U kojem se položaju nalazi moje dete? Kako saznati da li je okrenuto prema napred ili nazad?

0

Ponekad nije jednostavno otkriti u kojem se položaju nalazi vaša beba, ali će vam vaš lekar ili babica znati odgovoriti na ovo pitanje, posebno kad radite ultrazvuk.

polozaj_deteta

Ali postoji nekoliko načina kako možete sami otkriti položaj vaše bebe u zadnjem tromesečju trudnoće. Sledeći saveti važe samo ako vam je dete položeno glavicom prema dole (stav glavom), a nazivi položaja su kao u ogledalu– tako da je levi položaj djeteta zapravo dete čija su ledja položena na vašoj desnoj strani.

Lezite na leđa na ravnu podlogu ili stojte na nogama i probajte rukama opipati deo deteta koji je dug i tvrd. To su verovatno ledja. Strana stomaka koja je mekana na dodir verovatno je mesto gde se nalazi voda, odnosno strana suprotna detetovim ledjima. Okrugli deo koji možete opipati odmah nakon ledja verovatno je guza. Razmislite kako i gde dete najviše lupa – mesto gde osećate snažne pokrete je mesto gde se najverovatnije nalaze kolena ili noge, a mesto gde osećate nežnije pokrete je verojatno mesto gde se nalaze laktovi ili ruke. Kad znate gde su ledja i guza, i gde su ruke i/ili noge s obzirom na bebine pokrete, moći ćete vizualizovati detetov položaj. Glavicu je malo teže opipati, posebno ako je duboko u karlici, pa možete pitati lekara ili babicu da vam pokaže kakoda je pronadjete dodirom. Ako vam je lakše, možete položiti lutku pored stomaka i namestiti je na isti način kako mislite da je dete položeno u materici. Pogledajte kako to radi iskusna babica Gail Tully: Spinning Babies

Pročitajte i ove jako važne tekstove

PODELITE DALJE HVALA :*

Komentara
Loading...