UF Slatke mukice trudnoće i porodjaja

0

Pozdrav svim mamicama i onima koje će uskoro to postati.. eh, ovako ide moja bajka.. Moja ne počinje sa „Nekada davno“ već sa zadovoljnim osmijehom i ispunjenim srcem prije pripovijedanja iste.

Prije tačno godinu i mjesec dana tačnije čitavih mjesec dana od svadbe moj dragi mora poslovno u inostranstvo . Život u zajednici, ja mlada, ..bez njega.. jooj.. već počela panika, al’ opet šta ću moram se pomiriti s tim pa se tješim s činjenicom da će brzo nazad.. Taj dan pred polazak idem s njim po neke stvari za put i u autu me zaboli naglo stomak. Požalim mu se kako me baš boli da bukvalno tih par sekundi nisam mogla da se ispravim od bola. Uz činjenicu da mi kasni već nekoliko dana ( što je za mene bilo uobičajno) moj panični suprug je odmah pozvao mog ginekologa da dodjemo i zamolio ga da to bude odmah pošto naredni period on nije tu i kako želi da „mirne glave“ ide skupljati euriće ..

14518552_331661380503762_63086709_n

Bezobrazno skrivam svoje osjećaje a njega nazivam paničnim ja sam tada bila prestrašena jer sam imala prije svadbe na 6 dana spontani pobačaj poslije kojeg sam očekivala tu prvu mjesečnicu od koje ni traga ni glasa.. ? Na putu do doktora tješim se s tim kako će mi dati neke tablete da moju crvenku natjera van .. Stižemo i doktor me obasipa sa bezbroj pitanja izmedju ostalog da li sam ikako ikakav iscjedak imala gdje ja spomenem tri smeđe tačkice a on se smješka i pokazuje mi prstom da se popnem na sto na ultrazvuk.

Panika, strah, bol, uh, je*o te doktore hladan ti taj gel malo mi fali da pišnem od cjelokupne situacije..
Trlja on tako po meni, okreće se suprugu i čestita
MOLIIM?? Ja budalasta kontam u trenu „procurila“, al’ odkad se čestita na mengi ?
Ja blijeda, suprug šokiran a doktor tamo nešto šara po papirima dok se nas dvoje ukočeno gledamo ko da možemo čitati jedno drugom misli..
Šta sada? Kako sada? Joj, večeras ideš.. Ja trudna, halo blijedi nepomični mužu ja trudna!! Ti ideš Hoće li sve ovaj put biti uredu? A, doktor kao da čuje nas telepatski razgovor odgovara BIĆE TO SVE UREDU.. Ovaj put se moraš čuvati ništa teško ništa naporno da radiš i daje mi papirčine i šalje me da uzmem injekcije koje moram narednih 3 mjeseca primati za očuvanje trudnoće.

Da smo sretni, pa naravno da jesmo samo nam je trenutno u glavi hiljadu upitnika i briga.. Njegov odlazak mi tu večer još teže pada zbog saznanja o trudnoći..
Da skratim… idemo odmah na porođaj što znači da je trudnoća prošla ne super nego ekstra (iako me jedan doktorčić bukvalno napao da me natjerao na suze što sam dopustila da u tako kratkom periodu poslije spontanog da ostanem trudna i kako to neće biti uredu trudnoća i da plod odnosno sutra dijete biti rodjeno sa nekom manom)..

PORODJAJ (HM BAŠ SE ODUŽILO 🙂 

Joj, porodjaj…
Prva trudnoća pa i ne znam šta me čeka a i inače nisam neka plašljivica i imam visok prag tolerancije na bol.. U nedjelju svi u kući a ja ko kakva baba se vučem termin prošao 3 dana a već prije mjesec ipo svi mi govorili ma brzo ćes ti spustio ti se stomak..ahaa kako da ne ovog mog malog je ako ne znate pravio crnogorac vidi se da je ljenčuga neće vani..
17:00 h bol k’o da je mensturacija na putu
18:00 h malkice intenzivniji bol al’ idalje trpim i ne dam da iko primjeti jer se vodim onom staronskom “ nemoj hititi u bolnicu odmah mrcvariće te tamo“
19:00 h mogu ja još trpiti
….
22:00 auu u pi*ku materinu boli me i mali nožni prst hahah i uz to prokrvarim te se odmah zaputimo u bolnicu
Dodjemo i ostave me u prijemnu sobu gdje se načekam dobrih 1h 35 min onako gologuza i napola ukočena od hladnoće dok se doktor smilovao doći i gurnuti svoje “ prstiće“ da vidi jel’ malom crnogorcu vakat..
Ostaješ! Joj, riječi koje su me obasjale , jer kao i svaka trudnica sam jedva čekala ugledati i uzeti u naručje to svoje pilence..

I JOŠ TI ČEKAJ I ČEKAJ 

Šalju me u sobu oko 23:30 sa riječima ako ti krenu jači bolovi zovi.. meni u glavi: “ Pa zar može jače od ovih“?
U sobi sa mnom dvije trudnice koje sam morala pitati jesu li sigurne da su tridne HHAHAH od bolova nisam znala ni šta mlatim ali ženama nigdje stomaka a ja ko da sam pojela fitnes loptu
One spavaju ? ja idalje sumnjam da su trudne i da su tu pred porod.. pa kako spavate majkumu kad vam dole dijete šalje signale da hoće vani
Izlazim u hodnik i već mi je jasno da sve mame hrču i da se ja nalazim na dijelu gdje su trudnice naručene na carski (većina njih)… Slušam taj hor mama hrkalica i dodje mi da plačem od muke i ljubomore..
Odem do kreveta po ko zna koji put i pokušavam se naštimati al’ ne ide.. A i oni najloni celofani šta li već pod tobom šušte i stvaraju jos veću nervozu..
Svanulo, napokon!
Proziva sestra iz hodnika na ctg i ja ko baksuz kad legnem na onaj njen sto ne osjetim onog svog malog skakavca ko da me zajebava ? prestane bol i sestra kaže nisi ti još za poroda ja ustajem sa onog stola plačući i vučem se u sobu
Podne vrijeme ručka meni nije nidočega bol konstantan a svi me tu drže za budalu, niko ne vjeruje da me boli da jedva hodam..

CARSKI AAAA 

Dolazi sestra da mi kaže da dodjem na komisiju za carski u dnu hodnika
Kakav sad carski u pm?
Ulazim i doktor opet gleda viri li moj mali odozdo a mali baksuz odlučio da se igra s nama
Govori doktor kako nisam za carskog i da sam „tu negdje“..
I tako ja to „tu negdje“ dočekam u 14:24 h .. Šalju mene i još jednu djevojku na pripremu i odvode nas u salu..
Joooooj, opet taj ctg.. Pa Bože mrzim tu mašinu.. Mislim da mi je zvuk nje brujao jos 3 mjeseca u glavi poslije poroda
Djevojka pored mene… ŠTAAA??
Ma mogu slobodno reci pr*nula i beba izletila
Kontam se pa ajd evo ide to lako..
Dolaze do mene gledaju u ctg i odlaze od mene
Pa šta saaaam haloooo ljudiii pa i ja bi vise prn*la… Dolazi doktor buši vodenjak ja idalje otvorena 3 prsta ali uz njegove rijeci i predpostavku kako je nesto omeksalo i to nesto ce se otvoriti kako bi nesto popustilo nešto isteklo pa tek beba izašla…
Izadje iz mene kubik vode ja idalje slušam simfoniju ctg-a uz bolove i previjanja da bi na kraju bila otjerana u sobu pored na “ čekanje“…
Šok! Ja ne mogu više čekati, ne znam ni šta moram čekati, koliko NEčekanje košta €??

JOŠ SE TI STRPI MALO 

Dobijem sobu na kraju hodnika samo za sebe soba sa kupatilom i prokletim ctg-om… Dolazi sestra i govori mi da se pokušam opustiti uz tuširanje.. Ajd reko da se kvasnem malo.. Stojim u kabini i uh… kaki mi se… brže bolje na šolju odnosno lebdi iznad šolje jer od bola nisam mogla ni sjesti normalno… U tom momentu sam dobila napon ali ne onaj za veliku nuždu gdje sam odmah ustala i pokušala dozvati nekoga.. dolazi sestra i vjerujem da bi mi lakše bilo da me nabila nogom u dupe nego me OPET spojila na ctg.. Gleda u papir koji izlazi iz mašine i kreće prema vratima a ja je ispraćam suzama jer još moram ČEKATI Ona se okreće i kaze kako mi je bolje da se strpim još malo i da će sve proći super..

I JOŠ ČEKAJ ….

Čekam, savijam se, plačem, idem do šolje jer me patio osjećaj “ kakiti ili ne pitanje je sad“..
Kad god sam iznad šolje imam osjećaj da će beba krenuti te se svaki put prepadnem i ustajem istog momenta iako me nije popuštao osjećaj da ću se svakog trena unerediti ali nisam smjela.. Četiri zida, ja, bolovi , ctg i svakakve misli izmedju ostalih i one u kojima tvrdim da ću čim vidim supruga da ga namlatim posteno što mi je “ ovo“ uradio (koja sam budala bila)..
Dobijem sve veće napone i ne zovem nikoga jer sam navikla da se ne odazivaju i da me ne shvata niko ozbiljno, ali hvala Bogu došla druga smjena te doktorica odmah doleti u moju sobu i odmah sam se zaljubila u tu ženu jer nije gledala ctg već MENE pitala da li mogu pokušati da se ne napinjem na šta sam joj rekla da nema šanse… odmah me je povela u salu pregledala i pojačanim tonom rekla kako niko nije vidio kosicu na izlazi
Ekipa se odmah okupila oko mene i kako to već ide okreni se vamo tamo tu i negdje te s nečim bocnu.. objasne ti tehniku disanja i postupke kako ću i šta kad dobijem napon.. Zaboravih spomenuti da mi je najsladja i jedina podrška tog dana bio suprug koji je non stop bio u bolnici.. pod prozorom kad sam bila u sobi a na telefonu dok sam bila u sali.. kad god bih čula zvono telefona čula se i sestra uz komentar mah, opet ovaj pita za Minu ( moj pseudonim)
Na postupcima , riječima i savjetima ove smjene vidjelo se da ih je suprug lijepo počastio jer vjerujem i on se u čekaonici počeo poradjati od nestrpljenja i brige haha
Nisam prn*la kao ona djevojka bilo je tu više truda koji se isplatio jer sam na kraju dobila zdravog i normalnog sinčića..

Poslije svih trudničkih i onih porodjajnih muka dolazi mala slatka muka koja na poklon svojoj mami nosi puno puno neprespavanih noći, mnoštvo zajedničkog plača, smrdljivih bombi (pelena), ali i mnogo ljubavi i saznanja da ste sada majka… i da više niste sami.. da niste centar vlastitog universuma već da je tu poziciju dobilo sada vaše dijete.. “

PORUKA ZA MAME 

Biti majka znači učiti o snagama za koje niste znali da imate i doživjeti strahove za koje niste znali da postoje“ . Mnoštvo poljubaca od mene i mog malog crnogorca koji za 4 dana puni 6 mjeseci ljubi ga majka Nadam se da ćete objaviti tekst kao slatki podsticaj svim mama koje su pred ciljem upoznavanja svojim mjezimaca i onima koje se boje upustiti u ovaj korak i ulogu majčinstva.. jeste zahtjevno ali je pustolovina vrijedna izazova.Ne želim pojačati intenzitet na riječima POROD BOLI, jer upravo nisam svoju malu „muku“ i vjerujem kako bi se još mnoštvo puta upustila u tu avanturu i donijela na svijet sebi još malih mukica.. Da, boli, ali nedovoljno da bi te odgovorilo od tog pohoda, nedovoljno da bi odustala od titule majke.. Titulom majki rušimo stereotipe o ženama kao pripadnicama slabijeg, nježnijeg spola.. Ko kaže da smo slabe? Svaka od nas ima svoju moć.. Moj naziv kao žene junakinje je POWER MOM, moja moć beskrajna ljubav, a najveći uspjeh moj sin Ajnur.. ?line9

BRAVO !! Divno napisana priča . Hvala mojoj dragoj čitateljki i malom Ajnuru želim divno i bezbrižno detinjstvo :*

autor priče . mama Almina 

izvor:devetmeseci.net

SVA PRAVA NA PRIČU ZADRŽAVA DEVET MESECI I NEMA PRAVA DA SE NADJE NA DRUGIM PORTALIMA !

I ove priče su osvojile vaša srca 

 

Komentara
Loading...