Telo posle porođaja: 4 istine i jedna laž

0

Promene koje se događaju na telu žene posle porođaja povod su brojnih rasprava, razlozi brige i pokušaja da se negativne posledice izbegnu. Kilogrami, strije, akne samo su neke od nepoželjnih promena za koje treba samo malo strpljenja.

ODMAH POSLE POROĐAJA TELOJE LAKŠE ZA ČETIRI, PET KILOGRAMA
Prosečna kilaža bebe kreće se između tri i tri i po kilograma, dodate li tome skoro kilogram koji čine izgubljena krv i amnionske tečnosti koje telo gubi tokom porođaja, ali i posteljica lako ćete doći do četiri izgubljena kilograma i pre nego što ste planirali.Povratak na staru kilažu posle porođaja problem je s kojim se suočavaju brojne žene u nastojanju i očekivanju da se kilogrami rastope u najkraćem mogućem vremenu. Međutim stručnjaci savetuju da dopustite svom telu koje se devet meseci menjalo i povećavalo isto toliko vremena da se vrati u prvobitno stanje.

KOSA POSLE POROĐAJA NAGLO OPADA
Problem opadanja kose skoro je neizbežan kod 50 odsto žena i događa se u prvih šest meseci nakon porođaja. Uzrok te pojave su hormoni koji su tokom trudnoće usporavali opadanje kose ali nakon devet meseci trudnoće nivo hormona vraća se u svoju normalu čime kosa dobija svoj stalan ciklus rasta i opadanja.
Kako biste smanjili neizbežan gubitak kose savetuje se ishrana bogata gvožđem, proteinima, cinkom, antioksidansima i silicijumom koji su ključni za zdravu kožu i kosu.

STRIJE NA TELU POSTAJU VIDLJIVE
Strije na telu pojavljuju se kod čak 90 posto žena kao znak naglog debljanja tokom kog se telo širi brže nego koža. Osim toga nivo hormona glukokortikoida tokom trudnoće raste, čime dolazi do usporenog stvaranja kolagena i elastičnih vlakana u slojevima kože. Strije ne moraju da ostanu na vašem telu ako reagujete na vreme, dok su crvene ili ljubičaste boje najbolje je započeti s tretmanom. Na tržištu se nalazi niz preparata s tom svrhom, a na vama je da pripazite i na ishranu. Izbegavajte slatkiše, slane grickalice i hranu koja sadrži skrob jer takva hrana izaziva nadutost popraćenu s kojim kilogramom više. Vitamin C važan je za proizvodnju kolagena zato ga unosite u što većim količinama.

- Oglasi -

TEN SE NAKON POROĐAJA POGORŠA
Najčešće koža posle porođaja pokazuje povećanu sklonost aknama i bubuljicama za razliku od sjajnog tena tokom trudnoće. Cirkulacija krvi u telu tokom meseci trudnoće povećava se za 50 posto što se manifestuje na licu gde krvni sudovi postaju prošireni te mu daju dodatni volumen. Za problematičnu kožu preporučuje se korišćenje retinoid ili OTC retinola koji će vašem licu brzo povratiti izgubljeni sjaj. Osim toga preporučuje se da izbegavate masnu i suvu hranu, radije posegnite za svežim voćem i povrćem i orašastim plodovima.

LAŽ : Telo se s vremenom navikava na nedostatak sna: NE NIKADA
Ne, telo se nikada neće naviknuti na to iz jednostavnog razloga što mu je potrebna određena količina sna kako bi normalno funkcionisalo i teško da ga možete uveriti u nešto drugo. Hronična neispavanost donosi niz nuspojava koje nisu poželjne posebno kod majki novorođenčadi, piše Zadovoljna.
Umor, iscrpljenost, nervoza samo su neki od problema s kojima se mame nose.
Kako bi svom detetu bile na raspolaganju najčešće zaboravljaju na sebe.
Ali najbolji savet je „Kad spava beba, spavajte i vi!“, jedino na ovaj način možete svom detetu pružiti najbolje a to je odmorna i naspavana mama zbog čega će i ono biti zadovoljnije.

izvor zena.blic.rs

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE

- Advertisement -

Komentara
Loading...