TREBA DA ZNATE : OPASNE NAMIRNICE ZA BEBU I ZAŠTO !!

0

Bebi u starosti od par meseci više nije dovoljno samo majčino ili adaptirano mleko, već polako treba uvoditi čvrstu hrane. Roditelji se uvek pitaju u kom tačno mesecu života i koje namirnice, a svakako bi morali znati i šta nikada ne bi smeli dati detetu mlađem od godine dana.

Mladi roditelji često nisu sigurni kakvu hranu mogu dati bebi koja prelazi na tvdu hranu. Nevezano uz to doji li majka ili je dete na adaptiranom mleku, preporučljivo doba za uvođenje druge hrane je četvrti do šesti mesec života, poručuju iz Američke akademije pedijatara.

Namirnice treba uvoditi postupno u bebinu prehranu, a najbolje je početi sa kuvanim pasiranim povrćem i polako uvoditi voćne kaše koje ćete sami napraviti.

Ali, dok ne navrše godinu dana nikako im NE dajte:

Med
Med može da sadrži otrovne spore botulizma. Dok je probavni trakt odraslih dovoljno snažan da sprči razvoj ovih spora, bebin nije. To može dovesti do razvoja po život opasnih toksina.

Kikiriki maslac
Lepljiva masa kikiriki maslaca teška je za gutanje. Ove i slične premaze detetu ponudite kad malo poraste.

Kravlje mleko
Dok dete ne navrši godinu dana držite se majčinog ili adaptiranog mleka. Bebe ne mogu sasvim dobro da svare proteine iz kravljeg mleka. Osim toga, ono ne sadrži hranjive sastojke koje ima majčino mleko, a sadrži i minerale koji mogu oštetiti bubrege u razvoju.

Hrana koju takođe treba izbegavati:

- Oglasi -

So
Bubrezi malih beba nisu dovoljno snažni, a i najmanja količina soli može dovesti do dehidracije.

Niskomasna hrana
Nije preporučljiva za mlađe od dve godine.

Nerazređeni sok limuna i voća, kivi, jagode, školjke, sirova jaja, umetni zaslađivači, hot dog, kobasice pune masnoće i hrana s dodanim začinima.

Opasnost od gušenja

Zalogaji veličine graška najsigurniji su za bebe. Sve im sitno naseckajte ili usitnite štapnim mikserom. Hrana koja je mala, ali tvrda poput orašastih plodova, kokica, tvrdih bombona, grožđica nije za bebe jer bi mogla zastati u grlu. Zastati mogu i meki slatkiši.

Alergije
Lekari preporučuju da se hrana koja često izaziva alergije, poput one koja sadrži orašaste plodove ili jagode ne dajete bebama dok ne navrše godinu, pa i kasnije. Novu hranu najbolje je uvoditi u bebinu prehranu postepeno, čekajući nekoliko dana kako bi se uverili da beba nema negativnu reakciju na obrok. Ukoliko je neka alergija uobičajena u vašoj porodici, konzultujte se s lekarom o tome kada i kako dati bebi hranu poput kravljeg mleka, orašastih plodova, pšenice, soje, ribe ili jaja.

Mera opreza u automobilu
Ne dozvolite da beba jede u automobilu. Zbog kočenja ili neravnog puta postoji opasnost da se dete zagrcne i guši.

Kako onda uvoditi čvrstu hranu?
Prvih par nedelja nakon odbijanja od dojenja najbolje je davati hranu usitnjenu u pire, poput pirea od šargarepe, krompira, kuvanih jabuka, banane ili kruške. Pakovana hrana za bebe obično sadrži previše šećera pa je daleko zdravije usitnjavati hranu u vlastitoj kuhinji.

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...