SVE ŠTO TREBA DA ZNATE : PILATES U TRUDNOĆI

Pilates metod je sistem fizičkih vežbi prevashodno usmerenih ka povećanju gipkosti i snage tela.

Pilates utiče na pravilno držanje tela i ujedinjuje um i telo. U pilatesu se zahteva precizno izvođenje i slivenost pokreta, razvoj pokretljivosti i snage celog tela baz uvećanja mišićne mase. Pilates metoda nije samo fizičko vežbanje, već spoj fizičkog i mentalnog koji rezultira harmonijom pokreta, pravilnim držanjem tela, jača mišiće, povećava pokretljivost i služi prevenciji bolne simptomatologije usled lošeg držanja tela i povrede zglobova.

Pilates kombinuje disanje na nos i usta, a za vežbanje se mogu koristiti neki rekviziti, poput elastične trake ili lopte. Lopta za pilates je veoma korisna, jer služi kao oslonac i dodatno balansira mišiće. Ideja pilates vežbi je da se fokus usmeri ka preciznom i pravilnom vežbanju, a ne učestalosti i ponavljanju pokreta. Pilates vežbe su pogodne za trudnoću jer se smatraju blagim vežbama, koje ne mogu štetiti ni trudnici, ni bebi, a pomažu da se održi i poboljša kondicija i cirkulacija trudnice.

Takodje, pilates vezbe jačaju misice abdomen a, kao i misiće karlice što je važno za trudnoću jer pomaže da se smanji pritisak na ledja i karlicu. Još jedna od pozitivnih strana pilatesa kao izbora vežbi u trudnoći, je to što su ove vežbe veoma prilagodljive, što znači da mogu pratiti promene tela trudnice. Većina pilates vežbi može se adaptirati prema svakom periodu trudnoće, što trudnicama omogućava da nastave vežbanje bez zabrinutosti i straha. Pored toga, pilates tehnike disanja i opuštanja mogu pomoći trudnicama da se oslobode napetosti i stresa.

- Oglasi -

Dobre strane pilates vežbi u trudnoći:
– Relaksacija i opuštanje mišića, te smanjenje bola posebno u vratno-ramenom delu i leđima;
– Olakšava funkciju vegetativnog nervnog sistema – relaksacija;
– Sputava depresiju i veliko dobijanje na težini;
– Jača trbušne mišiće, mišiće karlice i leđa;
– Olakšava porođaj i oporavak nakon trudnoće i porođaja.

Autor teksta naš stručni tim Jovana Elgec, po vokaciji master profesor fizičkog vaspitanja i sporta, ali, ono što je još važnije jedna je od od vas – TRUDNICA 🙂

foto galerija

 

Još nešto o Jovani

Dugi niz godina se bavi držanjem personalnih treninga i radi sa prestižnim trenažnim sistemima koji se koriste samo u nekoliko fitnes centara u regionu. Njene klijentkinje su u velikom broju i trudnice, kojima pristupa sa mnogo pažnje, nežnosti i razumevanja, što svaka žena u ovom divnom stanju i zaslužuje.

Ne dopustite da Vas trudnoća “izbaci” iz forme, trenirajte i budite zdrave tokom svih devet meseci.
Uživaćete u treninzima koncipiranim posebno za Vas, sa posebnom pažnjom posvećenom trimestru u kojem se nalazite i Vašim individualnim karakteristikama.

PROČITAJTE

Komentara
Loading...