Strije u trudnoći

Postoje žene koje naprosto sijaju kada su trudne. Njihova koža je blistava, kosa sjajna i u suštini bivaju sve lepše i lepše kako koji trimestar prolazi.

A onda je tu i preostalih 90% ženske populacije…

Koliko god da je trudnoća čaroban period, samo nekolicina žena veliča njene pozitivne kozmetičke efekte. Dodavanje na težini, nadimanje, proširene vene i promene ne koži u smislu obezbojavanja i promene boje se tipično smatraju nekim od neželjenih efekata ovog stanja. Kao posledicu, mnoge žene imaju opadanje kose, kožu koja visi, osipe i možda jednu od kozmetičkih neprijatnosti od koje se najviše strahuje – strije.

strije-u-toku-trudnoće

Strije su redovna pojava u bar 50% svih trudnoća. Često se javljaju na trbuhu u trećem trimestru ili u prvim nedeljama nakon porođaja, ali takođe mogu nastati na kukovima, zadnjici i dojkama – tj. na svim mestima gde je prisutna visoka koncentracija masnih ćelija.

Medicinski nazvane striaegravidarum, one su rezultat prekomernog istezanja kože. Kako se trbuh uvećava sve više i više da bi obezbedio udoban smeštaj bebi koja raste, koža takođe mora povećati svoju površinu. Ona je relativno elastična, ali u toku trudnoće (kao i u adolescenciji i bilo kom periodu intenzivnog dobijanja na težini) može se desiti da se rastegne previše u prekratkom vremenskom razdoblju. Rezultat tog procesa jesu poderotine u dermisu, središnjem sloju kože koja je troslojna tvorevina. Tkivne strukture u dermisu bivaju odvojene, uz istovremeno raskidanje svežnjeva kolagena koji su tamo ugrađeni. Rezultat čitavog procesa je strijatni ožiljak roze, crvene ili ljubičaste boje.

Može li se nešto uraditi povodom nastanka ovih linija koje se prostiru preko stomaka trudnica u svim delovima sveta?

Sprečavanje nastanka strija u toku trudnoće

Da li je vaša majka u trudnoći imala strije? Da li ih vaša sestra ima? Vaša rođaka? Ako je odgovor potvrdan, u visokom ste riziku da ih i sami dobijete.

Moguća genetska komponenta je samo jedan od faktora rizika za nastanak strija, ali je istovremeno i van kontrole žene. Krupna beba, trudnoća sa blizancima ili trojkama kao i povećana zapremina plodove vode, su ostali faktori koji spadaju u ovu kategoriju. Neki od ovih faktora su, međutim, podložniji spoljašnjoj kontroli nego što je to slučaj sa naslednim.

- Oglasi -

U kojoj meri i koliko brzo trudnica dobija na težini, na primer, utiče na verovatnoću da se strije jave, i ukoliko se jave, koliko će ozbiljno biti izražene. Dodatak na težini od 50-ak funti (22 kilograma) će dovesti do rastezanja kože u većoj meri nego porast težine od 25 funti (11 kilograma), a dodavanje na težini od 25 funti postepeno tokom 3 trimestra će koži dati više vremena da se prilagodi nego istovetni porast težine u toku zadnjeg meseca trudnoće.

Još jedan faktor rizika koji se može kontrolisati je ishrana. Zdrava ishrana može smanjiti izraženost strija. Konkretno, pijenje dosta vode kombinovano sa nutritivnim unosom silicijum-dioksida, vitamina A, C i E, zdravih proteina i cinka, može značajno povećati elastičnost kože, dok je prekomerna upotreba kofeina može umanjiti [izvor: MedicineNet].

Što se tiče trošenja novca na prevenciju nastanka strija, to vam se neće baš isplatiti. Mnogi se kunu u kreme koje se mogu naći u slobodnoj prodaji, losione i ulja, ali zaista ne postoje pouzdani dokazi da one sprečavaju bilo šta osim svraba – što uopšte nije za zanemarivanje [izvor: BabyCenter]. Iritacija kože, kao propratni efekat rastezanja kože i dejstva hormona, često pogađa stomake trudnica. Mazanje supstanci poput lanolina i kokosove masti možda ne pomažu puno oko strija, ali mogu učiniti čuda što se tiče drugih problema sa kožom, tako da svakako koristite.

Ako tražite pozitivne propratne efekte, sve ove metode prevencije su dobar izbor u prenatalnom periodu. Losioni deluju blago na kožu. Kompletna prenatalna ishrana pomaže u tome da se očuva zdravlje majke i bebe. Lagano, umereno dodavanje na težini telo lakše podnosi nego naglo i prekomerno. Nažalost, sve to možda neće sprečiti pojavu strija. Ako vaša koža nije dovoljno elastična, najverovatnije ćete završiti sa nekim prugama.

U tom moment na scenu stupa post-natalna aktivnost.

Smanjivanje strija na najmanju moguću meru nakon trudnoće

Premda nije lako sprečiti nastanak strija, postoje efikasni načini za njihovo uklanjanje, ili bar drastično smanjivanje – posebno ako ste spremni na to da odete pod nož.

Hirurgija nije neophodna ukoliko nastojite da samo poboljšate stanje, za razliku od potpunog izlečenja. Najmanje invazivna metoda je ona koja podrazumeva površinski pristup problemu. Proizvodi za eksfolijaciju poput tretinoina (Retin-A) i glikolne kiseline, koji uklanjaju površinski sloj ćelija kako bi stimulisali rast nove kože, mogu umanjiti izraženost ožiljaka. Mada, manje invazivno znači i manje efikasno. Neće učiniti čuda.

Kako bi postigli značajnije rezultate nego što su oni dobijeni površinskim pristupom, ali i dalje bez sečenja, laserska opcija je jedan od pristupa. Dermatolog ili kozmetički hirurg koristi laserski svetlosni zrak da bi u suštini spržio kožu koja čini ožiljak, kako bi neoštećena koža mogla da izraste na tom mestu. Ovaj postupak će definitivno smanjiti izraženost ožiljaka, i manje je traumatičan od hirurgije, tako da će imati kraće vreme oporavka. Međutim, takođe ne predstavlja magični zahvat.

Autor: http://www.dijetaizdravlje.com

Komentara
Loading...