Stres je opasna kočnica za plodnost

0

Mada svi znamo da stres nije dobar za plodnost, neka od poslednjih istraživanja bukvalno optužuju stres za neplodnost. Naučnici tvrde da kod žena sa jako visokim nivoom hormona stresa dolazi do prekida u ovulaciji.

1937160_943281162416661_321248146928850765_n

Pod najvećim su rizikom žene čiji je posao zahtevan i nalaze se na odgovornim pozicijama su pod najvećim rizikom, a upravo one često poriču da je stres toliko prisutan u njihovim životima. Ali naučnici dodaju i da jednostavne promene poput „terapije razgovorom“ mogu da pokrenu proces u drugom pravcu, smanje uticaj hormona stresa i da povećaju šanse ovih žena da zatrudne, rečeno je nedavno na godišnjem  Kongresu evropskog društva za humanu reprodukciju  i embriologiju u Pragu.

OBAVEZNO PROČITAJTE –BOLAN SIGNAL ZA PLODNOST

Profesorka Sara Berga, sa Emori Univerziteta iz Atlante, ispitivala je 16 žena, u svojim dvadesetim i tridesetim godinama, koje su imale normalnu težinu, ali im je ciklus izostajao šest meseci u kontinuitetu. Pronašla je da su sve one imale veoma visok nivo hormona kortizola, koji se povezuje sa stresom. Osam žena je uključeno u bihevioralnu terapiju, a druga grupa žena nije lečena ni na koji način.  Psihoterapija je osmišljena tako da ženama pod stresom pruži bolji osećaj perspektive i da poboljša njihovu sposobnost da same umanje nivo stresa. Nije im sugesirano da se „priberu“.

„Zapravo, ove žene izgledaju sasvim čvrsto na zemlji, one o svom stresu ne pričaju i ne priznaju ga. A najčešće te koje ne pominju, su zapravo pod najvećim stresom – smatra dr Berga.  – One imaju prevelika očekivanja  i od sebe i od drugih, i njihov osećaj sopstvene vrednosti zavisi od toga što su postigle, a da su pritom kriterijumi neočekivano veliki.“

Način života veoma utiče na menstrualni ciklus

Dvadeset nedelja kasnije istraživači su otkrili da je 80 odsto žena koje su bile na terapiji ponovo dobilo ovulaciju,  u poređenju sa drugom grupom, gde je ovulaciju ponovo dobila svaka četvrta žena. Dva meseca kasnije, od 8 žena koje su išle na psihoterapiju dve su zatrudnele.

- Oglasi -

PROČITAJTE I OVO –Uzroci smanjene plodnosti kod žena: Posle 35. godine, ovo je jedini način da zatrudnite!

Profesorka Berga dodaje da iako su u studiju bile uključene žene kojima je izostajao mesečni ciklus, ovi zaključci mogu da se primene i na žene koje imaju problem sa začećem, ali je uzrok teže otkriti, jer i dalje imaju redovan ciklus.  Psihološki aspekti  na neplodnost se već duže vreme izučavaju, i verovatno bi mnogo žena koje se bore sa neplodnošću imalo koristi od terapije smanjenja stresa, dodaje naučnica. Ove navode profesorka Berga planira da potvrdi većom studijom i ako rezultati budu isti, terapija smanjenja stresa se može ponuditi kao jedna od novih metoda pomoći ženama koje imaju problem sa neplodnošću.

Pozitivan pogled na svet i smeh pomažu

Dr Mark Hamilton,  predsednik britanskog Društva za plodnost kaže da oko 20 odsto svih žena koje su neplodne imaju problem sa ovulacijom. Kod većeg broja njih taj problem je povezan za prekomernom težinom, ali deo njih ima problem sa funkcijom jajnika.

„Mi pouzdano znamo da način života može da utiče značajno na menstrualni ciklus,  zato bi trebalo da lekari to uzimaju u obzir kada biraju način lečenja svojih pacijenata, a jedan od pristupa koji može da bude od pomoći je i bihevioralna terapija – dodaje Hamilton.“

Smeh može da bude put ka uspešnijem VTO tretmanu

Jedna klinika za lečenje neplodnosti podigla je procenat uspešnih trudnoća izVTO uz pomoć komičara koji je pacijentima izvodio šale i trikove. Lekari iz ove klinike govore u prilog tome da humor može da smanji nivo stresa i samim tim poveća šanse za uspeh.

Saznaj više:  Da li će moći da se biraju privatne klinike za besplatnu VTO?

Dr Ševač Frider  iz Izraela je čak na skupu u Pragu prezentovao studiju  na ovu temu. On je rekao da su 93 žene posetili komičari dok su ležale posle embriotransfera. Sličan broj žena je bio sam posle ovog zahvata. Rezultat je pokazao da ima smisla pomoći ženama da smanje nivo stresa, kako bi povećale svoje šanse za uspešnu trudnoću.

Izvor:hocubebu.rs

- Advertisement -

Komentara
Loading...