Trudnoća i šta sve utiče na razvoj još nerođenog deteta?

0

Trudnoća je jedno od najlepših iskustava. Trudnica se priprema za dolazak novog bića i prolazi kroz jedan od najvažnijih perioda u životu. Nestrpljivo čeka trenutak da upozna svog deteta i brine o njemu još pre nego što ugleda svetlost dana.

Kako može najbolje da se brine o svom detetu kroz svoje navike i način života?

U trudnoći je izuzetno važno da buduće mame redovno idu na ginekološke preglede i posvete veliku pažnju zdravlju – kako fizičkom tako i emocionalnom, ishrani i telesnoj aktivnosti.

Nose bitance pod srcem, za koje mogu lepo da brinu zdravim načinom života, jer direktno utiču na razvoj i zdravlje još nerođenog deteta.

 

Uravnotežena, raznovrsna i zdrava ishrana ključna je u svim fazama života, posebno tokom trudnoće.

Važna je za zdravlje buduće majke i za razvoj ploda, jer sve što trudnica unosi, delom dobija i još nerođeno dete.

Zato mora unositi dovoljno hranljivih materija, proteina, vlakana, kao i određene količine ugljenih hidrata i masti, kao i vitamina i minerala.

 

Preporučljivo je dodavati folnu kiselinu radi prevencije neuroloških oštećenja, kao i po potrebi omega-3 masne kiseline, kalcijum i gvožđe.

Obroci bi trebali biti redovni, tokom dana ih je pet – tri glavna (doručak, ručak i večera) i dva međuobroka.

Potrebno je unositi dovoljno tečnosti, najbolje vode, i ne, nije potrebno jesti za dvoje.

trudnica
FreePik

 

Trudnica treba da izbegava štetne supstance poput alkohola, duvana i zabranjenih droga, jer negativno utiču na njeno zdravlje i na razvoj ploda.

Konzumiranjem ovih supstanci povećava se rizik od loših ishoda trudnoće, kao što su prevremeni porođaj, zaostajanje u rastu ploda, smrt ploda ili novorođenčeta.

Beba može da se rodi sa fetalnim alkoholnim poremećajima, što može prouzrokovati posledice tokom celog života.

 

Tolerancija treba da bude nula, jer prema upozorenjima stručnjaka, već i jedna čaša alkohola, jedna cigareta ili čak i mala količina droge mogu biti previše.

Postoji ograničenje i kada je u pitanju uzimanje određenih lekova, zato se pre konzumiranja uvek posavetujte sa ginekologom ili lekarom.

 

Tokom trudnoće preporučuje se umerena vežba, jer poboljšava raspoloženje i podiže energiju.

Tokom fizičke aktivnosti, oslobađaju se hormoni sreće, što naravno pozitivno utiče na mamu i na plod.

- Oglasi -

Vežbom je moguće ublažiti neke tegobe trudnoće; manje boli u leđima, manje umora i bolja varenja.

Nagrada dolazi i na kraju – tokom porođaja, kada je potrebno mnogo napora i kada je potrebna određena fizička spremnost.

Istraživanja su čak pokazala da bebe aktivnih trudnica imaju manje srčanih problema i brže razvijaju određene motoričke sposobnosti.

 

Čak i oporavak nakon porođaja obično je brži i lakši, a kilogrami se gube brže.

O vežbanju se konsultujte sa ginekologom, ali generalno su za zdravu trudnicu prikladne šetnje, plivanje, vežbe sa lakšim tegovima, kao i joga, pilates i aerobik za trudnice.

U međuvremenu, izbegavajte sportove gde postoji veći rizik od povreda, padova i udaraca, kao što su na primer vožnja bicikla ili skijanje.

vežbanje
FreePik

 

Pored fizičkog zdravlja, važno je i emocionalno zdravlje. Stres, anksioznost i druge mentalne poteškoće takođe mogu negativno uticati na još nerođeno dete.

Mentalno zdravlje takođe utiče na fizičko; posledice mentalnih problema mogu se manifestovati u visokom krvnom pritisku ili trudničkom dijabetesu.

Stres i anksioznost mogu uticati na razvoj mozga fetusa, mentalni problemi mogu povećati rizik od komplikacija tokom porođaja i dovesti do problema u uspostavljanju veza sa bebom.

Zato je od ključne važnosti da trudnica izbegava stres i brige, ima podršku oko sebe i potraži pomoć ako je potrebno, a može si pomoći i tehnikama opuštanja.

 

Zdravlje i razvoj ploda takođe zavise od starosti i zdravstvenog stanja trudnice, kao i genetskih faktora.

Ključni su redovni ginekološki pregledi i testovi, jer su od suštinskog značaja za očuvanje zdravlja trudnice i deteta, kao i za pravovremeno prepoznavanje eventualnih zdravstvenih problema.

Naprimer u Sloveniji je dobro brinuto o praćenju zdrave trudnoće, a budućoj majci kroz osnovno zdravstveno osiguranje pripada 10 redovnih pregleda i dva ultrazvučna pregleda.

 

Trudnica ipak ne može uticati na određene faktore kada je reč o zdravlju i razvoju ploda, kao što su genetika, određena zdravstvena stanja i nepredvidljive komplikacije.

Van njenog dometa su genetski poremećaji, hromozomske i prirođene nepravilnosti, takođe ne može sprečiti spontani pobačaj i neke druge neočekivane komplikacije.

Važno je da buduće mame, koliko god je moguće, dobro brinu o fizičkom i mentalnom zdravlju, izbegavajući štetne navike i redovno prisustvujući prenatalnim pregledima.

Na taj način će obezbediti najbolje moguće zdravlje ploda, ali je ključno znati da na određene stvari takođe nemaju uticaja.

 

Foto FreePik FreePik FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...