Epiduralna anestezija možda jeste besplatna, ali i ne tako dostupna

0
Epiduralna anestezija je nakon dugog očekivanja postala besplatna u Srbiji. Prema Istinomerovim informacijama, ova usluga se od prvog januara 2016. godine zaista ne naplaćuje, ali je i dalje ne mogu dobiti sve porodilje.
Od sedam bolničkih centara sa kojima smo kontaktirali u četiri porodilišta trudnice mogu da dobiju epidural u svako doba dana, dok je u tri otežana situacija. Najčešći problem predstavlja nedovoljan broj anesteziologa, koji bi prema proceduri morali biti uz ženu tokom celog porođaja. Zbog toga se selekcija više ne vrši prema tome koliko je neko spreman da plati, već prema mestu i dobu dana kada porođaj počne.
Tako je na primer, u Kliničko bolničkom centru Zvezdara epidural kao redovna usluga dostupan samo u prepodnevnim časovima, dok se vikendom i u popodnevnim i noćnim satima radi samo kod urgentnih slučajeva, rekla je za Istinomer doktorka Vesna Karapandžić Plašinac iz ove ustanove.
Slična situacija je i u Ginekološko akušerskoj klinici Novi Sad, poznatoj pod imenom ”Betanija” gde je epiduralnu anesteziju moguće dobiti u periodu od 8 do 22 časa, takođe zbog nedovoljnog broja anesteziologa.
Ova zdravstvena ustanova bila je u centru medijske pažnje kada se u januaru na portalu Bebac pojavila ispovest porodilje Svetlane Mičić koja je tvrdila da se epidural tamo i dalje naplaćuje.
Ipak, kako je Istinomeru rekla PR ”Betanije” Dušana Vučanić, ova usluga je sada potpuno besplatna.
U Opštoj bolnici u Leskovcu porodilje još uvek ne mogu dobiti epidural. Direktor ove bolnice Nebojša Dimitrijević rekao nam je da se u ovom trenutku u toj ustanovi epiduralna anestezija daje ponekad i to besplatno, ali samo ”kada neko baš insistira”. On dodaje da anesteziologa imaju dovoljno, ali da nisu svi obučeni za ovu vrstu spinalne anestezije.
”Počeli smo sa edukacijom pre tri-četiri meseca i računam da ćemo do kraja oktobra već imati kompletno da pokrijemo i prvu smenu i drugu i treću, jer mi ne možemo da dirigujemo porođaj, već kad počne”, ističe Dimitrijević.
Na problem nedostatka obučenog kadra ukazivao je i portal ”Bebac“ početkom ove godine.

- Oglasi -

”To što obećanje nije ispunjeno uopšte ne čudi, jer ga je Lončar dao u trenutku kada u Srbiji ne postoji dovoljan broj anesteziologa, kada svakog dana po jedan lekar napušta ovu zemlju i u trenutku kada u mnogim porodilištima uopšte još i ne postoji usluga epiduralne anestezije. Međutim, tragično je što se jedan ministar uopšte usuđuje da svesno daje lažna obećanja, i to upućena najosetljivijoj kategoriji stanovništva – trudnicama.“
 Milena Bibić sa ovog portala kaže da žalbe žena i dalje stižu iz različitih porodilišta jer im nije omogućeno da dobiju epiduralnu anesteziju.
“Jedno od obrazloženja je to što u bolnicama nema dovoljno anesteziologa i kada se usluga dodatno naplaćivala oni su imali tu priliku da angažuju anesteziologe sa strane, a ovako nemaju tu priliku”, rekla je Bibić za Istinomer.
Ministarstvo zdravlja za manjak obučenih anesteziologa krivi, koga drugog nego, prošlu vlast.
”Podsećamo da su zdravstvene vlasti do 2014. godine sprovodile nerazumnu politiku neodobravanja specijalizacija i užih specijalizacija, što je, između ostalog, imalo za posledicu da danas imamo manjak odgovarajućeg stručnog kadra. Sadašnji saziv Ministarstva zdravlja 2014. godine je uveo izmene u odobravanju specijalizacija i užih specijalizacija, što je omogućilo njihovo lakše odobravanje. Od septembra 2014. godine do marta 2016. godine Ministarstvo zdravlja odobrilo je 217 specijalizacija iz anestezije, reanimatologije i intezivne terapije, a do sada su u ovogodišnjem septembarskom roku stigle još 32 prijave“, stoji u odgovoru Ministarstva zdravlja Istinomeru.

Iako se tek od početka ove godine epiduralna anestezija vodi kao standardna usluga, PR Kliničkog centra Kragujevac Vanja Đorđević rekla je za Istinomer da se u njihovom porodilištu ona ne naplaćuje već oko tri godine. I iz Republičkog fonda za zdravsteno osigurnanje za Istinomer kažu da oni troškove medicinskog i sanitetskog potrošnog materijala za porodilišta koja rade epidural pokrivaju već niz godina, kao i usluge anesteziologa i anestetičara.

”Republički fond obezbeđuje svim zdravstenim ustanovama naknadu za plate i prevoz ugovorenih radnika koji pružaju usluge osiguranim licima, a između ostalih i anesteziolozima i anestetičarima koji pružaju uslugu iz svog delokruga rada i na taj način se pokrivaju troškovi njihovih usluga”, rekli su nam u pisanom odgovoru.

S obzirom na to da klinike ni do sada nisu imale dovoljan broj anesteziologa, angažovanje lekara iz drugih ustanova ili van smene trebalo je biti dodatno naplaćeno, pa je to bila cena koju su plaćale porodilje ranije.
Ginekološko akušerska klinika “Narodni front” na svom sajtu ima jasno istaknuto da se od prvog januara epiduralna anestezija u toku porođaja ne naplaćuje i da je dostupna 24 sata, 7 dana u nedelji. I u Kliničko bolničkom centru Zemun je ista situacija, kako nam je odgovorio direktor ove klinike Dragoš Stojanović. Nakon zapošljavanja dva nova anesteziloga, ovakvom uslugom se sada mogu pohvaliti i u Kliničkom centru Niš, što je Istinomeru potvrdio direktor Ginekološko akušerske klinike Bojan Lukić.
Istinomer je ista pitanja poslao i Kliničkom centru Srbije međutim do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.
Evidentno je da su prvi koraci ka tome da svaka porodilja dobije bezbolan porođaj učinjeni. Međutim, iako se ministar zdravlja i premijer ovim hvale kao završenim poslom, on to svakako nije sve dok zdravstveni sistem drži neke trudnice u strepnji da li će biti u prilici da dobiju epiduralnu anesteziju ili ne.
Izvor: istinomer.rs

- Advertisement -

Komentara
Loading...