Jako važno :Kako bebama da spustimo temperaturu

0

Najpouzdaniji način merenja telesne temperature bebama je stavljanjem toplomera ispod pazuha.

temperatura-bebe
Ako je živa u toplomeru iznad 37 stepeni Celzijusa, znači da je temperatura povišena. Međutim, sve do 38,5 temperaturu ne treba skidati već dozvoliti organizmu da uključi svoje odbrambene mehanizme. Temperatura je znak, a ne bolest.

- Oglasi -

Stručnjaci iz savetovališta „Halo beba“ daju nekoliko saveta na koje sve načine može da se spusti visoka temperatura, a kada se treba obratiti lekaru.

* Dete treba raskomotiti i provetriti prostoriju u kojoj se nalazi. Bebu do šest meseci, ukoliko je na majčinom mleku, treba češće dojiti, a ako je na adaptiranom mleku treba je češće pojiti vodom. Detetu koje je starije od šest meseci treba, takođe, češće davati vodu.

* Ako je telesna temperatura iznad 38,5 stepeni, dete najpre treba raskomotiti, ne sme se pretopljavati. Od sredstava za snižavanje povišene telesne temperature valja davati paracetamol („febricet“) ili „brufen“.

* Ne sme se koristiti „aspirin“, a i „andol“ i čepiće za skidanje temperature treba izbegavati. Zabranjena je i primena tzv. frikcija, odnosno polivanje deteta hladnom vodom i trljanje alkoholom.

* Ako dete ima temperaturu iznad 38,5 stepeni, a mlađe je od dva meseca, treba se obratiti lekaru i otići u najbližu zdravstvenu ustanovu.

* Ako temperatura „prevari“ i pređe 40. podelak, kao prvu pomoć treba dete skinuti i celo, do vrata, potopiti u mlaku, ne hladnu vodu od pet do 10 minuta, a zatim ga dobro osušiti. Dati sredstvo za sniženje temperature i pojiti dete. Po pravilu, ova situacija zahteva konsultaciju lekara-pedijatra ili transport u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Izvor: Novosti.rs

Drugima su i ovi tekstovi koristili :

- Advertisement -

Komentara
Loading...