UMOR! Pola sata dremanja može poboljšati vaše zdravlje

0

UMOR! Kad dođete kući sa posla ili nakon obavljanja svakodnevnih obaveza osećate se umorno i najradije bi malo zadremali na kauču.

Upravo to i treba da učinite jer dremanje vas neće samo razbuditi, već vam može poboljšati pamćenje i raspoloženje.

Novo istraživanje je otkrilo da dremanje od samo 30 minuta može poboljšati vaše raspoloženje, pamćenje i budnost do četiri sata nakon što se probudite.

Tako da nemojte propuštati ovo kratko zadovoljstvo koje vam može doneti mnoge benefite.

Studija Nacionalnog univerziteta u Singapuru takođe otkriva da čak i kraće dremanje od 10 minuta može smanjiti pospanost i poboljšati raspoloženje.

Ali, samo će vam ono pod pola sata poboljšati i kodiranje pamćenja – proces preuzimanja novih informacija i njihovog osmišljavanja.

- Oglasi -

Naučnici su istraživanje sproveli na 32 osobe koje su svaki drugi dan morale da dremnu 10, 30 i 60 minuta.

 

Raspoloženje, subjektivna pospanost i kognitivni učinak mereni su u intervalima od 5, 30, 60 i 240 minuta nakon buđenja, kako bi se uporedile dugotrajne prednosti različitih vrsta dremki.

Sva trajanja dremanja u rasponu od 10 do 60 minuta imala su jasne prednosti nad ostajanjem budnima.

 

Dremanje od 10 minuta bilo je najbolja opcija ako želite da izbegnete takozvanu ‘tromost sna’ – onaj čudan osećaj ošamućenosti nakon buđenja kada ne znate ko ste, što ili gde ste.

Ova inercija spavanja uzrokovala je privremeni pad u performansama subjekata, ali učinci su nestali unutar 30 minuta nakon buđenja.

Foto FreePik
Autor/Izvor b92

- Advertisement -

Komentara
Loading...