TRUDNICE OBAVEZNO SE OBRATITE VAŠEM LEKARU AKO IMATE NEKE PROBLEME OD OVIH ŠTO SMO VAM NAVELI

Vaše telo se menja toliko brzo, da ne možete da budete sigurni šta je “normalno” stanje. Ako niste sigurni da li je ozbiljan simptom u pitanju ili se ne osećate najbolje i imate neku nelagodnost, ne ustručavajte se da pozovete lekara. Doktori i očekuju takve pozive, ako postoji problem, odmah će pomoći, a ako je sve u redu, bićete uvereni.

Pokreti vaše bebe u stomaku su ređi nego ranije. Pitajte svog ginekologa da li bi trebalo da pratite aktivnost bebe, tako što ćete svakog dana zabeležiti njene udarce. Ginekolog će vam dati instrukcije kako da brojite i kada treba da se javite ukoliko bude bilo potrebe.

Snažan i uporan bol ili osetljivost u predelu stomaka.

Povećanje ili bilo kakva promena vaginalnog sekreta – ako postane vodenast, sluzav ili krvav (čak i rozikast). Napomena: nakon 37 nedelja, povećanje sekreta je normalna pojava koja može čak i da ukazuje da ćete se uskoro poroditi.

Vaginalno krvarenje

Trauma na stomaku (od pada ili saobraćajne nezgode)

Tvrda stolica ili zatvor uz jak bol ili jak proliv koji traje više od 24 sata.

Uporna i jaka glavobolja ili glavobolja praćena zamagljenim vidom, nerazgovetnim govorom ili ukočenošću.

Upornni i teški grčevi u nogama, koji ne popuštaju ili ako je jedna noga znatno više otekla od druge.

Nesvestica, česte vrtoglavice, ubrzan rad i lupanje srca

Otežano disanje, krvav kašalj ili bol u grudima

Bilo kakav otok na licu ili nadutost oko očiju, otok u rukama, iznenadni otok nogu i zglobova, kao i naglo i brzo povećanje telesne težine (više od 4 kilograma za nedelju dana).

Izlaganje zaraznim bolestima kao što su boginje, ukoliko niste imuni, može da bude jako opasno. Obavestite svog lekara.

Depresija ili teška anksioznost. Ako imate dubok osećaj tuge ili beznađa, praćene napadima panike, ne možete da obavite dnevne obaveze ili imate suicidne misli, potražite odmah pomoć.

Često i obilno povraćanje ili povraćanje praćeno groznicom.

Bolno mokrenje malo mokrenja ili ukoliko uopšte ne mokrite.

Pritisak karlice ili osećaj kao da vaša beba gura na dole, bol u krstima (posebno ako je to novi problem za vas), grčevi ili bol u stomaku ili više od četiri kontrakcije u sat vremena (čak i ako nisu bolne)… Imate razloga za brigu samo ako primetite neki od ovih simptoma pre 37 nedelja.

 

Komentara
Loading...