Uputstvo za navikavanje na nošu

Vaše dete je prohodalo i vreme je da ga odviknete od pelena – ali odakle početi? Roditelji obično imaju velike muke dok ne nauče dete da koristi nošu. Nemojte da forsirate bebu, jer kada ona poželi da sedne na nošu, tada će i sesti. Nekada se to desi u 18. mesecu, nekada u 3. godini. Ovo uputstvo sadrži 7 osnovnih koraka preporučenih od strane eksperta.

deca-nosa

1) UPOZNAJTE BEBU SA NOŠOM

Opseg u kome bebe mogu da se nauče na nošu je širok, iako većina beba nauči da koristi nošu između 18. i 24. meseca. Oko 1. rođendana počnite bebi da pričate o noši, kako biste joj probudili interesovanje. Pominjite nošu u razgovorima češće, pokažite joj neke fotografije noše, pričajte kako vi idetete na nošu, kako bi dete prihvatilo to kao normalan proces.

 

2) ZNACI KOJI UKAZUJU DA LI JE BEBA SPREMANA

 

Ovo su neki od znakova da je dete spremno za nošu: pokazuje povećani interes za korišćenje noše, oseća se neprijatno u prljavim pelenama, govori o noši, može samo da se obuče i može da prati jednostavne instrukcije. Ovo su neki od znakova da je vaša beba možda spremna na sledeći korak. Beba ne mora da pokaže sve ove znake – samo pratite da li pokazuje interes za nošu i sposobnost da je koristi.

 

3) IZABERITE I KUPITE PRAVU NOŠU

 

Eksperti predlažu da ne kupujete više od jedne noše: kupite jednu i držite je u kupatilu. Ako umesto obične noše koja stoji na podu kupite nošu koja se stavlja na toalet šolju, kupite onu koja ima stepenik ili nabavite nešto na šta će beba moći da spusti noge.

4) IZABERITE PRAVO VREME

Čak iako vam dete izgleda spremno, nemojte da počinjete da ga navikavate na nošu tokom prelaznih ili stresnih perioda. Na primer, ako idete na odmor ili uskoro rađate novu bebu ili prolazite kroz razvod, odložite trening za bar mesec dana (ili ranije, ako je dete veoma raspoloženo za to). Neki roditelji žele da dete što brže nauči da koristi nošu, pa, na primer, žele da nauče dete za jedan vikend. Nekome to i uspe, ali nemojte da preterujete i preopteretiti dete. Vikanje na bebu dok uči da piški u nošu je strogo zabranjeno!

 

Kada odlučite da počnete sa učenjem, a želite da vam beba sama obavlja nuždu, danju i noću, morate dete da prebacite iz kreveca u dečiji krevet kako bi moglo da ima pristup noši. Ali ako mislite da dete još uvek nije spremno za krevet, možete mu u toku noći stavljati pelene još neko vreme.  Najbolje vreme je kada dete samo oseti, iako bi većina dece trebala da izađe iz pelena do treće godine.

 

5) DEMONSTRIRAJTE METODE TRENINGA

 

Kada je dete spremno, izaberite određeno vreme u toku dana kada ćete ga stavljati na nošu (imalo ono potrebu ili ne). Ključ je u tome da nađete neke trenutke u toku dana koji su povezani sa drugim trenucima kako biste od odlaska na nošu napravili ritualnu naviku. Na primer, stavite ga na nošu čim ustane, pre nego što izađete iz kuće, pre dremke, pre spavanja. Recite mu da skine pantalone, pa donji veš i da sedne na nošu na nekoliko minuta. Kako bi mu vreme prošlo zabavno, čitajte mu priču ili igrajte sa njim neku igru. Bez obzira da li je obavilo nuždu, naučite ga da opere ruke nakon

 

noše. Naravno, uvek ga pohvalite zbog pokušaja. dete noksir

 

6) NAUČITE DETE PRAVILIMA HIGIJENE

 

Kada učite dete na nošu, veoma je bitno da ga naučite i osnovama higijene. Objasnite i dečacima i devojčicama da se brišu posle nužde spreda ka pozadi i da nakon svega operu ruke sapunom i vodom. Možete kupiti sjajni ili raznobojni dečiji sapun  kako bi deca rado prala ruke.

 

7) POHVALITE I OBEĆAJTE NAGRADU

 

Kada učite dete da koristi nošu, nezgode su deo procesa. Mnoga deca imaju nezgode do 5. ili 6. godine. Nikada ne kažnjavajte dete zbog mokrih pantalona, jer ono tek uči i još uvek ne zna sve. Ako ga budete kaznili, samo ćete ga uplašiti i produžiti vreme učenja. Umesto toga, kada vam dete napreduje, pohvalite ga ili nagradite.

Komentara
Loading...