TRUDNICE EVO ZAŠTO SU URME TAKO DOBRE ZA VAS I ZA BEBE !!

Urme su bogati izvori proteina, vlakana i vitamina, dok su veoma niske u sadržaju masti. Sadrže kombinaciju rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana i stoga su korisne u održavanju digestivnog sistema. Urme imaju dobru količinu prirodnog šećera. One su bogate kalijumom i imaju malo soli, i na taj način pomažu u regulaciji nervnog sistema.

Urme u trudnoći – zašto treba da ih jedete?

1. Dobri šećeri:

Tokom trudnoće, vašem telu treba mnogo energije. Šećer je najbrži provajder energije.

2. Proteini:
Proteini se sastoje od amino kiselina, koje su gradivni blokovi vašeg tela. Vaše telo se proteže i raste da primi bebu, kao i fetus. Da bi podržali ovaj rast, vašem telu treba adekvatna količina proteina.

3. Vlakna:
Pomažu u održavanju zdravog probavnog sistema i pomažu u rešavanju zatvora u trudnoće. Takođe, vlakna smanjuju nivo holesterola i stalno ste zaštićeni od infekcije. Uvek postoji šansa od pojave krvnog pritiska i dijabetesa u vezi sa trudnoćom, a tu pomažu vlakna. Vlakna pomažu u održavanju zdrave telesne težine tokom trudnoće. Često ćete osećati glad i vlakna u urmama će obezbediti osećaj sitosti duže vreme.

4. Folna kiselina:

Folati ili folna kiselina pomaže u formiranju novih ćelija i sprečava neki oblik anemije. Ona pomaže u prevenciji opasnih urođenih defekata koji mogu oštetiti mozak i kičmenu moždinu vašeg novorođenčeta, kao i spine bifide.

5. Vitamin K:
Vitamin K igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi i održavanju jakih kosti. Bebe su uglavnom rođene sa niskim nivoom vitamina K i otuda potreba za naknadu ovog vitamina tokom trudnoće. Nedostatak vitamina K kod novorođenčadi može biti opasan jer utiče na zgrušavanje krvi, i može dovesti do situacije opasne po život. Takođe pomaže u razvoju bebinih kostiju.

6. Gvožđe:
Gvožđe ima važnu ulogu u nizu metaboličkih procesa. Pomaže u transportu kiseonika do svih ćelija tela. To je posebno važno tokom trudnoće, jer gvožđe je sastavni deo hemoglobina, kolagena i enzima. Sprečava anemiju kod deteta i čini imunitet jačim.

- Oglasi -

7. Kalijum:
Kalijum je jedan od najvažnijih elektrolita u telu. On pomaže u održavanju krvnog pritiska. Kalijum pomaže u održavanju ravnoteže vode tokom trudnoće. On pomaže u održavanju zdravlja srca, digestivnog trakta i optimalno funkcionisanje mišića. Tokom trudnoće, potrošnja adekvatne količine kalijuma pomaže u funkciji nerava i mišića. Nedostatak kalijuma izaziva probleme sa bubrezima i može dovesti do smrti.

8. Magnezijum:

Magnezijum pomaže u aktivnom transportu jona kalcijuma i kalijuma preko ćelijske membrane, što pomažu u mišićnim kontrakcijama i normalnom srčanom ritmu. Magnezijum pomaže u formiranju kostiju i zuba i takođe održava nivo šećera u krvi. Istraživanja pokazuju da neadekvatan unos magnezijuma tokom trudnoće može dovesti do povišenog krvnog pritiska, abnormalnosti jetre i bubrega, lošeg vida itd.
Studija iz časopisa za ginekologiju i akušerstvo iz 2011. godine sugeriše da urme mogu da pomognu u lakom porođaju jer izazivaju proširenje grlića materice i smanjuju trajanje celog procesa. Proverite sa svojim lekarom ako ste spremni za prirodni porođaj.

Urme za decu i bebe

Bebe vole sladak ukus urmi. Uvođenje urme u hranu za bebe može biti veoma dobra ideja, zbog svih navedenih zdravstvenih prednosti ovog voća. One ne samo da pružaju instant energiju, već takođe sadrže esencijalne vitamine i minerale koji su preko potrebni za rast deteta.
Dakle, ako se pitate da li su urme za decu i bebe bezbedne – odgovor je da, čak su i poželjne u njihovoj ishrani. Urme se mogu uvesti u ishranu kod beba, nakon što beba napuni 6 meseci ili čim počne da jede čvrstu hranu. Hranljive vrednosti koje se nalaze u urmama su od velikog značaja za razvoj bebe. Uvođenjem urmi u bebinu ishranu, možete biti sigurni da vaša beba dobija najbolju ishranu.
Možete početi da dodajete urme jednu po jednu, zajedno sa drugim voćem. Možete da napravite kašicu od plodova ili, još bolje, da spremite na pari zajedno sa drugim voćem. Sladak ukus urmi se dobro dopunjuje sa drugim voćem i vaša beba će ih obožavati.

Kao što je ranije pomenuto, urme imaju velike količine vitamina i minerala koji su neophodni za rast bebe. Neke od njih uključuju kalcijum i magnezijum, koji su neophodni za zdravlje kostiju. Kako su urme visoke u kalcijumu i magnezijumu, one su idealne za bebe i malu decu čije kosti su još uvek u razvoju. Kalijum je još jedan mineral koji se nalazi u urmama i važan je za rast bebe i razvoj mozga.

Urme su dobar lek za crevne poremećaje. One pomažu u otklanjanju parazitskih organizama i pomažu u uspostavljanju prijateljskih kolonija bakterija u crevima.

Kod odojčadi i dece posebno, bakterijske i virusne infekcije lako utiču na jetru. Hepatitis, žutica su jedno od veoma čestih bolesti koje se mogu naći kod odojčadi i dece. Tokom tog perioda, pored medicinske pomoći, možete uključiti urme u bebinu ishranu. Studije pokazuju da urme imaju značajna zaštitna svojstva kada je jetra u pitanju.

izvor.

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

Komentara
Loading...