TREBA ZNATI ! Predrasude O Drugom Stanju

0

 Od trenutka kad žena objavi srećnu vest, svi joj daju savete, prenose joj narodne mudrosti i teorije o detetu. Od oblika stomaka do jutarnjih mučnina, svi imaju nešto da kažu. Ništa u životu ne izaziva toliko pažnje i znatiželje kao trudnoća.

Znate onu tvrdanju – ako trudnica nosi visoko, rodiće dečaka? Svaka od žena koja se suoči sa jutarnjim mučninama u prvim mesecima blaženog stanja pita se da li je to normalno.

U svojoj novoj knjizi, koju je pisala za vreme trudnoće, novinarka Džena Pinkot odlučila je da otkrije predrasude i verovanja o drugom stanju, potkrepivši sve navedeno naučnim činjenicama.

Najveće zablude o trudnoći i detetu koje treba da dođe na svet

Oblik stomaka ne otkriva pol deteta, ali nešto drugo otkriva

Od davnina se verovalo da oblik stomaka otkriva sve – ako žena nosi visoko, rodiće sina, a ako je stomak spušten, to znači da će roditi devojčicu. Vreme je da napokon saznate istinu!

Oblik stomaka ne otkriva pol deteta, ali vaše grudi da, pokazuju najnovija istraživanja. Ženama koje nose devojčice grudi u trudnoći porastu veće nego onim ženama koje nose mušku decu. Dok će se opseg grudi majkama devojčica povećati za čak osam centimetara, majkama sinova će porasti u proseku 6,3 centimetra.

Pitate se zašto? Muški fetusi proizvode više testosterona i traže više energije od svojih majki – biće veći, a baš to utiče na to da majčine grudi ne porastu.

Da, jutarnje mučnine su dobar znak

Jedan od najvećih paradoksa je da loša hrana (brza hrana, peciva, prženo…) trudnim ženama prija, dok zdrava hrana izaziva mučnine. Isto tako, zdrave i sveže namirnice mogu da imaju negativan uticaj na bebu u stomaku – meso može da prenese viruse i bakterijesir bakterije i plesanzeleno povrće bakterije, a upravo te namirnice mnoge trudnice ne mogu da “svare”.

I dok naš organizam može da se odbrani od parazita i bakterija, jer ima razvijen imuni sistembeba u stomaku ne može. A najbolji način da se fetus obrani dala nam je sama priroda baš kroz mučnine, povraćanje i odbojnost prema određenim mirisima i ukusima. Tu se krije i objašnjene zašto čak 75 odsto žena povraća u prvom tromesečju trudnoće – da bi zaštitile fetus.

Dete obožava slano

Opšte je poznato da se ukusi deteta formiraju već u stomaku. Ali, istraživanja pokazuju da to nema toliko veze sa onim šta majka konzumira, nego sa onime šta gubi. Naime, majke koje su dosta povraćale u trudnoći, većinom su rađale decu koja vole so. Zašto je to tako? Na taj način su gubile minerale i tečnost, što je itekako uticalo i na bebe, koje su posle rođenja imale potrebu da nadoknade izgubljeno.

Muškarci koji imaju braću će imati sinove

Sigurno da znate neku porodicu koja samo ima muške potomke. Mislite da je to slučajnost? Čini se da nije. Navodno postoji gen koji nosi otac, a koji određuje pol deteta.

Kori Gelatli, naučnik sa Univerziteta Njukesl analizirao je 927 porodica i njihova porodična stabla, i došao je do zanimljivih podataka. Za muškarce koji imaju više braće verovatnije je da će imati sinove, dok će muškarci koji imaju više sestara verovatnije imati ćerke. Taj obrazac je više prisutan kod jačeg pola, a u obzir dolazi samo očeva strana.

Zašto se trudovi u većini slučajeva javljaju noću?

Mnoge studije su pokazale da trudovi kod većine žena započinju između ponoći i četiri sata izjutra. Tokom noćnih sati hormoni koji najviše rade su estriol i oksitocin, a upravo oni izazivaju kontrakcije materice. Tada su žene najmirnije, najmanje rastresene i najopuštenije.

Provedite sat posle rođenja sa svojom bebom

- Oglasi -

U mnogim modernim bolnicama novorođenčad odvajaju od majki odmah posle rođenja da bi ih okupali i izmerili. Međutim, mnoge studije su pokazale da je upravo taj prvi sat najvažniji za tek rođeno dete. Majke bi trebalo da ga provedu sa njim, da se emotivno povežu, da se suzbije strah od odvajanja i novog “prostora”, a taj faktor je bitan i za samo detetovo zdravlje.

Osim toga, blizina bebe važna je i za majku, jer ona aktivira lučenje oksitocina i prolaktina, koji proizvode mleko.

One trudnice koje vole čokoladu imaju mirniju i manje frustriranu decu

Iako razlog za uživanje u čokoladi većini trudnica nije potreban, jedno istraživanje u Finskoj je pokazalo da ona može da deluje pozitivno i na bebu. Naime, pokazalo se da su žene koje su svakodnevno konzumirale čokoladu rodile manje frustriranu i mirniju decu. Ključ je u endorfinu, hormonu sreće, koji se oslobađa uz pomoć čokolade.

Da li su muška deca zaista mamini sinovi?

Iako se roditelji često šale na račun dece i koga više vole, kad je reč o sinovima, priroda ima prilično jak argument – sinovi nasleđuju više gena od majki nego od očeva.

To je zato što ćerke imaju dva X hromozoma – jedan od tate, jedan od mame, dok sinovi imaju X hromozom od mame, a Y od tate. X hromozom nosi nekoliko puta više gena od Y, pa je i njegovo delovanje veće. Dok žensko dete ima prilično ravnomernu zastupljenost roditeljskih gena, muško dete biće genetski više povezano sa majkom nego što će to biti devojčica.

Da, oči bebe menjaju boju

Mnoge bebe se rode sa plavim očima, ali posle nekog vremena boja očiju se promeni. Razlog se krije u nivou melanina, pigmenta u dužici oka, koji je prilikom rođenja vrlo nizak.

Deca sa niskim nivoom melanina imaju plave ili sive oči, dok oni sa višim imaju smeđe ili crne. Do prvog rođendana taj se nivo stabilizuje, pa se može jasno videti kakvu će boju očiju dete imati.

Govor tepanja i maženja je stvar razvoja

Iako mnogima ide na živce “razgovor” majki i beba u prvoj godini života, činjenica je da to nije potpuno besmisleno. Uz takve zvuke deca brže usvajaju glasove i rečnik.

Nije bolelo

Jedan od najvećih apsurda samog porođaja je onaj kad majke tvrde da nije bolelo – ali to ne važi za sve. Ako je majka imala pozitivno iskustvo na porođaju, verovatnije je da će brzo zaboraviti bol koji je preživela, što nije slučaj i sa onom koja se pošteno namučila.

Zašto svako misli da je njegovo dete savršeno?

Ima li išta bolje od dečjeg osmeha? Odgovor je jednostavan, ne! Istraživanje objavljeno u poznatom časopisu “Pidijatriks” pokazalo je da je najbolja nagrada za majke upravo dečje nasmejano lice. Osim toga, zbog nežnosti i pažnje kojima obasipaju svoje dete, majke često ne vide njihove mane i nedostatke jer potpuno isključe deo mozga povezan sa socijalnim stavovima, negativnim emocijama i kritkom.

Čak 73 odsto majki i 66 odsto očeva u prva tri meseca smatra da je njihovo dete iznad proseka, pa makar ono samo vrištalo po ceo dan.

izvor:onaportal.com

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...