Stres koji roditelji doživljavaju na poslu negativno utiče i na njihovu decu

0

Sve negativno što se dešava na poslu duboko utiče na psihu roditelja koji neretko svoje probleme s posla nose kući i tako ugrožavaju psihičko zdravlje svojih mališana, ali i odnos s njima.

Parovi koji nemaju decu pri odabiru posla razmišljaju o tome kolika će im biti plata, da li će raditi posao koji vole i kako mogu da napreduju u poslu. Međutim, oni koji imaju decu moraju da razmišljaju o još jednom veoma važnom faktoru – uticaju posla na decu. Svakodnevno izlaganje stresu i pritisku ostaviće posledice na bilo koga, a roditelji moraju da se bore s tim da sve to ne prenesu na decu i svoj odnos s njima. Stranica „Brajt sajd“ (Bight Side) objašnjava načine na koje radno mesto roditelja može da utiče na dete.

Problem na poslu ne moraju uvek da predstavljaju šefovi, nekad su to i kolege s kojima je teško sarađivati. Ako roditelji rade s kolegama koji su neodgovorni i neozbiljni, vrlo je verovatno da će biti pod većim stresom zbog završavanja zadataka pa će samim tim postati stroži i autoritativniji i u kući.

- Oglasi -

Osim što će naškoditi svom odnosu s detetom, roditelji će neretko pomisliti da ne vrše svoju dužnost roditelja kako treba, jer zbog posla imaju manje vremena za dete, prenosi Klix.ba, pa će pokušati da budu još stroži i na pogrešne načine izgraditi odnose sa svojom decom.

Shodno tome, roditelji mnogo strože kažnjavaju greške svojih mališana i upravljaju mnogim aspektima života svoje dece. Deca zatim uče od roditelja i prenose tu agresivnost, depresiju i anksioznost na svoj život i odnos s drugim ljudima. Na taj način remete svoje društvene odnose, teško prihvataju sami sebe i samim tim teško sklapaju nova prijateljstva.

Foto pexels
Autor/Izvor b92

- Advertisement -

Komentara
Loading...