U trudnoći je najbolje spavati na levoj strani EVO I ZAŠTO

0

Za vreme trudnoće, dok vam se telo stalno menja stvarajući mesto za stomačić i vašeg malog anđela, možda ćete se susresti sa problemom pronalaženja ugodnoga položaja za spavanje.

Ako ste i vi u toj situaciji, stručnjaci savetuju kako je najbolji položaj za spavanje (iz više razloga) – spavanje na levom boku. Zbog čega je leva strana bolja od desne za spavanje? Spavanje na levoj strani povećaće količinu krvi i hranljivih materija koji dopiru do placente i vašega deteta.

Kvalitetan san u trudnoći

Saveti za spavanje na levoj strani

- Oglasi -

Ukoliko niste navikli na spavanje u ovoj poziciji, pokušajte lagano da savijete kolena i da stavite jastuk između nogu. Spavanje na levom boku može da vam pomogne i umanji bol u leđima za vreme trudnoće, pogotovo ako još jedan mali jastučić stavite ispod stomaka. Predlažemo vam i da pred kraj trudnoće gornji deo tela naslonite na deblji jastuk, da bude lagano povišen, kako biste sprečili pojavu gorušice i nedostatak daha. Kako bi vam bilo što udobnije i ugodnije, pobrinite se da u sobi u kojoj spavate nije pretoplo (jer nekim trudnicama zna da bude vrućina preko noći), da je ona zamračena, mirna i tiha.

Nemojte spavati na leđima ili stomaku

Budućim majkama koje su navikle da spavaju na leđima ili stomaku, dobar savet je da vremenom, kako stomak počne da raste, promene položaj – na bok, poželjno je upravo levi. Spavanje na leđima za vreme trudnoće može da uspori cirkulaciju i smanjiti protok krvi do srca i bebe jer vam tada abdomen pritiska aortu i donju venu. Ne preporučuje se ni spavanje na stomaku, pogotovo kada vam stomak kasnije poraste u trudnoći.

Ponovo probajte

Čak i ako krenete da spavate na levoj strani, velike su šanse da ćete se okrenuti u snu jer ste tako navikli u svoj uobičajeni položaj spavanja, pogotovo na početku. Nemojte praviti problem zbog toga. Menjanje položaja spavanja u noći potpuno je normalno. Ali, ne odustajte. Što više budete pokušavali da spavate na levom boku to će vam biti lakše da zaspate – i ostanete – u tom položaju.

Trudnice i snovi

- Advertisement -

Komentara
Loading...