SUROVO ali REALNO PISMO MAME JOVANE :Ovim putem želim javno da se izvinim državi što sam “rano” rešila da postanem roditelj-a mogla sam da čekam još,da se stanje u državi sredi.

Bravo Jovana podržavam svaku tvoju napisanu rečenicu . Prenosim Vam u celosti njen status , i priču koju mi je majka poslala . 

foto.privatna arhiva mame Jovane

*Što sam bila naivna i glupa,verovala da rad na natalitetu,koji država propagira,znači da će te majke i sutra kada rode biti zaštićene i zadržati posao koji su imale,a ne biti na ivici egzistencije.

*Što sam bila bezobrazna pa odmah rodila i drugo dete i koristila državu da mi plaća trudničko i porodiljsko-ko da sam ja nešto posebno!

*Što sam se zamerila firmi u kojoj sam radila 5g jer ih nisam pitala kada je po njima pravo vreme da postanem majka pa popila otkaz-opravdano!

*Da se izvinim i mojoj direktorki Instituta za rehabilitaciju Selters,Snezi,što sam više puta bila dosadna i zakazivala prijem kod nje,a ona me nije primala.

*Što sam očajna na hodniku trčkala za njom da je zaustavim sa detetom u rukama i zamolim da mi produži jer mi muž nije u radnom odnosu,a nju smaralo da priča pa mi je rukom odmahnula da letim nakon isteka.

*Što sam konkurisala više puta i što moj CV nije bio otvaran-znam bila sam dosadna!

*Što nisam dete visoko rangiranog radnika pa da dobijem na neodredjeno već posle 6m rada-radim 5g ne uklapam se u politiku firme.

*Što nisam direktorkin prijatelj i što mojim venama ne teče njena sveta krv pa da mogu i ja kao njen rodjak celu svoju porodicu da zaposlim jer ipak pola firme čine njeni bliži i dalji rodjaci-ja se tu ne uklapam,razume se!

*Što nisam imala debelu vezu.

*Što sam bila previše radoznala pa sa svojim advokatom pregledala konkursnu dokumentaciju koja ne sadrži tok konkur,vreme,mesto,rang listu,ni potpise svih članova komisije kao da nije ni održan već izmuljan.

*Što sam videla da primljeni kandidat nema svu dokumentaciju tj položen stručni ispit iako je u oglasu naznačeno da će nepotpune prijave biti odbačene-ipak je on dete radnika,oprošteno mu je.

*Što sam nekoliko puta smarala predsednika opštine Mladenovac,a on mi govorio da budem strpljiva jer je na snazi zakon o zabrani zaposljavanja,a novi radnici konstantno pristizali i potpisivali rešenja za stalno.

*Što sam tražila pomoć stranke koju sam pomagala i čiji sam član i očekivala kontrauslugu.

*Što mi je prethodna vlast dala posao,a ova me ostavila bez njega sa dva mala deteta.

*Opraštam državi jer ona ima viši cilj-da nas nema.

*Opraštam direktorki jer je ona samo mislila na državni budzet-ja sam ga zloupotrebljavala.

*Opraštam i stranci jer sam očekivala mnogo-da prehranim decu.

I najzad,znam da sam krivac ja jer sam grešna poželela da postanem majka u 30oj,a najviše moj muž jer me ništa nije pitao!?

* Da pojasnim.Reč je o Institutu za rehabilitaciju Selters banja Mladenovac,kojim rukovodi direktorka Snežana Kostić,devojačko Mališić.Ćerka nekadašnjeg direktora pomenute firme,čuvenog Tomislava Mališić,koji je svojevremeno bez imalo griže savesti,takodje,otpuštao svaku ženu koja bi ostala u drugom stanju samo što sada u odnosu na taj period zakon štiti porodilje dok su na bolovanju.

Od tog perioda pa sve do danas pleme Mališića se nesmetano razmnožava prostorijama instituta da bi danas kulminiralao.A čine ga 50% bližih I daljih rodjaka,čitavih njihovih porodica,prijatelja I raznih drugih veza I vezica koji se na sav glas razmeću kako im niko ništa ne moze I kako su zaštićeni ko beli medvedi!

Pitate se zašto nema mesta za jednu porodilju,čiji muz nije u radnom odnosu,a postoje potrebe za radnicima?Evo vam odgovora!

Ako ste deo njenog klana,na čijem je čelu ozloglašeni Slavko Bogavac,tužen za mobing od strane nekih radnika,bićete u povlašćenom položaju što podrazumeva da ćete I vi moći svoju decu,snajke,unuke,babe,dede I ostalu rodbinu I prijatelje da zaposlite.

Ako imate debelu vezu ili dubok dzep,takodje.Biće vam plaćeno školovanje na raznoraznim studijama,dok za nas smrtnike takve povlastice ne postoje jer je previse skupo da firma stipendira.

Deca povlašcenih radnika dobiće ugovor za primanje u stalni radni odnos vec nakon 6 meseci,godinu dana dok će neki rintatu godinama I na ktraju ostati bez posla.Država Srbija!

Tako je mene čekao prekid ugovora nakon porodiljskog posle pet godina,a moja zamena je nakon samo godinu dana dobila za stalno.

Dok nekom ne smrkne,drugom ne svane-očigledno!

To što je dete radnika verovatno ga je činilo stručnijim I kvalifikovanijim.Jasno.I tako,dok se država zalaže za porast nataliteta pojedinci se prema majkama ponašaju kao da su gubave.Pitam se ko štiti takve neljude?Ko im daje toliku vlast da se tako ponašaju?E pa,državo draga,ako želis da ti majke radjaju decu,stani na put ovakvim neljudima i obezbedi im posao,to ce biti pravi podsticaj za radjanje!

Predvidjene novčane nadoknade su dobra stvar ali nazalost ne rešavaju pitanje egzistencije.Kada rodimo čija smo posle briga?Ničija izgleda!Ta deca se moraju posle od nečega izdržavati,školovati I sve što ide uz odrastanje.Osvrni se na nas I učini da srećni dani dolaska naše dece na svet zaista to I budu!

S’poštovanjem Zahvalna majka

autor . Jovana Radovanović Lukić

izvor.devetmeseci.net

Sva prava na priču zadržava naš portal devet meseci ! Svako kopiranje i zloupotreba kažnjeno je zakonom ! Poštujte autora .

Komentara
Loading...