Trikovi dadilje: Kako da brzo uspavate dete

0

Roditelji znaju da je uspavljivanje dece ponekad prava borba. Dadilja Lusi Šrimpton, majka dvoje dece, ima nekoliko saveta.

kako da uspavate dete

Pojedini savetuju da ignorišete ako dete uveče plače u krevetu, što nekim roditeljima strašno teško pada. Ova dadilja, inače specijalizovana za decu do šest godina, tvrdi da ima boljih načina da uspavate mališane, a da to ne predstavlja problem ni za vas ni za njih.

„Sprej“ za dobre snove

„Ako naprskate dečju sobu ‘sprejom za dobre snove’, deca će se osećati prijatnije i biće čak uzbuđeni što idu na spavanje,“ tvrdi Lusi. Ona kaže da je to odličan način da oterate sva čudovišta ili neke druge strahove, koje deca najčešće imaju, ali tako da ne pominjete te strahove pred spavanje.

Pa, kako da napravite sprej za dobre snove? Sve je u mašti. Prazna plastična ambalaža sa raspršivačem, u koju ćete sipati malo vode, može da posluži. Ako želite da budete kreativni, možete da nacrtate etiketu koju ćete zalepiti na sprej.

Ukoliko se vaša deca bude tokom noći, ostavite sprej za dobre snove pored njihovog kreveta, savetuje Lusi.

Sendvič od kreveta

Kada je reč o deci kojima predstavlja problem da legnu u krevet, važno je da odlazak u krevet učinite zabavnim.

Dadilja savetuje da to predstavite ovako: „Recite svom detetu da pripremate sendvič, a on/ona je jedan od dodataka. Stavite ih u sendvič, odnosno u krevet, a zatim se pravite da seckate pripremate sendvič tako što ćete ih lagano izmasirati. Kada primetite da se dete dovoljno fokusiralo na ovu malu igru, spremno je za spavanje – još samo stavite hleb, odnosno prekrivač odozgo.“

- Oglasi -

Umirujući glas

Kada ste smestili dete u krevet, pomozite mu da zaspi tako što ćete mu čitati priču tišim, umirujućim glasom, toliko sporo kao da ćete ga hipnotisati, savetuje Lusi. Ona savetuje da čak ponovite nekoliko rečenica, pospano i zevajući. „Kada vas dete vidi da zevate, i ono će početi da zeva, a to je već nešto.“

Maniri u krevetu

Kao što, na primer, preko dana nagradite dete kada nešto dobro uradi, pomoću sitnih nagrada ga naučite noćnim manirima. „Ležanje u krevetu u tišini, umesto buđenja mame i tate, to su maniri kojima možete da ih naučite, baš kao što ih učite da kažu ‘hvala,’ ‘molim’. Dogovorite se sa mališanima da, ako vas ne probude tokom cele nedelje, recimo, dobiju neku malu nagradu. Ovaj način zahteva da im uputite dosta pozitivnih reči, ali dozvolite detetu da oseti razočaranje ako ne zasluži nagradu jer će mu to dati motivaciju za narednu nedelju.“

Neka ne budu preumorni

Mnogi roditelji misle da ako jedno veče puste dete da ostane budno do kasno, sutradan će pre zaspati. Lusi tvrdi da to nije tačno. „Ako pustite da kasno legnu u krevetu, verovatno će im biti teže da zaspe. Kada prođe vreme u koje inače ležemo u krevet, mozak počinje da luči kortizol, zbog čega se cele noći budimo,“ kaže dadilja, i dodaje da je najbolje da svako veče ležu u isto vreme.

izvor.mondo.rs

PODELITE OVO I SA DRUGIM MAMICAMA :* HVALA

Drugima su i ovi tekstovi pomogli :

- Advertisement -

Komentara
Loading...