TABU TEMA A VEOMA VAŽNA ! Postporođajna Depresija

Drage mame postorođajni period može biti pravi izazov za vas i ljude oko vas.Donošenje na svet vašeg mališana menja vaš život na svim nivoima i to može biti preteško .Nemojte se brinuti to što vi osećate je sasvim normalno. Mnoge mame pate od toga  ali možete prevazići ovaj period uz pomoć i podršku vaših voljenih . Morate da pomoslite na ljude u vašoj okolini koji vas vole a pogotovo zbog vaših mališana morate da budete dobro jer ste njima najviše potrebni. 

Šta je postporodjajna depresija ?

To je depresivna bolest koja se javlja nakon rodjenja bebe . Normalno je i sasvim prirodno da žene dožive negativne emocije posle porodjajnog iskustva.Ovo varira od emocialnih poremećaja(baby blues) preko postporodjajne depresije do postporodjajne psihoze(najredji oblik pojavljivanja)

- Oglasi -

Postporodjajna depresija je baš česta svakoj sedmoj majci se to desi da zapadne u depresiju ,i obično se javlja u prvih mesec dana posle porodjaja. Može se pojaviti i mesecima nakon porodjaja . Kada to prolazi ,i dolazi normalno raspoloženje nije veoma precizno.

Razlozi su nepoznati. Može biti dosta uzroka: neredovan san, briga za dete dali sve radite dobro ,dali to možete ,i postporodjajne hormonske promene .

Najčešće se pojavljuje kod majki koje su i pre imale ,ili koje su tokom trudnoće bile pod stresom ili nisu imale pomoć od svoje porodice . Postporodjajna depresija se može lečiti isto kao i normalna depresija. Jako je važno da sa nekim popričate o svojim problemima ,zamolite za pomoć oko čuvanja deteta.

SIMPTOMI

 • Briznete u plač iznenada preplavljeni ste osećajem da ste beskorisni.Ovo osećanje traje tokom dana , intezivira se u odredjenim trenucima.
 • Ne možete doživeti intezitet koji očekujete kada provedete dan sa vašim mališanom.
 • Iznenadna netrpeljivost prema vašem novorodjenčetu,srugoj deci i životnom partneru.
 • Neredovno spavanje lako se osećate premoreno ne možete zaspati ili ako ste konačno uspeli ujutru se teško probudite.
 • Premorenost. Prirodno je da se osećate umorno jer je vaš mališan veoma zahtevan ali stanje se intenzivira kada je u pitanju postporodjajna depresija.
 • Smanjenje apetita.Ovo može biti veoma delikatan problem jer vam je potrebno puno energije i brige o vašem mališanu.
 • Glavobolje,bolovi u grudima,lupanje srca.
 • Uznemirenost.To može poprimiti različite oblike.Možete se osećati sve vreme napeto ,veoma nervozno.Redovni dnevni zadaci u vezi vašeg mališana mogu biti preteški.Šta više neke mame osete napade panike.Nebrinite previše sve će ovo proći
 • Osećaj uzaludnosti i očaja.Sve mame se suočavaju sa novim teškim problemima u vezi sa novorodjenčetom ali depresija naglašava stanje “Ne mogu to podneti “
 • Strah da povredi bebu ili samu sebe.

Veoma je važno da razgovarate sa ljudima oko vas o vašim osećanjima i otkrićete da nije kraj sveta i da je njihova ljubav bezuslovna .

SAVET MAJKAMA

 • Neskrivajte vaša osećanja.Razgovarajte sa nekim o njima.
 • Depresija je bolest ,i nemojte da mislite da je imate zato što ste slabe osobe. To je česta i izlečiva bolest.
 • Tek postati majka je veoma stresno.Nećete moći da radite sve stvari koje ste radile pre porodjaja. Pokušajte da smanjite broj aktivnosti i prihvatite pomoć kad vam se nudi.
 • Iskoristite svaki trenutak da spavate.
 • Vodite računa da se normalno hranite jer vam je potrebno puno energije.
 • Uključite vašeg partnera,Pokušajte da provodite vreme sa njim.
 • Razgovarajte sa drugim majkama koje imaju bebe.Otkrićete da su i one doživele slična stanja i osećanja.
 • Ljubav vaših voljenih će vam pomoći da to prebrodite.

Baby blues

Se javlja kod mnogih žena (80-90%) u prvim danima nakon porođaja. Majka može osećati nagle promene raspoloženja, tako da se u jednom trenutku oseća izuzetno srećno, a zatim jako tužno. Može plakati bez razloga i biti nestrpljiva, razdražljiva, nemirna, osjećati tjeskobu, usamljenost i tugu. Babi blues može trajati od nekoliko sati do mesec dana nakon porođaja. Babi blues se obično ne treba lečiti. Često pomaže razgovor sa drugim mladim mamama i podrška porodice i prijatelja.

Slavni i postporođajna depresija

Adel

Pevačica Adel lani je otkrila da je imala „težak primer postporođajne depresije“ kad je rodila sina Angela.

„Osećala sam se preplašeno“, rekla je tada za „Vanity Fair“ i poverila se o tome prijateljici:

„Rekla sam prijateljici, koja je takođe nedavno postala mama, da mrzim ovo, a ona je briznula u plač i rekla mi istu stvar. Ja sam mislila da kod postporođajne depresije ne želite biti sa svojim detetom.

Međutim, pevačica je rekla da je imala osećaj da je opsednuta sinom, a istovremeno se osećala poput promašaja.

Bruk Šilds

Kad je riječ o postporođajnoj depresiji, glumica Bruk Šilds je o borbi s teškim stanjem progovorila još 2006. u knjizi „Down Came the Rain: My Journey With Postpartum Depression“.

U knjizi iznosi detalje kako su se počeli javljati prvi simptomi nakon što je rodila ćerku Rovan.

Kaže da nije imala potrebu uzeti je u naručje kad bi beba zaplakala i nije htela da bude  njenoj blizini. Potražila je pomoć i izborila se s postporođajnom depresijom.

 

 

Foto Foto: Ilustracija
Komentara
Loading...