To se desi kada BAJKE čita tata!

0

Kada bajke čita baš tata, to povlači za sobom mnogo pozitivnih stvari. Proverite koje.

 

Čak 126 nasumično odabranih očeva učestvovalo je 2017. godine u istraživanju, koje je bilo deo obimnijeg programa, gde su stručnjaci iz različitih oblasti istraživali uticaj očeva na decu predškolskog uzrasta.

U istraživanju su očevi podeljeni u dve grupe; u jednoj su očevi svojim predškolskim decama čitali priče svaki dan, dok im u drugoj grupi uopšte nisu čitali.

Očevi koji su svakodnevno čitali svojoj deci primećivali su mnoge promene i pozitivne efekte u svom roditeljskom ponašanju i vaspitanju. Izjavili su da su s vremenom postali znatno manje kritični prema svojoj deci, češće su ih hvalili i podsticali, te im je bilo mnogo lakše da se povežu sa detetom i da mu posvete vreme i pažnju.

 

Takođe su očevi iz prve grupe navodili da su počeli primećivati pozitivne promene u ponašanju deteta, što su stručnjaci prepoznali kao prirodnu posledicu veće povezanosti oca sa detetom i logičan odgovor deteta na pozitivno podsticanje i pohvale od strane oca.

- Oglasi -

Pored promena u ponašanju, počela su se javljati i vidna poboljšanja u dečijoj komunikaciji i govoru, kognitivnim sposobnostima i kritičkom razmišljanju, kao i u razumevanju sadržaja, pa čak i prepoznavanju slova i čitanju, uprkos tome što je reč o deci predškolskog uzrasta.

tata čita bajke
FreePik

 

Pored navedenih pozitivnih efekata koje su spomenuli u istraživanju, svakodnevno čitanje priča pred spavanje deci pruža rutinu i osećaj sigurnosti, što ih umiruje i vodi u prijatan san.

Čitanje deci je jedan od najkvalitetnijih načina provođenja zajedničkog vremena sa detetom.

To su prilično dobri razlozi da uveče uzmete knjigu u ruke i zajedno sa detetom krenete u svet avantura, princeza i zmajeva, hrabrih junaka ili životinja koje govore.

Foto FreePik FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...