TREBA ZNATI :Napredak deteta zavisi od meseca njegovog rođenja?

0

Ako je verovati nekim istraživanjima, godišnje doba u kom je rođen vaš mališan u velikoj meri utiče na njegovo zdravlje i razvoj.

Ako je vaša beba rođena u…

PROLEĆE (mart, april i maj)
Studije pokazuju da su žene 19. veka, rođene u proleće, duže živele i bile plodnije od onih rođenih tokom zimskih meseci. Dakle, ukoliko je vaša beba rođena u proleće, postoji velika verovatnoća da ćete doživeti i praunuke.

S druge strane, deca rođena u proleće češće obolevaju od sezonskih bolesti od mališana koji su na svet došli tokom oštrih zimskih dana i time stekli urođen snažniji imunitet.

Prolećne bebe su u proseku više od zimskih i ređe pate od poremećaja ponašanja, što se dovodi u vezu s buđenjem prirode. Osim toga, ljudi rođeni u prolećnim mesecima vedrije su prirode i retko kad obolevaju od depresije u odraslom dobu.

LETO (juni, juli i avgust)
Dobra vest za roditelje čija su deca rođena tokom toplih, letnjih meseci jeste to što su ona poslušnija i vrednija od jesenjih mališana, pa najverovatnije neće zabušavati u vrtiću i školi. Međutim, pošto ih zbog rođenja usred godine često ranije upisuju u obrazovne ustanove pa su stoga mlađi od ostale dece, treba im više vremena da se uklope i postignu dobre rezultate.

Bebe rođene u letnjim mesecima teško da će ikada oboleti od depresije. Prema istraživanjima naučnika sa Univerzitea u Herfordširu, ovo se pripisuje tome što su leti danji duži, pa su deca više izložena svetlu i sunčevoj svetlosti i, samim tim, fizički su aktivnija od mališana rođenih u godišnjem dobu sa nepovoljnijim vremenskim prilikama.

JESEN (septembar, oktobar i novembar)
Ako sanjate o tome da vaše dete jednog dana osvoji zlatnu medalju u nekom timskom sportu, znajte da je vaš san mnogo bliži ispunjenju ukoliko se rodi u jesenjim mesecima.

Istraživanja su pokazala da su jesenje bebe krupnije i snažnije od letnjih i da se, kada porastu, mnogo bolje snalaze u prostoru, pa su samim tim okretnije i bolje barataju loptom i ostalim sportskim rekvizitima od mališana rođenih u prethodnim mesecima. Osim toga, zbog činjenice da su rođeni u vreme početka školske godine, oni su često stariji i zreliji od ostalih mališana, te stoga postižu bolje rezultate u čitanju i računanju.

Deca rođena u oktobru i novembru biće dugovečna, ali zbog čestih pojava magle i kiše, češće obolevaju od respiratornih obolenja nego letnji mališani.

ZIMU (decembar, januar i februar)
Deca rođena tokom zimskih meseci otpornija su i brže se razvijaju od beba rođenih u drugim godišnjim dobima. Zašto je to tako? Pre svega, zbog toga što one borave u maminom stomaku tokom dela godine u kojem ima mnogo sunca i svetla, kao i svežeg voća i povrća, pa se prolećne i letnje trudnice svakako kvalitetnije hrane od žena koje su bile trudne tokom jeseni i zime.

PROČITAJTE I OVE ZANIMLJIVOSTI

Komentara
Loading...