Treba znati : KAKO ČUVATI MAJČINO MLEKO ?

0

Većina mladih majki će potvrditi da jedan od negativnih strana dojenja to što ste 24/7 vezani za bebu i ne možete se posvetiti sebi. Odmah da vam kažemo, ako se tako osećate niste jedini jer nije lako sve svoje navike podrediti jednom malom smotuljku. Ipak i za to postoji rešenje: izmuzanje. Mi vam danas otkrivamo najbolje načine za čuvanje mleka.

Bright mother feeding her adorable son in the kitchen

Ako imate neke obaveze koje ne možete odgoditi, ne želite da bebi dajete veštačko mleko onda je izmuzanje jedina opcija. U tom slučaju morate znati kako se čuva mleko koje će ostati sveže na nekoliko načina.

Na sobnoj temperaturi do 25C, mleko ostaje sveže do šest sati.
U posebnim torbama koje čuvaju temperaturu sa hladnim umetcima mleko ostaje sveže i do 24 sata.
U frižideru, na temperaturi do 4C, mleko možete čuvati pet dana, ali se preporučuje da ga držite u zadnjem delu frižidera.
U delu frižidera za zamrzavanje mleko možete čuvati dve nedelje.
U zamrzivaču i do šest meseci.

Ako se u skorije vreme vraćate na posao onda nekoliko nedelja ranije počnite sa izmuzanjem i čuvanjem mleka samo da uđete u rutinu, jer povrtak na posao ne znači da vaša beba mora biti uskraćena za vaše mleko.

PREPORUKE DA PROČITATE I OVAJ TEKST !!

Kako ćete čuvati mleko zavisi od toga kada ćete ga upotrebljavati, ako ga planirate potrošiti u narednih nekoliko dana onda je frižider puno bolja opcija od zamrzivača jer zamrzavanje uništava neke supstance koje se nalaze u mleku, a zaslužne su za borbu protiv infekcija u bebinom organizmu. Ipak i zamrznuto majčino mleko je svakako bolja opcija od veštačkog.

- Oglasi -

Bez obzira na to da li mleko čuvate u frižideru ili zamrzivaču treba da pripazite na nekoliko sitnica.

 

Uvek koristite sterilne flašice i cucle u kojima čuvate mleko.
Na flašicama stavite nalepnice na kojima piše kada ste mleko izmuzli.
Održavajte higijenu vašeg aparata za izmuzanje, perite ga posle svake upotrebe.
Pre izmuzanja obavezno dobro operite ruke, veoma je važno da čistoća u ovom slučaju bude na veoma visokom nivou.
Sveže mleko možete dodati u flašicu frižideru, ali samo ako je mleko od istog dana. Ako mleko stoji neko vreme u frižideru primetićete da se voda odvojila od masti i to je sasvim normalno, sve što treba da uradite jeste da protresete flašicu i upotrebite.

Ako želite zamrznuti mleko, onda to uradite čim pre nekon izmuzanja i nikada ne punite flašicu do vrha jer se mleko širi za vreme zamrzavanja. Male količine mleka možete zamrznuti i u kalupima za led koji imaju poklopac. Idealan na čin za odmrzavanje mleka je u frižideru i nakon odmrzavanja ga morate potrošiti u narednih 12 sati. Mleko nipošto nemojte odmrzavati u mikrotalasnoj i nikako nemojte ponovo zamrzavati jednom odmrznuto mleko.

IZVOR.lifepressmagazin.com

PODELITE I SA DRUGIM MAMICAMA :* HVALA

PROČITAJTE I OVO

- Advertisement -

Komentara
Loading...