SVE ŠTO TREBA DA ZNATE : PRVI PODOJ NAJJAČA VEZA

0

Dojenje bebe može biti veoma stresan i težak posao. To ne treba da vas obeshrabri, već da ste svesni da niste jedini i da dojenje treba da pretvorite u zadovoljstvo.

Još u porodilištu dobićete prve instrukcije o dojenju .

– Pokušajte da dojite bebu što pre možete, najbolje bi bilo da počnete sat posle rođenja bebe.

– Pronađite najbolji položaj dojenja za vas

– Prvih nekoliko nedelja Vaše bradavice će biti bolne. Vaše grudi treba da se privikne na bebu. Posle otprilike tri nedelje, bradavice bi trebalo da postane malo čvršće i neće biti više bolne

– Nemojte da mislite da vaša beba ne dobija dovoljno mleka? U prvih nekoliko dana života bebi ne treba mnogo mleka. Bebin stomak je vrlo mali, otprilike veličine zrna graška! Mala količina kolostruma je sve što vaša beba treba.

– Ne dodavati bebi formulu u prvih nekoliko nedelja! Ako to uradite ponuda vašeg mleka će se smanjiti. Vaša beba treba da isprazni dojke, tako da mogu da proizvedu dovoljno mleka za nju. Dojite, iako mislite da se ništa ne izlazi – što više dojite više mleka ćete proizvesti.

– Možete da pumpicom izvučete mleko, ali tek nakon što beba završi podoj. Ako praznite grudi posle svakog podoja stimulisaćete veću količinu mleka.

– Veštačke pumpice nikada ne izvuku istu količinu mleka kao beba.

– Stres veoma utiče na količinu mleka, iako ga je teško izbeći, posebno u prvim nedeljama nakon bebinog rođenja, pokušate koliko god možete da se izolujete od svakodnevih briga

– Ne dozvolite nikome da vam govori da nemate dovoljno mleka. Jedini siguran način da to proverite je pelena vašeg deteta. Ukoliko beba nema zelene stolice i lepo napreduje u težini, nemate razloga za brigu

– Ne dojite bebu prema rasporedu već prema zahtevu bebe, to će vam pomoći da povećati količinu mleka.

– Prirodno sušenje grudi posle svakog hranjenja, će sprečiti da postanu suve i ispucale.

– Dovoljno odmora je ključ dobrog dojenja. Ležeći položaj tokom dojenja može da vam pomoći da dobijete ekstra sati odmora dok vaša beba sisa. Drugi način je da pokušate dobiti što više pomoći oko kućnih poslova.

– U početku kada pokušavate povećati količinu mleka, uverite se da beba prvo isprazni jednu dojku pre nego što je prebacite na durgu … na ovaj način vaše telo će znati da treba da proizvodi više mleka. Ako se vaša beba zasiti na jednoj dojci onda uvek možete da pumpicom ispraznite drugu dojku.

– Ne koristite varalice,one mogu da poremete potrebe vašeg deteta za mleko.

U prilog dobrom dojenju važno je imati podrsku supruga, prijatelja I članova porodice. Dobre I tačne informacije o dojenju. Imati pozitivan stav, da to možete uraditi. Odlučite da beba ostane daleko od mlečne formule.

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

Komentara
Loading...