TREBA DA ZNATE VAŽNO ! : Trudnoća -Bol U Leđima

0

Bol u leđima tokom trudnoće javlja se uglavnom zbog promena u konturi ženskog tela, kako dete raste i dobija na težini, mesec za mesecom u maminom stomaku. Ova dodatna težina uzrokuje promenu  gravitacije ženskog tela. Velike hormonske promene koje se odvijaju u ranom dobu trudnoće, takođe su jedan od uzroka bolova u leđima.

 

U određenim slučajevima, urinarne infekcije, koje su takođe česta pojava tokom trudnoće, mogu biti uzrok bolova u leđima. Ako imate akutne bolove u ranoj trudnoći, odmah zatražite pomoć lekara. Bolovi u leđima toekom trudnoće mogu nastati zbog niza faktora koji traže trenutnu pažnju lekara.

Lekovi koje inače uzimate da biste ozdravili ,trebalo bi tokom trudnoće izbegavati. Odgovorni ste za dva života, zato lekove možete uzimati samo kad vam tako savetuje lekar. Vežbanje je siguran lek koji može pomoći trudnicama. Jednostavno hodanje je najbolja vežba. Ali nemojte hodati brzo .

Nemojte se grbiti. Zadržite ispravno držanje korištenjem jastuka i podloga za lumbalni deo kičme. . Izbegavajte vežbe za mišiće jer se mogu loše odraziti na vaše bolove u leđima.

- Oglasi -

Trudnice ne bi smele stajati dugo, tokom putovanja ili zbog nekih drugih razloga. Nemojte često menjati položaje sedenja. U ranoj  trudnoći neophodno je da  odmarate i spavate.

Izbegavajte pod svaku cenu hodanje na visokim štiklama. Ovo je opasno za  leđa. Za sedenje koristite nisku, ravnu stolicu. Takođe izbegavajte duže obavljanje kućnih poslova.

Odeća treba da bude udobna. Izbegavajte usku i tesnu odeću. Čak i ako ste umorni, nemojte se baciti prema napred na stomak. Ova radnja pomera rebra prema napred i dole prema stomaku. Možete i sami da zamislite probleme koje to može izazvati. Dok stojite, neka vam bude udobno.

Isprobajte ovu vežbu koja bi trebalo da vam olakša bol.

  • Stanite okrenuti prema zidu i ispružite ruku a dlanove stavite na zid
  • Udaljite stopala jedno od drugo a zadnjicu izbacite unazad,držeći dlanove sve vreme na zidu
  • Dišite doboko  pet do deset uzdisaja i na taj način istežite kičmu
  • Uspravite se i napravite kratku pauzu
  • PONOVITE VEŽBU PO POTREBI

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...