Trikovi za uspavljivanje bebirona koje vredi isprobati

0

Uspavljivanje bebe za neke roditelje je orava noćna mora jer znaju da ih nakon uspešno odrađenog posla čeka odmor, vreme za njih same, a možda i određena količina preko potrebnog sna i često ne mogu dočekati da njihov najmlađi član ode u carstvo snova.

Ali, ako dete svake večeri teško zaspe, pa se po noći još i budi nekoliko puta, roditeljima je verojatno već muka čim pomisle na uspavljivanje. Evo nekoliko saveta koji bi taj proces mogli olakšati.

Izbegavajte kontakt očima

Ono što najmanje želite pre odlaska u krevet jeste da uzbudite svoju bebu. Produženi kontakt očima ili onaj koji će zabaviti dete (kolutanje, treptanje) je za vašu bebu jedan od najvećih stimulansa. Zato, ako krećete da uspavate dete ili ga smirujete nakon što se probudilo, a želite da ponovo utone u san, izbegnite kontakt.

Kupanje

Topla voda i nežni trljajući pokreti mogu uspavati gotovo svakoga. Želite li da uspavate beberona uz pomoć kupanja, izbacite sve moguće igračke iz kade, smanjite “doživljaj” na minimum, dodajte neku opuštajuću kupku i nežno izmasirajte bebu koja će tako smirena sigurno lakše zaspati.

BAŠ U OVIM POLOŽAJIMA I USLOVIMA TREBA BEBA DA SPAVA

Nahranite dete pre spavanja, ne čekajte da se probudi

Ako se vaa beba budi po noći zbog gladi, hranjenje pre odlaska roditelja na spavanje može pomoći. Naime, doktor Robert Bucknam savetuje da roditelj pre odlaska na spavanje nahrani dete dok je još u snu, ne čekajući da se samo probudi i zatraži da jede. Neki veruju da će dodatno hranjenje taman toliko napuniti bebin stomačić da roditelju pruži nešto više nesmetanog sna.

Ispraznite krevetić

Neka prostor u kojem beba spava bude bez nepotrebnih predmeta i gomile igračaka. U njemu je dovoljna samo beba. Dekice, ogradice i plišane igračke mogu biti i potencijalno opasne i odvraćati bebinu pažnju od sna. Čaršaf i dušek je sve što je bebi potrebno za ugodan san, a ako brinete da se ne prehladi, odaberite radije vreću za spavanje nego pokrivač.

Umirite bebu nežnim dodirom

Je li vam se već puno puta dogodilo da beba na vam spava snom pravednika, a odmah nakon spuštanja u krevetić, otvara širom oči i spremna je na akciju? Beba voli da joj budete blizu i svako odvajanje od vas je odmah razbudi. Nakon što ju premjestite u krevetić, nježno spustite ruku na njen stomačić ili glavu da je umirite i utješite i na taj način možda izbjegnete buđenje.

Najbolja uspavanka: U trenutku prekida dečiji plač

- Oglasi -

Odaberite idealno vreme za spavanje

Stručnjaci smatraju da bi bebe do godinu starosti trebalo da idu na spavanje između 18.30 i 19 sati. Mnogi roditelji pogrešno pretpostavljaju da će rani odlazak na spavanje uzrokovati i rano buđenje, ali upravo suprotno. Premoreno dete koje ide kasno u krevet verovatno će se ranije probuditi i pritom postoji mogućnost da se neće niti kvalitetno naspavati.

Rashladite sobu

Deca, kao i odrasli, lakše zaspu i spavaju u fino rashlađenoj sobi. Ne zagrevajte spavaću sobu, nije dobro ni za san niti za disajne puteve. Uz to, ako se beba pregreje verovatnije je da će vas tokom noći probuditi razdražljivi plač.

Promenite pelenu

Neku decu mokra pelena može itekako razbuditi dok se druga na takvo nešto ne obaziru. Imate li osetljivog spavača, pobrinite se da ode da spava u suvoj peleni s dobrim upijanjem. Ne preporučuje se noću da se bebama menjaju pelene osim ako su obavile veliku nuždu ili su baš puno mokre, ali ako se vaša beba često budi bez razloga, ne zaboravite proveriti i po potrebi promeniti pelenu.

Snimak koji je uznemirio majke: Ovako ruski pedijatar pregleda bebu

Koristite varalicu

Varalica tokom spavanja može smiriti i utešiti bebu, a neke studije govore da je može i zaštititi od sindroma iznenadne smrti odojčeta. Kada dete čvrsto zaspe, izvadite varalicu, jer ako ispadne sama, postoji mogućnost da će se dete probuditi i tražiti je.

Ne trudite se da stvorite savršenu tišinu

Neke bebe lakše zaspu kada čuju zvukove iz okoline, jer dete ni u majčinoj materici nije spavalo u tišini. Ne trudite se da uspavate mališana u savršeno tihoj sobi jer bi mu ta tišina mogla zvučati neprirodno i postići kontra efekt. Omogućite detetu da utone u san uz zvukove laganih uspavanki, upaljeni fen, brujanje ventilatora…

izvor.RODITELJI.ME, M.P.

Koje su najčešće greške u formiranju negativnih navika za spavanje?

- Advertisement -

Komentara
Loading...