SVE ŠTO TREBA DA ZNATE : Menstruacija nakon POROĐAJA

0

Kada će se pojaviti prva menstruacija nakon porodjaja vrlo je teško odrediti jer se svaki organizam razlikuje i svakoj ženi je potreban različito dug period da se njeni hormoni vrate u ravnotežu od pre trudnoće.

Velik uticaj tu ima i učestalost i dužina dojenja deteta. Dojenjem se stvara hormon prolaktin. Ukoliko je njegova koncentracija u organizmu visoka, ne dolazi do ovulacije, a samim time ni do pojave menstruacije.

Kod žena koje nisu u mogućnosti da doje iz nekog razloga može doći do prve menstruacije već nekoliko nedelja  nakon porodjaja. Sa druge strane, žene koje doje na zahtev, vrlo često i redovno tokom dana i noći mogu dobiti menstruaciju  nakon čak više od 20 meseci od porodjaja. Naravno, opšto stanje organizma takođe ovde ima svoj uticaj.

- Oglasi -

Neke žene se oslanjaju na period bez menstruacoje  kao neplodan period kada ne može doći do nove trudnoće, ali ipak  mnogi primeri iz prakse pokazuju kako je moguće zatrudneti i za vreme dojenja. Jedan od razloga je što ponekad može doći do ovulacije, iako nakon nje niste dobili menstruaciju. S druge strane, prva ovulacija  nakon trudnoće nastupa pre prve menstruacije, i samim time, ne znajući kada će menstruacija nastupiti ne možete tačno ni odrediti kada je nastupila ovulacija i plodan period. Upravo iz ovih razloga ne preporučuje se da se oslanjate  na  dojenje kao metodu kontracepcije.

Žene koje ne doje, a planiraju neki vrstu hormonskih kontracepcijskih sredstava trebale bi  na vreme da se posavetuju  sa svojim lekarem.

Dok se kod nekih žena već od prve menstruacije nakon porodjaja ciklusi formiraju potpuno pravilno od samoga početka, kod drugih je potrebno do 6 ciklusa kako bi se stvari vratile u ravnotežu. Dobra vest za žene koje su pre prve trudnoće imale izrazito bolne i obilne menstruacije je da bi se to moglo nakon porodjaja promeniti. Razlog tome je što se kao najčešći razlog bolnih menstruacija navodi nepravilan položaj maternice, pa je otežano curenje  krvi uzrok bolova.

 

 

 

Foto freepik

- Advertisement -

Komentara
Loading...