SVE ŠTO TREBA DA ZNATE !Vanmaterična trudnoća

0

 

Šta uzrokuje vanmateričnu trudnoće?

Stanja koja mogu uzrokovati oštećenja jajovoda i vanmateričnu trudnoću uključuju:

 • Pušenje. Što više pušite, imate veći rizik od vanmaterične trudnoće;
 • Karlična inflamatorna bolest. Ovo je najčešće rezultat infekcije kao što su hlamidija ili gonoreja.
 • Endometrioza, koja može uzrokovati ožiljke na tkivu u ili okolo jajovoda.

Oni uključuju:

 • Operacije na jajovodu ili u karličnom predelu;
 • Vantelesne metode kao što je in vitro fertilizacija.

Koji su simptomi vanmaterične trudnoće?

Ključni simptom vanmaterične trudnoće je:

 • Bol u stomaku ili karlici. Može biti oštar s jedne strane u početku i onda se može širiti na ceo stomak. Može biti gori bol kako se krećete ili napinjete.
 • Vaginalno krvarenje.

Dijagnostika vanmaterične trudnoće

Da biste saznali da li imate ektopičnu trudnoću, vaš ginekolog će uraditi sledeće:

- Oglasi -

 • Test krvi koji pokazuje nivo hormona turdnoće (hCG). Ovaj test se ponavlja nakon dva dana. Tokom rane trudnoće, nivo ovog hormona se udovstručuje svaka dva dana. Niži nivo ovog hormona ukazuje na mogući problem, kao što je vanmaterična trudnoća ili trudnoće lošeg kvaliteta.
 • Ultrazvučni pregled. Ovaj preglde će pokazati gde se nalazi gestacijski mešak. Pomoću ultrazvuka lekar može da uoči postojanje trudnoće, pronalaženjem meška u/ili izvan materice.

Kako se tretira vanmaterična trudnoća?

Šta možete očekivati nakon vanmaterične trudnoće?

Ali znači da možete:

 • Imati poteškoće da zatrudnite;
 • Imati više šanse za još jednom vanmateričnom trudnoćom.

Kako se ponašati posle vanmaterične trudnoće?

Posle vanmaterične trudnoće treba se ponašati kao  i nakon svake druge operacije. Dobro bi bilo da se sa eventualnom sledećom trudnoćom sačeka nekoliko meseci, dodaje sagovornica Baby planete. Ranije infekcije jajovoda i jajnika, naročito ako su neadekvatno lečene ili nisu uopšte, šest do deset puta povećavaju rizik od vanmaterične trudnoće.

Iako su veoma ozbiljno stanje, na svu sreću, vanmaterične trudnoće se javljaju retko. Mada se ne zna šta ih tačno uzrokuje, postoje neka stanja koja mogu da povećaju rizik da se takva trudnoća desi.

–  To su stanja koja remete normalan prolazak oplođene jajne ćelije kroz jajovod, usporavaju je i dovode do neadekvatnog usađivanja i nastanka vanmaterične trudnoće. Infekcije mogu trajno da oštete osetljivi i veoma nežan epitela unutrašnjeg zida jajovoda. Ožiljno tkivo koje nastaje delimično ili potpuno sužava njegov lumen, dok se kod jakih upala priraslice stvaraju u celoj maloj karlici. Tako se remeti normalna funkcija jajnika i jajovoda i značajno smanjuje mogućnost da žena zatrudni. Priraslice nastaju kao posledica različitih infekcija (najčešće hlamidijom), upale jajnika i jajovoda, endometrioze, prethodnih vanmateričnih trudnoća, pobačaja, upala slepog creva…

– Vanmaterična trudnoća može da bude i opasna po život zbog obilnog unutrašnjeg krvarenja, praćenog jakim bolovima i stanjem šoka – U takvim situacijama neophodno je hitno hirurško lečenje. Danas se takve operacije pretežno rade laparoskopskim putem.

autor.klinikaperinatal

- Advertisement -

Komentara
Loading...