Učite decu da piju dovoljno vode!

Istraživanje naučnika s Harvarda pokazuje da više od polovine dece stare od 6 do 19 godina ne pije dovoljno vodu, iako su podložnija dehidraciji nego odrasli.

foto: thinkstock foto: thinkstock

- Oglasi -

Istraživanje naučnika s Harvarda pokazuje da više od polovine dece stare od 6 do 19 godina ne pije dovoljno vodu.

Novi nalazi su prikupljeni na uzorku od oko 4.000 ispitanika, piše portal Pliva.

Stručnjaci upozoravaju da su deca podložnija dehidraciji nego odrasli jer se sporije prilagođavaju na visoke temperature vazduha.

Oni, takođe, ukazuju da je nedovoljan unos vode bio 76 odsto češći kod dečaka nego kod devojčica.

Pored toga, gotovo četvrtina dece uključene u istraživanje je izjavila da uopšte ne pije vodu zbog čega stručnjaci ističu da i blaga dehidracija može dovesti do glavobolja, iritabilnosti, poteškoća sa cirkulacijom krvi i smanjenjem telesnih i psihičkih sposobnosti.

Veoma je važno da deca od najranijeg doba stiču naviku da redovno unose vodu. Količina ukupne tečnosti koje dete popije varira od temperature vazduha, aktivnosti, doba dana i iznosi od litar, do litar i po na dan. Naime, prema tvrdnjama stručnjaka, deca uzrasta od 5 do 13 godina bi trebalo da popiju između 5 i 10 čaša vode dnevno, da bi se njihove mentalne i fizičke sposobnosti nesmetano razvijale.

Kako deca najviše vremena provode igrajući se, nakon izvesnog vremena postanu toliko okupirani da ne osećaju žeđ. Ukoliko primetite da vaše dete postaje pospano i neaktivno tada je verovatno došlo do stanja blage dehidratacije i motoričke i mentalne sposobnosti deteta se umnogome smanjuju. Stoga, dete treba uvek da ima na dohvat ruke kvalitetnu vodu za piće.

Promenite svoje i navike svoje dece – unosite vodu redovno. Budite savesni i vodite računa o zdravlju vašeg najvećeg blaga.

PODELITE OVO SA PRIJATELJIMA AKO VAM JE KORISTILO :* AWESOME-and-Cute-Baby-Pooh-Animations-baby-pooh-24887623-83-100

 

Komentara
Loading...