U šabačkom porodilištu rođena je vicešampionska beba u težini, a mama Slađana Maksimović (30) rekorder je u težini rođene dece

0

Sa četvoro dece na rođenju teške ukupno 20.550 grama Slađana je rekorder među majkama

U šabačkom porodilištu rođena je vicešampionska beba u težini, a mama Slađana Maksimović (30) rekorder je u težini rođene dece. Od najmanjeg drugara Teodora je teža više nego duplo, od većine beba i duža za 8 centimetara.

Sa 5 kilograma i 600 grama dobila je vicešampionsku titulu u porodilištu, odlične ocene, ime jedne carice i neskrivenu radost majke zbog najteže bebe u porodici Maksimović u Krnulama.

Bila sam velika, svi su mislili da nosim trojke, ali ja sam se borila da budem što aktivnija, više sam jurila sa decom i sve je izašlo bez problema – kaže mama Slađana.

Sa četvoro dece na rođenju teške ukupno 20.550 grama Slađana je rekorder među majkama.

– Sve prirodno, bez epidurala, bez tableta za bolove, bez ičega, bez ikakvih komplikacija – navodi ona.

Pre 12 godina sa 5 kilograma i 250 grama stigao je Dušan, potom najsitnija Katarina sa 4 kilograma i 200 grama, a dvogodišnjoj Milici rođenoj sa 5,5 kilograma, titulu je sada preuzela 100 grama teža Teodora.

– Svi su iznenađeni sa kilažom, a ja sam presrećan, obradovao sam se kad mi je supruga javila, naravno da sam morao duplo da častim – objašnjava otac Slobodan Maksimović.

Najkrupnija beba rođena u Šapcu teška je 6 kilograma i 200grama. Bucmasti podmladak u porodilištu nije retkost.

– Sve je više majki koje rađaju krupnu decu, ja im čestitam na hrabrosti i najčešće su takvi porođaji prirodnim putem i bez komplikacija – navodi dr Dragan Milošević, načelnik odeljena ginekologije i akušerstva Opšte bolnice Šabac.

Teodorina mama kaže da bebe obično po rođenju nose odeću veličine 56, a da će njena ćerka odmah u garderobu veličine 74.

U nešto manje benkice i štramplice će i drugar iz sobe. Sa pet kilograma Marko je kažu srećne majke, po težini pravi momak za Teodoru.

Najmlađa Teodora, rođena 25. juna u bolnici u Šapcu, sa svojih pet kilograma i 600 grama odnela je titulu najkrupnije bebe u porodici Maksimović. Međutim, prema rečima mame Slađane, sam početak trudnoće ukazivao je na suprotno – doktori su govorili da će beba biti, po kriterijumima Maksimovića, sitna, teška do tri kilograma.

Do šestog meseca trudnoće sa Teodorom sve je bilo kontra, stomak mi je bio manji, a svi su govorili da mi je trudnoća, gledajući po terminu, manja za dve nedelje – priseća se Slađana.

Tešila se, kaže, da je u redu roditi i jedno „manje“ dete, ali je u dubini duše, priznaje, ipak želela da i ova beba bude poput brata i sestara.

– Bilo mi je, iskreno, krivo što će ona biti vidno manja od brata i dve sestre. Stalno sam zapitkivala doktora kolika će beba biti, a on mi je ponavljao tri kilograma, tešeći me da ultrazvuk ume da pogreši do 400 grama – priča Slađana za „Blic“.

A nakon šestog meseca, mala Teodora se, izgleda, zainatila. Slađani je stomak toliko počeo da raste da su svi oko nje mislili da nosi barem trojke. Trudila se da bude aktivna, ali je, pored svega, stomak konstantno rastao.

– Non-stop sam radila po kući i dvorištu, trčala za decom – kaže majka šampion.

Kada joj je tog ponedeljka, 25. juna, pukao vodenjak, i kada je legla na porođajni sto, doktori bebu procenjuju na 4,3 kilograma. Međutim, malenoj Teodori inat je još jače proradio, te se tri sata kasnije rodila teška neverovatnih 5,6 kilograma!

– Nisam imala nikakvih problema, čak nije bilo ni nekih strašnih bolova. O komlikacijama nisam ni razmišljala, tako da je porođaj prošao odlično – priča Slađana, koja je samo dva dana nakon porođaja sa šampionkom Teodorom već otišla kući.

Doktor Dragan Milošević, načelnik Službe ginekologije u Opštoj bolnici Šabac, gde se ova majka rekorder porodila, rekao je za „Blic“ da je Slađana, iako joj je bio ponuđen epidural, isti odbila, jer je želela da se porodi prirodnim putem.

– Radi se o jednoj veoma hrabroj ženi, te je samo rođenje deteta prošlo i bolje od očekivanog. Rađenje deteta od pet kilograma i 600 grama je uvek malo rizičnije – samim nošenjem ovako krupne dece postoji rizik za oboljenja poput dijabetesa ili štitaste žlezde. Srećom, kod Slađane je prošlo sve baš onako kako treba – objasnio je dr Milošević.

Hrabrost ove majke pomogla je i timu lekara, te je dr Darku Vukojčiću, dr Milošu Miloševiću i babici Jeleni Janković bilo lakše da se sve završi dobro.

– Veoma je važno da majka sarađuje sa doktorima. Beba je odmah po rođenju zaplakala, dobila je ocenu 9/10, a majka je kući otišla već nakon dva dana – kazao je dr Milošević.

Slađana kaže da ni ona ni njen suprug Boban nakon tri bebe „džina“ nisu sigurni kako bi se snašli da se Teodora rodila sa prosečna tri kilograma…

Iako bebe kada se rode obično nose odeću veličine 56, sva Slađanina deca „uskočila“ su u broj 74. Teodorini prethodnici, jedan brat i dve sestre, takođe su bili rekorderi odmah po rođenju.

– Dušana sam rodila jako mlada, imala sam samo 18 godina. On je bio težak pet kilograma i 250 grama. Sledeća, Katarina, rođena je 2008. i sa četiri kilograma i 200 najsitnija je beba u našoj porodici. Milica je rođena 2016. godine i težila je pet kilograma i 500 grama. I, naravno, šampion je Teodora sa pet kilograma i 600 grama – kroz smeh priča mama Slađana.

izvor.i foto . rts.rs

Komentara
Loading...