Pre nego što sa vašom bebom krenete na letnji odmor, upoznajte se sa savetima stručnjaka o tome kako da letovanje bude što bezbednije

0

Roditelji imaju brojne nedoumice o kupanju beba u morskoj vodi i izlaganju jakom letnjem suncu. Pedijatar Spomenka Mihić-Simović daje odgovore na najčešće nedoumice odraslih.

 

1) Da li beba sme da se kupa u morskoj vodi?
Iako za bebu ne predstavlja opasnost, boravak u moru ima zdraviju alternativu za najmlađe.
Beba sme da se kupa u moru, ali se kao bolja varijanta preporučuje kupanje u bazenčiću koji treba da se napuni morskom vodom i da bude postavljen u prirodnom hladu. Temperaturu u bazenu je lakše kontrolisati nego temperaturu morske vode koja može da bude suviše hladna za bebe. Uz to, beba je na taj način pod stalnim nadzorom roditelja i potpuno sigurna – kaže pedijatar Spomenka Mihić-Simović.

2) Koliko dugo beba sme da bude u vodi?
Budući da nema neželjene efekte po bebino zdravlje, kupanje u morskoj vodi nema tačno određeno trajanje.

– Roditelji treba da sami osete kada je došao kraj kupanju. Sve dok je morska voda topla i bebi je prijatno da se kupa, nema razloga da se kupanje prekida. Naravno, roditelji ne treba da preteruju u ovome, već da sami procene koliko beba treba da bude u morskoj vodi. Svakako da ne treba da čekaju da beba počne da drhti ili poplavi – dodaje pedijatar.

3) Da li zaštitni faktor treba da se nanosi i dok smo u hladovini?
Letnje sunce je veoma štetno za bebe i one, prema mišljenju pedijatra, ne treba da se direktno izlažu njegovom dejstvu.

– Za bebu je najbolje da se nalazi u prirodnom hladu, ali i tada roditelji moraju da bebi namažu sredstvo sa zaštitnim faktorom 50, jer sunčevi zraci deluju i u hladovini. Mališani nisu ni pod suncobranom zaštićeni od sunca pa i u tim situacijama važe pomenuta pravila. Beba na sebi mora da ima pamučnu majicu i da se nikada ne nalazi direktno na suncu. Boravak u hladovini mora da bude između 10 i 17 časova – naglašava naša sagovornica.

4) Šta raditi kod ujeda insekata?
Pored sunca i hladne morske vode, opasnost za bebu predstavljaju i insekti.
– Ukoliko dođe do ujeda insekata, beba sme da se maže samo „fenistil“ mašću koja je antihistaminik. Upotreba drugih lekova se ne preporučuje, posebno ne onih na bazi kortikosteroida – ističe doktorka.

5) Kako izlečiti pelenski osip?
Roditeljima muke na letovanju mogu da stvore razne irtacije bebine kože, Između ostalih i one izazvane nošenjem pelena.

- Oglasi -

– Pelenski osip na letovanju treba da se leči kao i osip te vrste dobijen u svakoj drugoj situaciji. Ona na šta roditelji treba da obrate pažnju jeste kupanje u morskoj vodi koje za vreme trajanja osipa treba da se izbegava jer može da dovede do pogoršanja iritacija. Takođe, da bi se pored polenskog osipa izbegli i svi ostali, bebu nakon kupanja u morskoj vodi operite slatkom vodom i njenu kožu namažite hidratantnom kremom –   preporučuje pedijatar Spomenka Mihić-Simović.

Kada je pravo vreme za prvo bebino letovanje?

Iako će se mnogim roditeljima učiniti rano, lekari, pedijatri i drugi stručnjaci kao odgovarajući period za prvo putovanje sa bebom uzimaju njenu starost od 3 meseca pa naviše. Jedina stvar koja je zapravo bitna pri odluci da putujete sa bebom, naročito ako je to bebino prvo putovanje, jeste da uzmete u obzir njeno celokupno zdravstveno i fizičko stanje, kao i to da se bebin ritam ne poremeti (previše).

Potrebne stvari za bebu najbolje je spakovati par dana ranije. Obavezno spakujte bebine omiljene stvari, kao i čitav higijenski pribor koji beba koristi i kod kuće.

Gde putovati sa bebom?

Pre same odluke da zakažete ili kupite aranžman za prvo putovanje sa bebom, potrebno je izvaditi svu bebinu dokumentaciju kao i saglasnost lekara da beba ide na svoje prvo putovanje i potvrdu da je beba primila sve potrebne vakcine.

Pri odabiru destinacije, postarajte se da ona odgovara najmlađem članu vaše porodice. To su pre svega mesta onih koja nisu:

  • (previše) bučna,
  • nisu previše vlažna ili suva (obratite pažnju i na vremensku prognozu),
  • poseduju nekoliko apoteka u blizini smeštaja,
  • poželjno i obližnji dom zdravlja ili kliniku
  • poseduju bebi-frendli sadržaj i usluge poput čuvanja dece
Foto freepik
Autor/Izvor blic

- Advertisement -

Komentara
Loading...