Tri odlične ideje za malo drugačija uskršnja jaja

0

Okupljanje porodice za Uskrs najvažnije je tokom godine, a bogata trpeza i vesela atmosfera neizostavni su deo ovog slavlja.

Centralno mesto na stolu uvek zauzimju uskršnja jaja koja se mogu bojiti i ukrašavati na različite načine. Proces dekoracije uvek najviše raduje najmlađe članove porodice, ali to ne mora biti samo zabava za decu. Naprotiv, i odrasli podjednako mogu uživati u ovom poslu. Sigurni smo da se danas spremate za Veliki petak i farbanje jaja, a ukoliko želite da se poigrate sa različitim tehnikama ukrašavanja, pripremili smo vam 3 odlična predloga. Ove tehnike neće vam oduzeti mnogo vremena, a imaćete najlepša uskršnja jaja do sada.

ŠARENA USKRŠNJA JAJA

1s 13417

Potrebno:
– tvrdo kuvana jaja
– maslinovo ulje
– alkoholno sirće
– boja za hranu
– šoljica ili kašika za merenje
– posude za bojenje
– probušena kašika za testeninu
– papirni ubrusi

Uputstvo:
– U posudama za bojenje izmešajte oko 2,5 šoljice tople vode i 2 kašike sirćeta sa nekoliko kapi boje za hranu (količinu određujete u odnosu na to koliko želite da boja na jajima bude intenzivna). Stavite jaja u pripremljenu tečnost tako da u celosti budu prekrivena. Sačekajte 10-ak minuta dok ne dobiju željenu boju (ovaj proces može trajati kraće ili duže u zavisnosti od kvaliteta boje, pa s vremna na vreme proveravajte jaja). Kada dobijete željenu nijansu, izvadite jaja iz posude uz pomoć kašike za testeninu i osušite ih papirnim ubrusom.

2s 13417

3s 13417

4s 13417

– U svaku posudu sa bojama i vodom dodajte još dve ili tri kapi boje kako bi ona postala intenzivnija, a potom dodajte i nekoliko kapi maslinovog ulja. Stavite ponovo jaja u posude sa bojama, a ona će zahvaljujući maslinovom ulju postati šarena. Ostavite ih u posudama sve dok se voda potpuno ne ohladi. Potom ih izvadite kašikom za testeninu, odložite na papirne ubruse i osušite ih.

5s 13417

7s 13417

8s 13417

JAJA U SHIBORI STILU

1pp 13417

Potrebno:
– tvrdo kuvana jaja
– plava boja za hranu
– alkoholno sirće
– bele (što tanje) korpice za kolače
– gumice
– konac
– papirni ubrusi
– makaze

Uputstvo:
– Pripremite boju. Koristite jednu kašiku sirćeta i 12 kapi boje za hranu po šoljici vode. Na fotografijama je upotrebljeno 3 šoljice vode, 3 kašike sirćeta i 36 kapi boje. Količinu možete menjati u odnosu sa dubinu vaše posude i na broj jaja. Svako jaje umotajte u korpicu za kolače i pričvrstite kraj gumicom. Uz pomoć konca (koristite deblji konac) obmotajte svako jaje, a način na koji ćete to raditi zavisi od vaše mašte. Ukoliko vam konac klizi i teško vam je da ga pričvrtite oko umotanog jajeta, možete ga nakvasiti kako bi sebi olakšali čitav postupak.

2p 13417

3p 13417

– Vezana jaja stavite u smesu sa bojom i ostavite ih oko pola sata. Na kraju, izvadite jaja i pomoću makaza otvorite korpice. Sačekajte da se jaja osuše i postupak je gotov.

4p 13417

5p 13417

 

6p 13417

7p 13417

AKVAREL JAJA

1a 13417

Potrebno:
– tvrdo kuvana bela jaja
– boja za hranu
– alkoholno sirće
– pleh
– plastične kašike

2a 13417

Uputstvo:
– U posudi pomešajte sirće sa vodom u odnosu 1:1 i prebrišite jaja ovom smesom. Zatim mešavinu sirćeta i jaja odvojite u nekoliko različitih čaša i u svaku čašu dodajte nekoliko kapi boje za hranu.

3a 13417

– Pomoću plastične kašike počnite da nanosite boje na jaja iznad pleha. Počnite sa najsvetlijom nijansom tako što nanesete malu količinu na jaje, a onda pustite da se razlije kako god želite. Sačekajte da se boja osuši, a potom nastavite postupak sa narednim bojama. Imajte u vidu da se najtamnija boja stavlja na kraju. Ukoliko želite da ubrzate proces sušenje između nanošenja boja, koristite fen za kosu da osušite boje.

4a 13417

5a 13417

izvor.injournal.rs

Komentara
Loading...
where can i buy metformin over the counter buy metformin online