SVE ŠTO TREBA DA ZNATE : Kako zaštitit bebe i bebinu kožu tokom zime

Suva koža je čest problem, posebno u zimskim mesecima. Neretko se kod dece, koja u većem delu godine imaju normalnu kožu u zimskim mesecima dolazi do pojave suve kože.

zima-i-beba

Prvi znaci suve kože su: svrabež, ljuštenje i zatezanje kože, iritacija i ponekad pojava otoka suve, zadebljane, crvene, ljuskave kože – ekcema. Oseća se gubitak napetosti i punoće kože uz pojavu naboranosti. Na dodir suva koža može biti gruba. Suvoća kože najranije se primeti na prednjim stranama potkolenica, na spoljnim stranama nadlaktica i na trupu u pojasnoj regiji.

- Oglasi -

Funkcija kože

Koža predstavlja barijeru između spoljašnosti i unutrašnjosti organizma i sprečava ulazak mikroorganizama (virusi, bakterije, gljive). Druga bitna uloga kože je regulacija gubitka vode isparavanjem. Prirodne ovlaživače kože čini složena mešavina aminokiselina i soli. Kada je smanjena količina laktata, kalija, natrija i hloridnih iona u koži, smanjena je njena vlažnost i elastičnost.

Po čemu se suva koža razlikuje od normalne, zdrave kože?

Osim smanjenog sadržaja vode, suva koža sadrži smanjenu količinu ceramida zbog povećanog gubitka vode isparavanjem. Količina prirodnih ovlaživača takođe je smanjena u suvoj koži, i treba ih nadomestiti.

Saveti za negu suve kože

Kupanje i nega kože

Vruća voda isušuje kožu. Za umivanje, tuširanje, kupanje i pranje ruku preporučuje se uvek da koristite mlaku vodu temperature 30-32 stepena.

Dugotrajno kupanje/ tuširanje isušuje kožu, pa se preporučuje skratiti vreme provedeno u kadi/ pod tušem. Kupanje kod male dece u zimskim mesecima praktikovati 2-3 puta nedeljno. Kod kupanja u kadi preporučuje se korišćenje uljnih kupki. Kod tuširanja koristiti ulja za tuširanje koji sadrže pantenol, nezasićene masne kiseline, bademovo ili zobeno ulje. Izbegavati sapune i gelove za tuširanje. Vrlo je važno odmah nakon kupanja, u roku od 3 minuta, na poluvlažnu kožu utrljati emolijent.

Emolijent (losion za negu) je sredstvo koje je mekano i lako upija koža. Nanosi se odmah nakon kupanja (tuširanja) na poluvlažnu kožu. Kako bi se postigao najbolji učinak preporučuje se da kožu ne sušite trljanjem u peškir, već je nežno potapkati i naneti emolijentno sredstvo. Preparati koji pomažu hidraciji suve kože bi trebali da sadrže: glicerin, shea maslac, ureu, laktate, omega masne kiseline, pantenol. Kod svrabeža kože poželjno je da preparat sadrži polidokanol.

Pronaći pravi preparat za negu suve kože nije lako. Važni parametri u odabiru preparata su njegove kozmetičke osobine (sastav) kao i jednostavnost primene. Za dobar rezultat potrebno je najmanje četiri nedelje redovne upotrebe proizvoda kada nastaje klinički vidljiv i subjektivno zadovoljavajući rezultat. Stoga možemo reći da je najbolji proizvod za negu suve kože onaj koji pojedinac lično prihvata, jer će ga tada redovno primenjivati pa rezultat neće izostati.

Ovlaživači vazduha

Tokom zimskih meseci, u sezoni centralnog grejanja dolazi do značajnog smanjenja vlage u vazduhu (ispod 10 posto) što dovodi do isušivanja kože. Kako bi koža bila dovoljno hidrirana, potrebno je više od 30 posto vlage u vazduhu. Zato se preporučuje ovlažiti vazduh u prostorijama u kojim boravimo, primenom ovlaživača vazduha ili postavljanjem vlažnih peškira preko radijatora.

Nega lica i šaka

U zimskim mesecima vrlo je važna odgovarajuća nega lica i šaka. Delovanjem hladnog vazduha i vetra s jedne strane i suvog vazduha u zagrejanim prostorima s druge strane, koža ovih izloženih delova postaje izrazito suva. Zimska nega suve kože lica temelji se na primeni masnijih krema koje sadrže linolnu kiselinu, glicerol, ureu, laktate, omega masne kiseline. Kod vrlo osetljive kože lica preporučuje se kod umivanja, vodu zameniti termalnom vodom ili čajem lipe sobne temperature. Pored krema, za negu ruku važno je nošenje pamučnih (nikako vunenih) rukavica.

Nega usana

Usne zahtevaju posebnu negu jer nemaju lojne žlezde koje izlučuju esencijalne masti. Ujedno, usne zadržavaju manje vlage. Delovanjem vetra i hladnog vazduha, dolazi do pojave ispucalih usana. Nesvesna reakcija na ispucale usne najčešće je oblizivanje. Oblizivanjem usnice nećete ovlažiti; nasuprot, dodatno ćete ih isušiti. U svakodnevnoj nezi ispucalih usana preporučuju se jednostavni balzami. Vazelin, shea maslac, pantenol, vitamin E su sastojci koji jako dobro i učinkovito vlaže usne.

Kapsule s ribljim uljem

Nove studije ukazuju da nekoliko nedelja uzimanja kapsula koje sadrže omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja, posebno ulje jetre bakalara, znatno pomažu u terapiji izrazito suve kože. Prirodni izvor omega masnih kiselina je riba, posebno plava riba koju bi trebalo jesti nekoliko puta nedeljno kako bi se u organizam unele dovoljne količine omega-3 masnih kiselina.

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

Komentara
Loading...