OVO NE TREBA DA VAS BRINE : Sve ovo je normalno u trudnoći

Stotine pitanja muče trudnice tokom njihovog 9-to mesečnog puta, a evo i najčešćih nedoumica

12Promena-u-trudnoci-2

Mnoge žene, posebno mlade buduće majke, su u trudnoći često u nedoumici. Odgovaramo na najčešće nedoumice. Saznajte šta je to sve normalno u trudnoći i zbog čega ne treba da brinete.piše  lifepressmagazin.com

- Oglasi -

Da li to normalno? Da li treba da zovem doktora? Da li sam bolesna? Da li je beba uredu? Da li je ovo dozvoljeno? I stotine drugih pitanja muče trudnice tokom njihovog 9-to mesečnog puta. Sakupili smo za vas neke od najčešćih nedoumica – šta je to normalno u trudnoći i zbog čega ne treba da brinete.

Krvarenje – da zvuči šokantno. Pomislite odmah na pobačaj. Ali, bez brige. Malo krvi, u tačkicama ili smećkaste flekice su normalne u trudnoći, posebno u prvom trimestru. Čak 25 odsto žena doživi ovu pojavu, pa i malo veće krvarenje u prvih 13 sedmica trudnoće i većina ih rodi sasvim zdrave bebe. Međutim, ako je krvarenje obilnije i praćeno bolovima verovatno je znak pobačaja, ali obavezno se u tom slučaju hitno javite doktoru.

Različitosti – simptomi se kod žena razlikuju. Normalno je da u trudnoći imate mučnine (neke žene ih imaju gotovo do porođaja), ali i da ih nemate; normalno je da vam se spava i da ste umorni, ali ni to ne mora biti izraženije nego uobičajno; normalno je da vam smetaju pojedini mirisi ili hrana, ali da nemate tih simptoma kao i da vam se odjednom jede određena vrsta hrane, ali i da nemate takvih žudnji. Moguće je da vam se apetit poveća, ali i da ostane nepromenjen.

Grudi – tokom trudnoće može se pojaviti isecedak iz grudi (kolostrum), posebno u zadnjim mesecima trudnoće. To je sasvim normalno i nema veze sa tim da li ćete imati mleka. Pravo mleko se stvara tek nakon poroda. Moguće je, takođe, da se ovaj isecdak ne pojavi, što je, takođe, normalno. I imajte na umu da veličina grudi nema veze sa tim da li ćete i koliko mleka imati posle poroda.

Sasvim je normalno da vam bradavice u trudnoći potamne. Obično se i preko trbuha od stidne kosti do pupka pojavi tamna crta – može biti tamnija ili jedva primetna. Obično nestaje nakon trudnoće.

Zdravlje

Oko mnogih simptma u trudnoći se lome koplja, posebno zbog bapskih priča, koje su se izmešale sa medicinskim. To izaziva mnoge brige i doktorima i trudnicama. Zato samo mirno.

– Stomačić vam nije veliki koliko ste očekivali? U prvim mesecima niste se udebljali? Sve je to normalno, posebno ako ste imali jake mučnine i povraćanja u prva 3 meseca.

– Proširene vene i otečene noge? Sasvim normalna pojava. Ali, moguće je i da do toga ne dođe. Nosite elastične čarape, a leti plivajte i hodajte kroz vodu. (Čuvajte se sunca- toplina pridonosi širenju vena). Pripazite jedino ako vam noge otiču izraženo, mnogo više nego uobičajno i ako je pojava česta. Ali, zato izbegavajte veći unos soli, visoke potpetice, dugo stajanje i sedenje. Noge ponekad podignite u malo povišen položaj.

– U trudnoći se može pojaviti i anemija, pa je potrebno pojačati unos gvožđa. Uzimajte i vitamin C, jer poboljšava apsorpciju gvožđa, ali budite oprezni s mlekom, jer ono ima suprotan učinak. Problemi sa probavom su takođe normalni, posebno ako uzimate suplemente gvožđa. Ako se pojave grčevi, jači unos magnezijuma može pomoći.

– Umor je normalna pojava, ali sve možete nastaviti raditi normalno kao pre, ali sa malo slabijim tempom. Čim osetite da se umarate, da vam je nešto teško odmah ostavite posao i napravite pauzu. Pojedite neku grickalicu, malo badema, oraha ili popijte čašu soka.

– Što se tiče pregleda – normalno je da imate 9-10 ginekoloških, a ultrazvuk pregled se radi 2 do 3 puta, ali može i češće.

Koža

– Strije se mogu pojaviti, ali moguće je i da se ne pojave. Sprečiti ih ne možete u potpunosti, ali usporiti možete mazanjem trbuha uljima i kremama.

– Kao što je normalno da se ten poboljša, normalno je i da se pogorša (u vidu tamnih flekica ili bubuljica). Ipak, posle trudnoće sve se vraća u normalu.

– Primetiti možete da vam se mladeži menjaju, ali i da se pojave novi. Ni to nije razlog za uzbunu.

Seks

– Povećana želja za intimnošću je izražena posebno u drugom tromesečju, ali moguće je da se i u potpunosti izgubi.

– Normalno je da se plašite seksa u trudnoći, ali za sve majke koje imaju normalnu trudnoću mesta za strah nema. Bebi seks ne smeta, a neki stručnjaci tvrde da ga ona oseti kao lagano “ljuljanje”.

Strahovi i pojave

– Gotovo svaka trudnica ima strah – da li će sve biti uredu? U 98 odsto slučajeva bude – zato izgurajte strah i ostavite prostra za uživanje.

– Krajem drugog i u trećem tromesečju trudnoće osećaćete sve češća stezanja materice – tada se stomak zaokruži i postane vrlo tvrd. Stručnjaci to nazivaju Brakston- Hiksove kontrakcije. Nemate se čega plašiti – vaše telo vas tako priprema za trudove i porod.

– U trudnoći su normalne pojave i: nesanica, vaginalni iscedak (sluzav, belkaste boje i bez mirisa), češće mokrenje, brže umaranje, bol u grudnom košu, pojava hemoroida, napadi vrućine, krvarenje desni i osetljiviji zubi, žgaravica…

– Nemojte paničiti ako se beba uspava i ne osetite pokrete. To je normalno. Jedino ako potraje duže konsultujte se sa lekarom.

– Normalno je i da je plodova voda slična mokraći, ali razlikovaćete je tako što ona curi duže, prozirna je i bez mirisa. Sluzavi sukrvičasti čep koji štiti ulaz u matericu može ispasti i par dana pre poroda i to je normalno. Pozovite lekara, konsultujte se i mirujte.

– Normalno je da se porodite dve nedelje pre ili posle termina.

ODLIČAN TEKST . PODELITE GA DALJE MAMICE :* HVALA

Drugima su koristili i ovi tekstovi

 

Save

Save

Komentara
Loading...