SVINJSKA MAST : NEVEROVATNA LEKOVITOST NJENA I RECEPTI

0

Vekovima je u našoj tradiciji svinjsko meso, te slanina, svinjska mast, čvarci i mnogi drugi proizvodi od ove vrste mesa, bilo omiljena hrana. Sa napretkom nauke, čini se kao da čitavo čovečanstvo pomalo nazaduje. Jer ono što je nekada bilo poželjno u ishrani, danas se smatra vrlo nezdravim i obrnuto.

svinjska-mast-lekovitost

Ali, da ne bismo sada raspravljali o tome da li je recimo svinjska mast štetna ili ne, možda je bolje da se zapitamo zbog čega je jedno od omiljenih jela naših roditelja ili, baka i deka bila upravo svinjska mast namazana na parče domaćeg hleba i posuta sa malo aleve paprike? Znam, biće i onih koji će reći da su bili siromašni, te su morali da se snalaze, što je donekle istina. Ali, prisetite se od čega su bolovali naši preci?

Gotovo ni od čega…Umirali su u starosti, bez raznih vrsta karcinoma, bez povećanog pritiska, srčanog udara i mnogih drugih oboljenja koja su postala naša svakodnevica. A naši preci nisu koristili ni suncokretovo, ni maslinovo, ni ulje od semenki grožđa, a ni mnoge druge vrste jestivih ulja koja mi danas obilato koristimo u svakodnevnoj ishrani. Naši preci su jela isključivo pripremali na svinjskoj masti. Bez želje da vam namećemo naše mišljenje, navešćemo samo one podatke do kojih je došla savremena nauka, a vi sami procenite da li je svinjska mast zdrava i poželjna u ishrani ili ne.

SAZNAJTE JOŠ I OVO –Soda bikarbona nas može spasti mnogih bolesti samo ako je ovako koristimo

Smatra se da svinjska mast sadrži čak 60 % takozvanih monozasićenih masti i to mahom oleinske kiseline. A oleinska masna kiselina pospešuje rad srčanog mišića, te reguliše nivo holesterola u krvi i smanjuje rizik od srčanog udara. Poređenja radi, u puteru postoji manji procenat mononezasićenih masnih kiselina i to oko 45 %. Ovom prilikom nećemo porediti margarin i svinjsku mast, jer su oni jednostavno neuporedivi, uzevši u obzir da je konačno izašla na svetlost dana informacija o tome šta je zapravo margarin i kako je nastao.

Takođe, svinjska mast ne menja svoj strukturalni sastav čak ni pri temperaturi od 250 stepeni Celzijusa, pa samim tim i hrana koja se priprema na svinjskoj masti ne upija toliko štetnih radikala, te ne menja svoj osnovni sastav.
Često možete čuti od starijih domaćica da se svinjska mast može koristiti i nekoliko puta bez bojazni da vam može štetiti.

SAZNAJTE I OVO –Doktorka me molila da joj odam tajnu: Žena otkriva recept za savršenu krvnu sliku

- Oglasi -

Ukoliko vam, pak sve ovo nije dovoljno da shvatite da li je svinjska mast zdrava ili ne predlažem vam da sami napravite kod kuće jedan vrlo jednostavan test. Pripremite hranu na jestivom, recimo suncokretovom ulju i drugo jelo na domaćoj svinjskoj masti. Potom izvadite jelo iz šerpi, a zatim ulje, odnosno mast ostavite da se ohlade, pa operite šerpe. Nakon toga ćete sigurno shvatiti šta je od ove dve namirnice zdravije i poželjnije u ishrani.
Pored toga što se svinjska mast već vekovima koristi u ishrani našeg naroda, vrlo često se koristi i kao lek, ali i u kozmetičke svrhe, to jest za negu kose, te pripremu raznih domaćih krema za lice i ruke.

Svinjska mast kao lek
Za lekovitost svinjske masti su vrlo dobro znale naše bake i prabake, pa i naše mame, a naročito su je koristile kao lek za svoje mališane.

Da bi se svinjska mast koristila kao lek ili sredstvo za negu lica, neophodno je preprati je. Taj proces je, zapravo vrlo jednostavan: sipate mast u posudu, dodate par kapi vode, promešate, prospete vodu. Sve to ponovite ukupno devet puta, a nakon toga se može koristiti svinjska mast kao lek. Naime, ovim procesom se spira sve ono što ne doprinosi lečenju, a čega ima u svinjskoj masti, iako nije lako uočljivo. Reč je na prvom mestu o soli, ali i o ostacima prženja slanine i čvaraka. Nakon što preperete svinjsku mast dobijate penastu masu. Zbog čega baš u devet voda, to ne mogu da odgovorim, jer sam i ja uzaludno pokušala da dobijem objašnjenje. Verujem da to ima neke veze sa magijskim obredima koje su nekada davno koristili naši preci, te njihovom verovanju u magijsku moć brojeva. Ali, to i nije toliko važan podatak, koliko činjenica da svinjska mast kao lek vrlo brzo i lako pomaže kod kijavice, te zapušenog nosa, ali i bronhitisa. Jednostavno, stavite vašem deteu malo svinjske masti u nos ili namažite njegove grudi ukoliko ima bronhitis. Svinjska mast kao lek u slučaju bronhitisa se mora pažljivo primenjivati, jer ona deluje tako što zatvara pore, te praktično na taj način zagreva organizam koji potom otapa sekret, kako bi se lakše iskašljavao. Zato je vrlo važno voditi računa da osoba kojoj mažete svinjsku mast na grudi nema povišenu temperaturu.
Svinjska mast kao lek se koristi i za ni malo prijatno ginekološko oboljenje poznato kao ” belo pranje “. Takođe, neophodno je da svinjska mast bude domaća i preprana u devet voda, kao što je opisano. Potom se svako veče tako pripremljena svinjska mast stavi na vatu ili uložak i ostavi da odstoji preko noći. Smatra se da ovaj tretman treba ponoviti najmanje deset puta između dva menstrualna ciklusa.

SAZNAJTE I OVO –Iskustvo jedne mame: Kako sam detetu od godinu dana popravila imunitet! (RECEPT)

Svinjska mast za kosu
Možda će vam zvučati čudno, ali svinjska mast je odlična za suvu kosu. Osobe koje je koriste kažu da nakon nanošenja svinjske masti njihova kosa postaje lepršavija i bujnija.
Što se načina korišćenja tiče, najbolje je svinjsku mast naneti na prljavu kosu, neposredno pred pranje. A nakon pranja kosu isprati čajem od kamilice.
Svinjska mast za kosu ima najbolji efekat kada se primenjuje na suvu, svetlu kosu.

Svinjska mast za kožu
Jasno je da je svinjska mast vrlo korisna ne samo za ishranu već i za negu kose i kože. Smatra se da ukoliko imate bubuljice na koži koje ne prolaze već neko vreme, možete da ih namažete prepranom svinjskom mašću i one će nestati.
Nekada su žene koristile prepranu svinjsku mast za negu ispucalih peta, laktova i kože ruku.

Svinjska mast za lice
Kada je u pitanju korišćenje svinjske masti za lice, imajte na umu da su žene nekada takođe imale lepu kožu lica, iako nije bilo krema kao danas. U tu svrhu je korišćena svinjska mast i to kao osnovna komponenta za domaće kreme za lice.
Kako svinjska mast ima prilično neprijatan miris obično joj se dodaju soda bikarbona, te parfemi, a neretko i biljke poput nevena ili kamilice.
Domaće kreme pripremljene od svinjske masti se preporučuju za negu suve kože.

IZVOR

PODELITE I SA VAŠIM PRIJATELJIMA :* HVALA

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...