Tridemija: Preminule bebe bile zaražene sa još dva virusa

0

Dve bebe koje su u Beogradu preminule u trećem, odnosno četvrtom mesecu života imale su pored velikog kašlja i koinfekcije drugim respiratornim virusima, rekla je dr Slavica Maris, epidemiolog i načelnik jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje.

„Jedna beba je imala infekcije uzrokovane respiratornim sincicijalnim virusom i rinovirusom, a druga beba infekcije SARS-CoV-2 virusom i rinovirusom.

S obzirom na uzrast kada su obolele od velikog kašlja (1-2 meseca), obe bebe nisu bile vakcinisane“, rekla je dr Maris.

Na teritoriji Beograda je od marta 2023. do 28. januara ove godine registrovano 700 slučajeva obolevanja od velikog kašlja, objasnila je Maris za Tanjug.

 

„Najveći broj obolelih je među decom uzrasta 10-19 godina, što je 66,6 posto, a među njima prednjače deca uzrasta 12 -14 godina, odnosno 52,3 posto.

Među najmlađima, uzrasta od 0 do 4 godine je obolelo 9,4 posto“, rekla je dr Maris.

Ona je dodala, uvidom u vakcinalni status obolelih, potpuno je vakcinisano 65,7 posto obolelih, dok je 6,1 procenat nevakcinisano – deca uzrasta 0-3 godine.

 

- Oglasi -

„Obolevanje je registrovano u 16 beogradskih opština, a najveći broj obolelih je zabeležen u gradskoj opštini Zemun (21,3 odsto), a veliki broj obolelih je prijavljen iz gradskih opština Voždovac, Čukarica, Zvezdara i Palilula“, rekla je dr Maris.

Prema njenim rečima, u odnosu na ukupan broj obolelih, 700 registrovanih slučajeva, odnosno 8,6 odsto obolelih od velikog kašlja, bilo je na bolničkom lečenju, od kojih su 86 posto bila deca uzrasta do dve godine.

„Veliki kašalj je zarazna bolest koja može imati veoma ozbiljan klinički tok, naročito kada su u pitanju jako mala deca uzrasta do godinu dana.

Oko jedne trećine beba mlađih od jedne godine koje obole od velikog kašlja završe na bolničkom lečenju, a jedna od sto beba koje se leče u bolničkim uslovima ima smrtni ishod“, rekla je dr Maris.

 

Mnogi se pitaju kako je moguće da se širenje bolesti dogodilo u 21. veku, kada imamo sve moguće uslove za prevenciju, posebno vakcinu.

„Pitanje dezinfomracija koje su se prethodnih godina i decenija sve češće pojavljivale u medijima predstavljaju problem. Takođe i društvene mreže koje su te dezinformacije još više spinovale i plasirale naštetile su medicini.

Pričamo o osnovnim postulatima medicine, a to je prevencija i medicina zasnovana na dokazima.

Tako da nema nikakve sumnje da su vakcine bezbedne, posebno ove vakcine„, ističe prof. dr Zoran Radojičić, specijalista dečije hirurgije i profesor medicinskog fakulteta u Beogradu.

 

On je istakao i da procenat vakcinisanih sada iznosi 80%, kao i da je pravi momenat da se ponovo priča o ovoj temi.

„Velika je moć društvenih mreža i postoje velike dileme. Ali ja sam siguran da će prave informacije izaći na kraj sa dezinformacijama, a nadam se da ćemo platiti malu cenu za to nepoverenje u nauku. U prošlom veku imate mnoge primere kada je vakcina pomogla. One su promenile istoriju medicine“, objanio je Radojičić.

Foto FreePik
Autor/Izvor B92

- Advertisement -

Komentara
Loading...