SVE ŠTO VAM NISU REKLI DA VAS ČEKA NAKON POROĐAJA

0

Verujemo da se sve buduće mame trude da se tokom devet meseci trudnoće što bolje informišu šta sve porođaj podrazumeva, naravno kako bi se što bolje pripremile za sve ono što sledi nakon njega.

Ipak, i brojna literatura i svi ostali izvori informisanja najčešće ne budu dovoljni kako bi se stekla kompletna slika, sa svim onim propratnim iskustvima koja nisu ni najmanje ugodna, što ne znači da ne treba da znate za njih. Na kraju krajeva, nije kliše ako kažemo da osmeh vaše bebe, kada prođu ti najteži trenuci, bude sasvim dovoljna nadohnada za svu muku.

U nastavku pročitajte detaljno o postporođajnom periodu.

Za sve vas koje ćete biti mame po prvi put, evo šta sve sa sobom nosi porođaj:

Pojava akni

Nakon porođaja, osim što će vaša koža izgubiti elastičnost, takođe će biti i izrazito sklona aknama, naročito u predelu leđa i nogu, ali ova pojava bi trebalo da traje samo kraći vremenski period.

Groznice i valunzi

Ne treba da vas iznenadi ukoliko budete naizmenično drhtali od hladnoće, a potom imali toplotne valunge -to se dešava zbog drugačijeg nivoa hormona i potpuno je normalno.

Krvarenja

Bez obzira da li ste se porodili prirodnim putem ili carskim rezom, treba da se pripremite da ćete čak i do 6 meseci nakon porođaja imati obilna krvarenja, koja umeju biti izrazito neprijatna jer se vaše telo oslobađa raznih materija nakon porođaja.

Bol posle carskog reza

Carski rez je operacija, i treba da budete svesni da će vas rana poprilično boleti, kao i da će vaše kretanje prvih dana biti ograničeno, što naravno nije zgodno kada vas otpuste sa bebom iz porodilišta. U svakom slučaju, bitno je da se ponašate i postupate prema uputu lekara.

Nećete moći sami do toaleta

Najbolje ćemo vam opisati ovu situaciju ako jednostavno kažemo da se posle porođaja brišu sve granice i osećaj za stid. U svemu će vam biti potrebna tuđa asistencija, naročito posle porođaja carskim rezom. Takođe, mrežasti donji veš će postati vaš nerazdvojni prijatelj.

Otečena stopala

Iako se otečena stopala povezuju sa periodom poodmakle trudnoće, i nakon porođaja je ovaj problem uglavnom prisutan.

Višak kilograma

Najčešće je situacija nakon porođaja takva da i dalje ostanu kilogrami viška, kao i postporođajni stomak – tačnije, vašem telu je potrebno vremena da se vrati u pređašnji oblik, i nemojte da vas to deprimira. Sve što je potrebno da znate jeste da to nije trajna, već privremena situacija.

Opadaće vam kosa

Ovo je takođe posledica hormona – može se desiti da vam se kosa znatno proredi i da postane izrazito slaba i lomljiva. Ono što je važno jeste da ne uzimate nikakve vitamine ukoliko dojite, već da jednostavno pustite prirodu da odradi svoje.

Otečene prepone

Da, ovo je još jedan deo tela čiji vam se novi izgled neće dopasti. Uglavnom, nemojte se uzrujavati – i ovo je privremeno, a kako bi se otok smanjio možete stavljati hladne obloge.

Emotivna preosetljivost

Nije ništa neobično što mnogim mamama jako teško pada postporođajni period – hormoni su još uvek uzburkani, emocije izražene, uloga u kojoj su se našle posve nova i teška, a iza njih su i brojne neprospavane noći i sati bebinog plača. Uzevši sve ovo u obzir, sasvim su normalne i suze i preosetljivost majki, što u pojedinim slučajevima može poprimiti i oblik postporođajne depresije, kada je najčešće potrebno konsultovati i lekara.

I ne zaboravite, kao što smo rekli na početku, da je bebin osmeh svega ovoga vredan!

izvor.mogujatosama.rs

Komentara
Loading...
where can i buy metformin over the counter buy metformin online