Tri stvari koje treba govoriti deci svaki dan

0

Stalno slušamo savete šta se ne sme govoriti deci i onda se osećamo loše jer sve to često izgovorimo u svakodnevnom životu deteta.

Znamo isto tako da neke reči mogu jako da povrede i da treba da pazimo šta govorimo,ali je onda najbolje da se skoncentrišemo ne na to šta ne bi trebalo govoriti nego šta bi bilo dobro izgovarati deci svakog dana .

 

Volim te

Te dve reči treba izgovarati jer nam one pomažu da budemo srećni, ali još više pomažu kad se život zakomplikuje.

Zajedno ćemo sve preživeti.

Govorite međusobno ovu rečenicu, govorite je prijateljima kad osetite ljubav, govorite je deci i naučite ih da je i oni kasnije izgovaraju svojim bližnjima i deci. Važno je da deca upoznaju značenje te rečenice i nauče voleti dok su mala.

Ti to možeš

- Oglasi -

Ne mogu, neću, ne… reči su koje prečesto svakodnevno izgovaramo.

Učite decu da su sposobna i da mogu napraviti sve ili jako puno i da je to stvar osobnog izbora.

Podstičite ih na samostalnost, nemojte im oduzimati lekcije koje moraju naučiti time da ih vi odradite umesto njih, češće im kažite “da” umesto “ne” za stvari koje nisu od presudne važnosti, učite ih da se moraju truditi za uspeh i da neuspeh nije razlog za odustajanje.

Opraštam ti

Svi bi trebali znati izvinuti se za svoje greške i takođe znati da oproste drugima zbog njihovih grešaka.

Pokazujte to primerom. Izgovorite detetu rečenicu „Opraštam ti“ kad se posvađate zbog njegove greške jer time dajete detetu do znanja da svi grešimo i pokazujete kako se oprašta.

Takođe se izvinite detetu ako shvatite da ste sami krivo reagovali ili bili loše shvatili. Time pokazujete kako si ponaša sam krivac i kako se treba izviniti za greške.

To naravno nije lako. Mnogi odrasli ne svladaju ovaj deo rečnika do kraja života,ali ako krenete  dovoljno rano i pre svega pokazujete  svojim primerom, možda detetu neće trebati puno godina da to svlada i koristi za uspešnije odnosne s drugima u svom životu.

Foto Pexels

- Advertisement -

Komentara
Loading...