U trudnoći posebno OBRATITE PAŽNJU na sledeće stvari !

0

Da ne biste i vi morali u potragu za dragocenim savetima, preporučujem vam da nastavite sa čitanjem.

foto-trudnica

U trudnoći posebno obratite pažnju na sledeće stvari:

– Ne pušite i ne konzumirajte droge.
– Ne konzumirajte alkohol (uključujući i pivo i vino).
– Ne koristite lekove – samo na preporuku lekara. Lekovi za smirenje (sedativi) mogu da uzrokuju malformacije kod deteta; analgetici i Aspirin mogu produžiti trudnoću i porod, dovesti do krvarenja i kod majke i kod deteta; lekovi protiv želudčane kiseline, poput sode bikarbone, mogu uzrokovati probleme u mišićima deteta; određeni antibiotici mogu uzrokovati abnormalnosti kod deteta.
– Izbegavajte mirise boje, razređivača, lakova, lepkova, sprejeva, benzina.
– Izbegavajte teške metale: olovo, nikl, kadmium i mangan.
– Izbegavajte pesticide, herbicide i insekticide.
– Ne koristite električne pokrivače i magnete. Nekoliko stručnjaka upozorava da nevidljivo magnetsko polje može povećati šanse za pobačaj i razvojne probleme deteta.

Ako možda niste dobili željene savete, sigurno dobijate brdo neželjenih saveta. Jedan od najčešćih dobronamernih saveta jeste: „sada treba da jedeš za dvoje“, što naravno nije potrebno, ali sada se svakako morate duplo više potruditi da izbegnete potencijalno štetnu hranu za vas i vaše nerođeno dete.

Dva najčešća trovanja hranom izazvana su bakterijama salmonela i listerija.

Salmonela se može razviti u sirovoj preradi, jajima, mleku i ribi. Simptomi trovanja salmonelom javljaju se 24 sata nakon trovanja, a javlja se temperaturom, glavoboljom, dijarejom i bolovima u stomaku.

Kako je listerija slabo patogena bakterija, bolest se uglavnom javlja kod osoba sa oslabljenim imunitetom, kao i kod trudnica. Na početku bolesti javljaju se samo blagi simptomi, povišena temperatura, groznica i bol u mišićima tako da bolest liči na grip. Ponekad mučnina, povraćanje i proliv mogu biti jedini simptomi bolesti, ali češće su uvod u ozbiljnije komplikacije.

Da biste sprečili infekcije koje se prenose hranom, najbolje je da često perete ruke prilikom pripreme hrane, pazite na čuvanje i zagrevanje hrane, i da se pridržavate sledećeg:

Ne jedite sirova i nedovoljno kuvana jaja – to uključuje i sladolede koji sadrže sirova jaja a pravili ste ih kod kuće.
Ne konzumirajte nepasterizovano mleko i proizvode nepasterizovanog mleka (opasnost od listerioze).
Izbegavajte meke sireve od nepasterizovanog mleka – brie, camembert, roquefort, feta i gorgonzola.
Izbegavajte hladne salate (npr. tunjevina i jaja) – opasnost od listerioze.
Izbegavajte sirovo ili nedovoljno pečeno meso – postoji mogućnost zaraze Escherichiom coli ili toksoplazmozom.
Ograničite jedenje morskog psa, sabljarke i tune jer oni sadrže opasno visoke količine metilirane žive koja je nusproizvod industrijskog otpada. U velikoj količini, živa može oštetiti živčani sastav – posebno kod dece i nerođenih beba. Male količine žive takođe mogu uticati na živčani sistem, rezultirajući teškoćama u razvoju. Obzirom da se živa zadržava u telu, mudro je izbegavati ove vrste riba i ako planirate trudnoću ili dojite.
Ne konzumirajte hrskavicu morskog psa tokom trudnoće jer sprečava stvaranje novih krvnih žila.
Izbegavajte bilo koju sirovu hranu iz slatkih ili slanih voda.
Ograničite unos veštačkih šećera ( žvake, bezalkoholna pića, puding, slatkiši, itd.). Iako nema posebnih preporuka za ili protiv njihove upotrebe, preporučuje se ograničeno korišćenje dodatnog šećera tokom trudnoće.
Izbegavajte biljne čajeve – pošto se ne zna dovoljno o njihovom učinku na trudnoću (posebno izbegavajte biljku gavez – može uzrokovati teško oboljenje jetre).
Ograničite unos kofeina (kafa, crni čaj, čokolada).
Oprezno s viškom vitamina A, C i D (vitamini u hrani sigurniji su nego vitamini u tabletama).
Ne konzumirajte steroide i izbegavajte genetski modifikovanu hranu.

izvor.decijekolike.rs

SAZNAJTE I OVO 

Komentara
Loading...