SVE ŠTO TREBA DA ZNATE -KALENDAR PREGLEDA U TRUDNOĆI

0

Pažljivo posmatranje bebinog razvoja.

Rutinski pregledi
Postoje takozvani rutinski, protokolarni pregledi u trudnoći, koji se rade svaki put kada trudnica dođe na pregled. U ovaj „rutinski paket“ pregleda spadaju merenje krvnog pritiska, težine, redovne kontrole krvne slike i urinokultura i oni se rade jednom mesečno. Prvi pregled koji se obavlja u trudnoći je ultrazvučno utvrđivanje trudnoće i procena vitalnosti. To je, u stvari, pregled kada lekar potvrđuje trudnoću, njenu lokaciju, kao i srčanu radnju kod bebe. Ovaj pregled se obično obavlja u 6. nedelji trudnoće i potpuno je bezbedan. Lunarni meseci trudnoće se računaju od prvog dana poslednje menstruacije.

Bakteriološke analize
Tokom trudnoće se takođe nekoliko puta rade i bakteriološke analize briseva cerviksa i vagine. Intenzitet pregleda određuje lekar i treba ga se pridržavati. Samo na taj način može se u potpunosti pratiti rast i razvoj bebe i pravovremeno uočiti stanja koja mogu zahtevati dalje lečenje.

PRVI TRIMESTAR:
– Kad menstruacija kasni, žena obično uradi test na trudnoću. Kako test iz krvi koji određuje visinu beta HCG hormona ne isključuje vanmateričnu trudnoću, ultrazvukom se radi konačna potvrda vitalnosti trudnoće i pravilan položaj ploda u materici. Nakon toga potrebno je uraditi osnovne laboratorijske analize i odrediti krvnu grupu.
– Na početku trudnoće najčešće se uradi i ginekološki pregled, uzme anamneza od trudnice, ispita postojanje eventualnih bolesti u porodici. Ako ima potrebe, radi se analiza krvi na različite infekcije (toksoplazmozu, herpes, citomegalovirus- „TORCH“ test)
– U proseku, na svakih šest nedelja radi se analiza krvi kako bi se proverila krvna slika kao i osnovni biohemijski parametri. Uradi se i RH test, pa ukoliko je trudnica RH negativna, do kraja trudnoće mora redovno da kontroliše antitela.
– Između 12. i 13. nedelje radi se ultrazvučni pregled kojim se proveravaju parametri poput postojanja nosne kosti i debljina vratnog nabora.
– U paketu s tim pregledom analiziraju se određeni hormoni iz krvi – radi se takozvni „dabl“ test kojim se određuje rizik za hromozomske anomalije. Ovaj test je statistički, pokazuje rizik da beba ima hromozomske anomalije i poređenjem s ostalim rezultatatima odlučuje se treba li da se rade i drugi, dodatni testovi.

Ove žene su odabrale da se porode u Domu zdravlja: Nemamo epidural i apartman, a prezadovoljne smo!

DRUGI TRIMESTAR
– U 20. nedelji radi se ekspertski UZ pregled kojim se utvrđuje deteljna anatomija ploda kao i mesto posteljice.
– U drugom trimestru redovno se prati porast težine i kontroliše krvni pritisak.
– U ovom periodu obično se trudnica ispituje na virus HIV-a, a u slučaju potrebe pregledom se proverava stanje grlića materice.
– Od 20. do 24. nedelje ultrazvukom mogu detaljnije da se vide organi bebe, a posebna pažnja obraća se na srce i protok materičnih arterija, koje snabdevaju bebu kiseonikom i hranom.
– U 28. nedelji radi se test opterećenja glukozom, da bi se ispitao metabolizam ugljenih hidrata i sprečila pojava trudničkog dijabetesa.

TREĆI TRIMESTAR
– U trećem trimestru se UZ pregledom prati rast ploda, zrelost posteljice i količina plodove vode.
– Ukoliko je kolposkopski pregled (mikroskopski pregled grlića materice ) rađen neposredno pre trudnoće, onda se sledeći pregled grlića radi posle porođaja.
– U 36. nedelji obično se radi HBS antigen, test na žuticu. Uzimaju se nalazi brisa i radi se koprokultura (laboratorijski pregled stolice)
– Tokom devetog meseca kontrole su češće, povremeno se CTH aparatom snima rad srca i vitalnost bebe. Ako se prođe verovatni termin porođaja, posete lekaru su još češće kako bi se proveravalo da li je beba u redu i da li možda pati.
– U devetom mesecu rade se i ginekološki pregledi da bi se pred porođaj utvrdilo stanje grlića i njegove osobine.

FANTASTIČNO I ČUDESNO :Trudnoća i porodjaj u 3min (VIDEO)

Komentara
Loading...