Treba da znate : 6 najdražih izvora utehe za bebu

0

Bilo da se radi o ćebencetu, cucli ili olinjalom plišanom medi, vašem detetu ovi predmeti često predstavljaju jedini izvor utehe i nema te sile koja bi ga naterala da ih se odrekne. Zašto je to tako i kako treba da se postavite u takvoj situaciji?

Veliki svet je prilično zastrašujuće mesto za sićušna bića kao što su bebe. Zato nije nikakvo čudo što većina mališana ima omiljenu igračku ili neki drugi predmet od kojeg se ne odvaja jer mu pruža sigurnost. Ali, zbog čega mališani baš toliko vole cucle, ćebence, jastučnicu ili odavno “potrošene” igračke i šta treba da preduzmete ako dete počne da razvija zavisnost od nekih stvari ili navika?

Trikovi za uspavljivanje bebirona koje vredi isprobati

SISANJE PALCA
Činjenica je da čak 80% beba sisa palac – a neke to počinju da čine još u maminom stomaku. Ova navika podstiče oslobađanje hormona dobrog raspoloženja, što smiruje bebe i pruža im osećaj sigurnosti. Istovremeno, ovo je i praktična navika, jer je palac uvek dostupan i nije potrebno da ga sterilišete kao igračke.
“Mina se često vrišteći budila noću jer je izgubila cuclu”, kaže Olja, mama trogodišnje Sanje i šestomesečne Mine. “Sada je mnogo mirnija, jer je cuclu zamenila palcem.”
Ipak, sisanje palca nije dobro za zubiće vašeg mališana, jer negativno utiče na rast i razvoj vilice, kao i na poziciju stalnih zuba. Što se tiče odvikavanja dece od ove navike, mnogo je teže nego odvikavanje od cucle – palac ne možete da “oduzmete” mališanu! Neka deca prestanu da sisaju palac zahvaljujući sistemu nagrađivanja za dobro ponašanje. Drugoj deci potrebne su strože mere, kao što je stavljanje flastera ili premazivanje palca specijalnom tečnošću za odvikavanje. Srećom, većina mališana preraste ovu naviku do druge godine života (pošto su im ruke najčešće zauzete nekim drugim poslom), dok samo 15% njih nastavlja da sisa palac i do četvrte godine.

SUPER :Obroci za miran san od 6. meseca do 3. godine

ĆEBENCE
Nakon odvikavanja od sisanja cucle ili palca, većina dece pronalazi utehu i sigurnost u nekom drugom predmetu ili navici. Obično su to ćebence, jastučnica ili pamučna pelena, koji su mobilni, lako se peru i nisu štetni za zube. “Moj sin se ne odvaja od svog omiljenog ćebenceta, a to traje od četvrtog meseca života”, kaže Sandra, mama dvogodišnjeg Mihajla. “Svuda ga vuče za sobom, ono ga smiruje i daje mu osećaj sigurnosti. Neću mu ga oduzeti jer samtram da će se sam odvojiti od njega onda kada za to bude spreman.” Stručnjaci za razvoj dece slažu se da je sigurnosno ćebence apsolutno korisno i bezbedno. Većina mališana bira utešne predmete meke teksture i poznatog mirisa, kao što su jastučnice, prekrivači, čak i mamina spavaćica. Ove stvari ih smiruju i pružaju im osećaj sreće i sigurnosti. Zato ne treba da ih odvikavate, niti da im uskraćujete izvore utehe, bez obzira na istrošenost i pohaban izgled “magičnih” predmeta. Uvek ih možete oprati, zar ne?

OMILJENA IGRAČKA
Na početku, vaše novorođenče i ne primećuje meke igračke koje “naseljavaju” njegov krevetac. A onda, gotovo preko noći, ono razvija pravu zavisnost od jednog posebnog plišanog mede ili zeke. Stručnjaci kažu da se ta sklonost obično javlja oko šestog meseca života. Za razliku od cucle, omiljenu igračku je teže zagubiti, kako danju, tako i noću. Što se tiče izlazaka van kuće, nešto je drugačija situacija. “Moja Maja nosi svog medu bukvalno gde god da idemo”, kaže Marija, mama dvogodišnje Maje. “Omiljene igračke su odlične kada mama nije u blizini, ali odmah kupite još dve-tri iste – za svaki slučaj, ako se prvobitna izgubi.”

- Oglasi -

Prerano sedenje je jako štetno evo i zašto !!!

CUCLA
Bez obzira na vaše čvrste stavove – o tome da nikada nećete dati cuclu svojoj bebi – neutešan plač i vriska brzo menjaju mišljenje i najprincipijelnijeg roditelja. Bebe osećaju biološku potrebu za sisanjem, a stručnjaci se slažu sa tim da je cucla bolje rešenje od sisanja palca (Verujte, kada ga beba jednom ugura u usta, teško ćete joj ga izvući, čak i tokom najčvršćeg sna). Pod uslovom da je cucla ortodonski oblikovana, ne postoji opasnost od trajnih posledica.
Međutim, šta treba preduzeti ako je dete ovisno o cucli i do treće ili čak pete godine? “Mila neće da ide na spavanje bez cucle, ali uvek joj je izvadim iz usta čim duboko utone u san”, kaže Katarina, mama šestogodišnjeg Vukašina i trogodišnje Mile.
Sisanje cucle može da uzrokuje probleme u razvoju govora, zbog čega je nephodno da proces odvikavanja započne na vreme. Jedna od metoda jeste oduzimanje cucle preko noći i njena zamena nekom nagradom ili poklonom. Ako vam se ovo čini radikalnim rešenjem, možete da pokušate postepeno odvikavanje – ograničite korišćenje cucle samo na boravak u kući, potom samo u vreme odlaska na spavanje, a na kraju ga potpuno prekinite. Iako se radi o sporom procesu, za dete će to biti manje stresno (a i za vas!)

FLAŠICA
Objektivno, flašice su apsolutno neophodno sredstvo u životu svakog deteta – bilo zbog ispijanja mleka, vode ili čaja. Međutim, neke bebe počnu podjednako da vole flašicu, kao i njen sadržaj. “Moj Tadija tokom dana pije iz čaše, ali tokom uspavljivanja ne može bez flašice”, kaže Jovana, mama dvadesetomesečnog Tadije. “Pokušala sam da mu oduzmem flašicu, ali bi on uporno plakao i ne bi mogao da zaspi, pa sam popustila i dala mu je.”
Stomatolozi i pedijatri savetuju roditelje da odviknu decu da piju iz flašice pre navršenih godinu dana. Naime, tečnost (pod uslovom da nije reč o vodi) sporo ističe iz flašica, a njeno duže zadržavanje u ustima povećava rizik od karijesa, zbog dejstva šećera. Mališanima iz flašice treba davati samo vodu i nikada ne smeju da utonu u san sa flašicom u ustima!

7 roditeljskih grešaka koje mogu dovesti bebu u opasnost

DOJENJE
Sisanje majčinog mleka jeste najjači izvor sigurnosti i utehe za sve bebe – zbog slasti mleka, izlučivanja hormona koji ublažavaju bol i fizičke bliskosti sa majkom. Uostalom, svi stručnjaci se slažu oko toga da ne postoji ništa što se po efektu može uporediti sa dojenjem. “To je apsolutno istina!”, kaže Andrijana, mama osmomesečnog Nemanje. “Bilo je trenutaka kada je Nemanja bio toliko histeričan i plačljiv da ništa nije moglo da ga smiri osim toga da ga položim na svoje grudi.” Ipak, budite oprezni – iako saznanje da u svakom trenutku možete da smirite bebu onim što vam je priroda podarila, nemojte da dopustite da ona postane zavisna od dojenja i da joj sisanje dojke postane nazaobilazan ritual prilikom uspavljivanja. Beba koja je navikla da zaspi tokom sisanja, vremenom će početi da očekuje da je položite na dojku bez obzira na to da li je gladna ili ne.

izvor.mamaibeba.com

SAVET PEDIJATRA : Ne ljubite male bebu u lice i ruke EVO I ZBOG ČEGA

- Advertisement -

Komentara
Loading...