Topli letnji dani: Idemo u šetnju mamice ovo sve treba da znaš :)

0

Sunčani dani prosto nas mame da izađemo na ulice, a šetnje su posebno korisne za bebe. Svež vazduh i promena sredine učiniće da vaša prinova uživa. Da bi i vama i bebi bilo podjednako lepo, osim dobrog raspoloženja, u šetnju treba da ponesete i neke stvarčice koje je zgodno da imate pri ruci. Takođe, veoma je važna i priprema za šetnju, a evo o čemu sve treba da povedete računa.

Opšte preporuke

Kako vaša beba bude odrastala, tako će sve više da je zanima spoljašnji svet. Opažaće predele, zvuke i mirise u okruženju. Da biste joj omogućili upoznavanje sa svetom, nastojte da u šetnju idete kada se beba probudi, nakon što je nahranjena i presvučena, odnosno kada su zadovoljene njene fiziološke potrebe. Tada su bebe dobro raspoložene i uživaće u svetu koji ih okružuje.

Izbegavajte susrete sa prehlađenim ljudima i pobrinite se da svako ko želi da pomazi ili drži vašu bebu ima čiste ruke (zgodno je da uz sebe uvek imate gel za dezinfekciju ruku).

Slojevito oblačenje

Generalno, bebu oblačite kao i sebe, odnosno za nijansu toplije (za razliku od vas, bebe se ne kreću, pa im je samim tim hladnije). Ako je vama vruće, vruće je i bebi – u tom slučaju je raskomotite. Kada vam je hladno, bebi obucite dodatni sloj odeće. Uvek se držite pravila da beba ima jedan (tanak) sloj odeće više nego vi. Takođe, uvek pri ruci treba da imate lagani pokrivač kako biste mogli da je utoplite u slučaju potrebe.

U zavisnosti od spoljne temperature i vremenskih uslova procenite da li bebi treba kapica ili ne. Ako je vetrovito, svakako joj glavicu i uši zaštitite kapom.

Važno je da odeća bude udobna i funkcionalna i da može lako da se presvlači. Bodići su jako zgodni, ne morate da brinete da li će bebi da se prehladi stomačić. Ipak, najvažnije je da bebu oblačite slojevito. Ma koliko se vama činilo da je vreme napolju lepo i da neće biti zahlađenja, uprkos prognozama često nas iznenade vetar ili kiša. Zato uvek pri ruci imajte dodatni sloj odeće za bebu.

- Oglasi -

Zaštite bebinu kožu

Koža novorođenčeta je barijera između unutrašnje i spoljašnje sredine i između ostalog ima značajnu ulogu u termoregulaciji organizma. S obzirom na to da je jako osetljiva, treba je zaštititi od spoljašnjih uticaja, ali pritom vodite računa o tome koje i kakve preparate koristite.

Umereno sunčanje

Bebu do mesec dana ne treba direktno izlagati suncu. Tek posle tog perioda preporučljivo je da se predveče, kada je sunce slabije, kratko izloži sunčevim zracima. Na taj način se u bebinom organizmu stvara vitamin D, koji ima važnu ulogu u razvoju lokomotornog sistema i sprečava nastanak rahitisa. Od drugog meseca bebe mogu na malo duže da se izlože suncu. Bebe i deca uvek treba da imaju šeširić i tanku pamučnu majicu, a suncobran na kolicima je obavezan.

Što se tiče preparata za zaštitu kože od sunčanja, najbolji su oni prilagođeni deci. Na njima mora da bude naveden sastav, a nastojte da birate one koji imaju najmanje emulgatora. Mleko za sunčanje najlakše se nanosi, ali ga koža brzo upija pa ga treba češće stavljati. Bez obzira na visok faktor zaštite antisolarnih preparata, potrebno je dete mazati svaka dva sata, naročito ako se kvasi.
Ipak, najsigurniji način zaštite je boravak u hladovini. Naročito vodite računa o tome da bebu ne izlažete suncu u periodu od 10 do 17 časova, kada je sunce izrazito jako.

Tekst: Marija Perić Mitić (izvor. yumama.com) poslala čitateljka 

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

- Advertisement -

Komentara
Loading...