TREBA ZNATI ! Beba I Voda

0

Ona čini više od tri četvrtine zapremine tela odojčeta i 70 odsto tela malog deteta. Ona je ključna za rast i kompletno zdravlje. Ima najvažniju ulogu u varenju, apsorpciji, transportu i iskorišćavanju hranljivih materija.

Voda takođe deluje kao rashladni sistem tela odnoseći toplotu do površine kože gde isparava u vidu znoja. Ako telo nema dovoljno tečnosti, dolazi do stanja koje nazivamo dehidracijom.

Deca imaju drugačiji metabolizam od odraslih. Ona se manje znoje, ali se brže zagrevaju. Često ne uzimaju dovoljno vode. Ako je fizički aktivno, dete zahteva dvostruku količinu vode. Dete treba ponuditi vodom pre pojave žeđi, jer žeđ već znači nedostatak vode u telu.

Povećana potreba za vodom javlja se:

  • kod povišene temperature, usled bolesti i infekcije
  • kad je vreme toplo
  • kod fizičke aktivnosti

- Oglasi -

Kada je dete aktivno, neophodno je da bude dobro hidrirano, naročito ako je vreme toplo. Tada se znojenjem gubi više telesne tečnosti i postoji opasnost od dehidracije sa bolom u stomaku i nogama, zamorom i zbunjenošću. Aktivnost na temperaturi od 27°C uzrokovaće dvostruko veći gubitak tečnosti nego aktivnosti na 10°C.

Količina tečnosti koju dete treba da unese zavisi od uzrasta, spoljašnje temperature i vlažnosti. Hladna voda (od 4 do 10°C) najbolje će utoliti žeđ, jer se bolje resorbuje iz žaluca nego voda na sobnoj temperaturi. Pijenje hladne vode tokom i posle fizičke aktivnoisti ima dvostruko dejstvo jer istovremeno povećava znojenje i tako rashlađuje telo.

Flaširana ili vodovodska voda? Roditelji su često u dilemi prilikom izbora vode za bebu.

Bebi se može dati prokuvana, nezaslađena vodovodska voda i prokuvana flaširana negazirana niskomineralna voda. Izvorska i bunarska voda moraju da budu pregledane pre upotrebe – bakteriološki i hemijski, i tek nakon pribavljanja pozitivnog mišljenja stručnjaka mogu da se daju odojčetu. Specijalna voda, namenjena pripremanju mlečnih formula, skoro je demineralizovana, pa nije pogodna za piće u dužem vremenskom periodu, mada je zgodna u toku putovanja koje ne traje duže od nekoliko sati. Može da se koristi neprokuvana – iz tek otvorene kutije, a ostatak se prokuvava i drži u frižideru najduže tri dana, ili prema uputstvu proizvođača.

Naučite dete da rado pije vodu
Da biste poboljšali hidratacione navike deteta ponudite mu hranu bogatu vodom: supe, voće, povrće ili mleko. Nemojte bebi davati slatke napitke koji sadrže dosta sorbitola, jer oni ne mogu utoliti žeđ, a ponekad izazivaju dijareju koja ubrzava gubitak vode iz crvnog trakta. Neka svaki dan počne vodom. Ako voda sa česme ima hlorni ukus, dodajte malo limunovog soka ili dve kockice zaleđenog voćnog soka da biste je učinili ukusnijom. Naučite dete da usvoji i zavoli ukus vode.

Ne zaboravite da dete često ponudite vodom (svakoga sata kad je dete budno), a naročito kad su dani topli. Kad je dete dobro hidrirano i apetit će biti bolji. Dajte lični primer, često i rado pijte čistu vodu.

- Advertisement -

Komentara
Loading...