BEZ STRAHA TRUDNICE : Sve Ovo Je Normalno U Trudnoći

0

Hiljade pitanja muče trudnice tokom njihovog 9-to mesečnog puta, a evo i najčešćih nedoumica.

Krvarenje – da zvuči šokantno. Pomislite odmah na pobačaj. Ali, bez brige. Malo krvi, u tačkicama ili smećkaste flekice su normalne u trudnoći, posebno u prvom trimestru. Čak 25 odsto žena doživi ovu pojavu, pa i malo veće krvarenje u prvih 13 sedmica trudnoće i većina ih rodi sasvim zdrave bebe. Međutim, ako je krvarenje obilnije i praćeno bolovima verovatno je znak pobačaja, ali obavezno se u tom slučaju hitno javite doktoru.

Različitosti – simptomi se kod žena razlikuju. Normalno je da u trudnoći imate mučnine (neke žene ih imaju gotovo do porođaja), ali i da ih nemate; normalno je da vam se spava i da ste umorni, ali ni to ne mora biti izraženije nego uobičajno; normalno je da vam smetaju pojedini mirisi ili hrana, ali da nemate tih simptoma kao i da vam se odjednom jede određena vrsta hrane, ali i da nemate takvih žudnji. Moguće je da vam se apetit poveća, ali i da ostane nepromenjen.

Grudi – tokom trudnoće može se pojaviti isecedak iz grudi (kolostrum), posebno u zadnjim mesecima trudnoće. To je sasvim normalno i nema veze sa tim da li ćete imati mleka. Pravo mleko se stvara tek nakon poroda. Moguće je, takođe, da se ovaj isecdak ne pojavi, što je, takođe, normalno. I imajte na umu da veličina grudi nema veze sa tim da li ćete i koliko mleka imati posle poroda.

Sasvim je normalno da vam bradavice u trudnoći potamne. Obično se i preko trbuha od stidne kosti do pupka pojavi tamna crta – može biti tamnija ili jedva primetna. Obično nestaje nakon trudnoće.

Zdravlje

Oko mnogih simptma u trudnoći se lome koplja, posebno zbog bapskih priča, koje su se izmešale sa medicinskim. To izaziva mnoge brige i doktorima i trudnicama. Zato samo mirno.

Stomačić vam nije veliki koliko ste očekivali? U prvim mesecima niste se udebljali? Sve je to normalno, posebno ako ste imali jake mučnine i povraćanja u prva 3 meseca.

Proširene vene i otečene noge? Sasvim normalna pojava. Ali, moguće je i da do toga ne dođe. Nosite elastične čarape, a leti plivajte i hodajte kroz vodu. (Čuvajte se sunca- toplina pridonosi širenju vena). Pripazite jedino ako vam noge otiču izraženo, mnogo više nego uobičajno i ako je pojava česta. Ali, zato izbegavajte veći unos soli, visoke potpetice, dugo stajanje i sedenje. Noge ponekad podignite u malo povišen položaj.

U trudnoći se može pojaviti i anemija, pa je potrebno pojačati unos gvožđa. Uzimajte i vitamin C, jer poboljšava apsorpciju gvožđa, ali budite oprezni s mlekom, jer ono ima suprotan učinak. Problemi sa probavom su takođe normalni, posebno ako uzimate suplemente gvožđa. Ako se pojave grčevi, jači unos magnezijuma može pomoći.

Umor je normalna pojava, ali sve možete nastaviti raditi normalno kao pre, ali sa malo slabijim tempom. Čim osetite da se umarate, da vam je nešto teško odmah ostavite posao i napravite pauzu. Pojedite neku grickalicu, malo badema, oraha ili popijte čašu soka.

Što se tiče pregleda – normalno je da imate 9-10 ginekoloških, a ultrazvuk pregled se radi 2 do 3 puta, ali može i češće.

- Oglasi -

Koža
 Strije se mogu pojaviti, ali moguće je i da se ne pojave. Sprečiti ih ne možete u potpunosti, ali usporiti možete mazanjem trbuha uljima i kremama.

Kao što je normalno da se ten poboljša, normalno je i da se pogorša (u vidu tamnih flekica ili bubuljica). Ipak, posle trudnoće sve se vraća u normalu.

Primetiti možete da vam se mladeži menjaju, ali i da se pojave novi. Ni to nije razlog za uzbunu.

Seks
 Povećana želja za intimnošću je izražena posebno u drugom tromesečju, ali moguće je da se i u potpunosti izgubi.

Normalno je da se plašite seksa u trudnoći, ali za sve majke koje imaju normalnu trudnoću mesta za strah nema. Bebi seks ne smeta, a neki stručnjaci tvrde da ga ona oseti kao lagano “ljuljanje”.

Strahovi i pojave

Krajem drugog i u trećem tromesečju trudnoće osećaćete sve češća stezanja materice – tada se stomak zaokruži i postane vrlo tvrd. Stručnjaci to nazivaju Brakston- Hiksove kontrakcije. Nemate se čega plašiti – vaše telo vas tako priprema za trudove i porod.

U trudnoći su normalne pojave i: nesanica, vaginalni iscedak (sluzav, belkaste boje i bez mirisa), češće mokrenje, brže umaranje, bol u grudnom košu, pojava hemoroida, napadi vrućine, krvarenje desni i osetljiviji zubi, žgaravica…

Nemojte paničiti ako se beba uspava i ne osetite pokrete. To je normalno. Jedino ako potraje duže konsultujte se sa lekarom.

Normalno je i da je plodova voda slična mokraći, ali razlikovaćete je tako što ona curi duže, prozirna je i bez mirisa. Sluzavi sukrvičasti čep koji štiti ulaz u matericu može ispasti i par dana pre poroda i to je normalno.

I takođe je normalno je da se porodite dve nedelje pre ili posle termina.

Sve je ovo normalo u trudnoći zato drage trudnice ne brinite se toliko , nego uživajte u trudnoći .Sve je to priroda namestila . Carski ili prirodni beba mora da izađe 😉

 

Foto freepik

- Advertisement -

Komentara
Loading...