Sve veći hit među roditeljima: Šta je panda roditeljstvo?

0

Ne postoji priručnik za roditeljstvo, iako u današnjoj literaturi postoji velik broj različitih pristupa.

Nijedan ne može savršeno funkcionisati za sve roditelje.

Nedavno se pojavio novi trend, takozvano panda roditeljstvo. Ukratko, radi se o izbegavanju autoritarnosti, uz postavljanje granica, kako se dete ne bi pretvorilo u malog tiranina.

Roditeljstvo je uglavnom proces suptilne ležernosti i prilagođavanja situaciji
Ester Vojcicki, autorka knjige „How To Raise Successful People: Simple Lessons for Radical Results“, koristi se sopstvenim iskustvom kako bi razvila svoj pristup panda roditeljstvu.
Teži da veruje deci kao odraslim osobama, dopuštajući im da slede sopstveni kompas i da se orijentišu prema svojim željama i interesima.
To im pruža priliku za veću povezanost sa stvarnim životom i jača samopouzdanje.

U prirodi, pande štite svoje mladunce dok ne osete da su spremne da stanu na sopstvene noge i brinu se za sebe.

Koristeći analogiju životinjskog sveta, ideja o panda-majkama pojavljuje se kao oblik roditeljstva koji za polazište uzima poverenje u dete i njegove sopstvene sposobnosti.

Radi se o kombinaciji bezuslovne ljubavi i ograničenja

Deca imaju pravo istraživati, testirati svoje veštine i postavljati izazove.

Međutim, postoje određena pravila koja moraju poštovati radi vlastite sigurnosti i dobrobiti, kao i dobrobiti drugih.

U tom smislu ne radi se samo na kognitivnim ili racionalnim veštinama, već se podstiče i emocionalni kontakt te promiče kvalitetno upravljanje emocijama.

Iako svi roditelji nastoje da razviju i poboljšaju sposobnosti svoje dece i pripreme ih za život, u ovom slučaju razlika je u metodi.

O panda roditeljstvu

Prema Vojcicki, postoji nekoliko pojmova koji služe kao temelj za primenu panda roditeljstva – to su poverenje, poštovanje, nezavisnost, saradnja i ljubaznost.

Vodeći se ovim pojmovima, roditelji prate i vode decu kroz život. Osim toga, iskazuju svoje poverenje u njih, podržavajući njihove ideje i odluke.

Naravno, to nije linearan i jednostavan put i ima svoje izazove, a uključuje i puno ličnog truda.

Što treba da imate na umu ako primenjujete panda roditeljstvo?

Panda roditeljstvo ne mora funkcionisati kao novi projekat koji treba obaviti, nego kao kutija s alatima za preživljavanje koja se daje deci.
Ono što je zanimljivo kod ovog koncepta je mogućnost podsticanja rukovodeće i proaktivne uloge dece. To je način da ih se oslobodi njihove infantilnosti, ne zanemarujući da postoje trenuci kada im je potrebna veća podrška.
Foto pixabay
Autor/Izvor 021.rs
Komentara
Loading...