Sve što vam niko nije rekao o porođaju

O porođaju vam govore, lekari, babice, majke, prijateljice…Međutim, svi oni ponešto „zaborave“ da kažu.

porodjaj

Žene koje su rađale, trudnicama obično pričaju da porođaj i nije tako strašan i da se sva muka zaboravi čim se ugleda beba. To je istina, ali osim toga…

- Oglasi -

SVI ĆE VAS NERVIRATI
Muž, rođaci ili prijateljice…Svi koji se zateknu pored vas u trenutku kada porođaj počne trudiće se na sve načine da vam pomognu. Davaće vam poslednje savete, trudiće se da vam bude udobno do porodilišta i da se opustite. Bez obzira na dobre namere, njihovo ponašanje će vas u jednom trenutku toliko nervirati da ćete samo želeti da im kažete: „Lako je vama da pričate kad ja treba da se porodim!“.

MAMICE JA JOŠ NEĆU NAPOLJE : Prirodni načini da ubrzate porođaj (PROČITAJTE)

POROĐAJ NE MOŽE DA SE ISPLANIRA
Možda ste napravili plan kako bi želeli da izgleda vaš porođaj. Carski rez ili ne, sa epiduralom ili bez, bez epiziotomije, ušivanje u totalnoj anesteziji….Istina je da kako god da ste vi planirali da se porodite zadnju reč o tome imaće mediinsko osoblje u porodilištu zavisno od toka vašeg porođaja. Zato na vreme prihvatite ideju da možda neće sve ići po vašem planu.

10 čudnih stvari koje se dese vašem telu posle porodjaja (PROČITAJTE)

RAĐANJE JE NEUREDNO
Žene su nekoliko minuta posle porođaja lepe, doterane i odmorne. Na žalost, samo u filmovima. Kontrakcije mogu da traju i nekoliko sati, a za to vreme vi ćete se znojiti, kosa će vam biti raščupana, krvarićete, a može vam se dogoditi da se tokom napona i ukakite. Na kraju nećete imati snage da tražite ogledalce i šminku, o tome ćete misiti možda tek narednog dana.

Koji su simptomi prevremenog porodjaja (PROČITAJTE)

CELA BOLNICA ĆE VIDETI VAŠE INTIMNE DELOVE
Možda će vam u početku biti čudno da vas na svakih pola sata pregleda drugi lekar ili nova babica, pa čak i studenti koji su se u tom trenutku zatekli na praksi. Osećaćete se kao da ste esksponat na neobičnoj izložbi i da vaše intimne delove tela može da pogleda svako ko je u prolazu. Nemojte da se osećate nelagodno zbog toga, samo razmišljajte da oni to rade zbog vas i vaše bebe.

Kako okrenuti bebu u pravi položaj za porodjaj (PROČITAJTE)

MINUTI MOGU DA POSTANU SATI
Možda ste se pripremale za porođaj i pohađale psihofizičke pripreme za trudnice pa vam se čini da možete da procenite u kojoj ste fazi porođaja i za koliko će sve biti gotovo. Istina je da u to nikad ne možete da budete sigurne. Možda osećate da će beba izaći za nekoliko minuta, a ustvari do najradosnijeg trenutka vas deli još nekoliko sati. Nemojte da brinete i razmišljate zašto porođaj toliko traje, dišite pravilno, pratite savete lekara i babice i štedite snagu koja će vam biti potrebna da pomognete bebi.

Kako teče prirodni porodjaj ? (PROČITAJTE)

POROĐAJ MOŽE DA BUDE LAKŠI NEGO ŠTO OČEKUJETE
Svaki porođaj je drugačiji. Ako ste slušale priče vaših prijateljica koje su se porađale i po deset sati ne znači da će se to dogoditi i vama. Možada će vas iznenaditi brzina i lakoća vašeg porođaja. Trajanje porođaja i dužina kontrakcija najviše zavisi od elastičnosti grlića materice, a to je individualna stvar.

Dovoljna količina vitamina D olakšava porođaj (PROČITAJTE)

MOJA BEBA JE RUŽNA?
Možda ćete to prvo pomisliti kad ugledate vašeg mališana. Do tog trenutka tek rođene bebe viđali ste samo na filmu, a one su uvek čiste i doterane kao da nisu izašle iz materice. Neka vas ne iznenadi što je vaša beba crvena, natečena, krvava pa možda i modra. Samo se setite kuda je morala da prođe da bi došla na ovaj svet i biće vam jasno zašto je tako. Posle nekoliko minuta kada je babice okupaju i poviju vaša beba će izgledati kao najlepše biće na svetu.

Priprema za porođaj – kegelove vežbe(PROČITAJTE)

ČIM UZMETE BEBU U NARUČJE SVE POSTAJE PROŠLOST
Ovo je istina koju će potvrditi svaka žena koja je rodila. Bolovi, znoj, krv, vrištanje sve postaje daleko sećanje onog trenutka kad bebu uzmete prvi put u naručje. Jedan pogled na maleno biće biće dovoljan da zaboravite sve kroz šta se pošli i da se osećate kao najmoćnija i najsrećnija žena na svetu.

izvor: S MEDIA, D.G.

 

Komentara
Loading...