SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O BLIZANAČKOJ TRUDNOĆI !

0

Blizanačka trudnoća pripada grupi višeplodnih trudnoća – onih kod koje se istovremeno u materici razvija više od jednog embriona. Ovakve trudnoće relativno su retke, tek nekoliko na hiljadu beba.

- Oglasi -

Da li ćete roditi blizance ili trojke, zavisi od vaših genetskih predispozicija, broja prethodnih trudnoća, godina starosti (žene koje ostanu u drugom stanju kasnije imaju veće šanse za bliznačku trudnoću). Višeplodne trudnoće česte su u slučaju vantelesne oplodnje ili lečenja steriliteta.

Višestruka trudnoća može biti jednojajčana ili nastala iz nekoliko polođenih jajnih ćelija.

Jednojajčani blizanci su prilično retki: tek jedna od hiljadu višeplodnih trudnoća. Ovakva trudnoća nastaje razdvajanjem i samostalnim daljim razvojem prvih ćelija nastalih deobom jedne oplođene jajne ćelije. Oni su obavezno istog pola i toliko liče da se nazivaju i identičnim blizancima.

Dvojajčani blizanci nastaju iz dve oplođene jajne ćelije. Smatra se da su sve jajne ćelije iz kojih su se razvili embironi nastale tokom jedne ovulacije i oplođene u istom trenutku. Dvojajčani blizanci mogu biti različitog pola i ne moraju jako ličiti jedno na drugo. To je stoga što i nisu pravi blizanci: oni su nastali iz dve odvojene oplodnje koje su se slučajno dogodile istovremeno.

 Blizanačka trudnoća

Buduća mama blizanaca obično ima izraženije simptome nego mama koja nosi samo jednu bebu. U prvom trimestru izraženije su mučnine i povraćanja, a kasnije ove mame obično imaju češće i izraženije otoke i proširene vene na nogama, krvni pritisak im je često povišen, a  lakše obolevaju i od preeklampsije i eklampsije.

Materica mama koje nose dvoje ili troje dece mnogo je veća od materice trudnice koja nosi jedno dete. Zbog toga mama oseća veći pritisak u dnu stomaka, trpi jače opterećenje nad bešikom, a pred kraj trudnoće često ima problema sa disanjem jer joj dijafragma podigne disajne organe. S obzirom na to da se materica isteže više nego u običnoj trudnoći, za ove mame je karakteristično da imaju lažne kontrakcije, koje podsećaju na menstrualni bol, nemaju  ritam i nisu istog intenziteta. Često nisu praćene ni stvrdnjavanjem stomaka.

 Pregledi

S obzirom na to da je u blizanačkoj trudnoći veća mogućnost pobačaja, mame blizanaca moraju više paziti, a neretko im se savetuje mirovanje. Nakon 28 nedelje trudnoće njihovi pregledi postaju znatno češći: na svakih 15 dana, a jednom mesečno, uz krvnu sliku i urin rade se i vaginalni brisevi. Kod blizanačkih trudnoća često se preporučuje cervikometrija: merenje grlića materice koje se radi između 16. i 18. nedelje trudnoće.

 Ishrana

Mame blizanaca često moraju da ulože više truda kako bi izbegle nagomilavanje viška kilograma. One se moraju strogo pridržavati saveta o pravilnoj ishrani trudnica. O tome više možete pročitati

 Razvoj blizanaca

S obzirom na to da dele mamu sa još jednom bebom, ne čudi što su blizanci obično manje telesne težine. Do 30 nedelje  trudnoće oni rastu istom dinamikom kao i bilo koja druga beba. Nakon toga njihov razvoj se usporava. Ipak, ne morate brinuti zbog toga, jer do treće godine blizanci sasvim stignu svoje vršnjake.

 Jutarnja mučnina

Velik broj trudnica, naročito tokom prvog trimestra, se susretne sa mučninama i povraćanjem koje se javljaju usled povećane količine beta-hCg hormona. Ukoliko nosite dve bebe, količina ovog hormona u vašem telu je veća nego kod trudnica koje nose jednu bebu, što znači da ćete verovatno osetiti intenzivnije mučnine.

Folna kiselina

Izuzetno važna u trudnoći, folna kiselina sprečava deformitet neuralne cevi kod fetusa, poznatiji kao spina bifida. Ukoliko ste trudni sa blizancima, potrebno vam je više folne kiseline, tačnije oko 1 miligram dnevno. S obzirom da preporučenu količinu teško možete uneti putem ishrane, vaš lekar ili ginekolog će vam prepisati prenatalne vitamine koji u svom sastavu sadrže neophodne doze folne kiseline.

Tačkasto krvarenje

Ova vrsta krvarenja je česta tokom prvog trimestra, ali se može javiti i kasnije u trudnoći. Tačkasto krvarenje je kratkotrajno i oskudno, uglavnom svetlo roze do braonkaste boje. Nivo hormona, ali i rast materice i bebe vrše pritisak na grlić materice na kojem može doći do pucanja sitnih kapilara što dovodi do tačkastog krvarenja. Ukoliko žena nosi blizance, nivo hormona je veći, baš kao i pritisak na grlić te se češće dešava ova pojava. Svaki vid krvarenja biste trebali prijaviti svom lekaru ili ginekologu , kako bi se moglo proveriti da li je reč o uobičajenom tačkastom krvarenju ili nečem ozbiljnijem.

Telesna težina

Nosim dve bebe, znači treba da dobijem duplu težinu u odnosu da trudnice koje nose jednu bebu. Pogrešno! Činjenica jeste da ćete dobiti više kila od žena koje nose jednu bebu, ali nikako ne biste trebali da udvostručite težinu. Jedite zdravo i umereno, idealno više manjih obroka u toku dana i krećite se što više. Na taj način ćete ravnomerno dobijati na težini.

 Porođaj

Porođaj u višeplodnoj trudnoći obično je prevremen, ali ne mora obavezno biti završen carskim rezom. To isključivo zavisi od predloga lekara i samog toka trudnoće.

Obično, mame koje nose više beba budu hospitalizovane nakon 32 nedelje, kako bi lekari imali uvid u razvoj trudnoće. Najčešće bebe se rađaju između 34 i 37 nedelje i tada se smeštaju u inkubatore, dok ne dostignu punu zrelost.

Carski rez

Trudnice koje nose blizance imaju veću šanse da im se porođaj završi carskim rezom. Do toga najčešće dolazi ukoliko se beba ili bebe ne okrenu u pravilan položaj za porođaj tj. glavicom na dole kad se donosi odluka o carskom rezu kao najboljoj opciji za završetak porođaja.

- Advertisement -

Komentara
Loading...