Ušne infekcije

0

Rano otkrivanje simptoma ušne infekcije kod mališana izuzetno je važno. Što pre otpočne terapija, time su tegobe blaže, a izlečenje brže

 

Ukoliko je vaša beba nakon upale sinusa ili obične prehlade  razdražljiva, slabije jede, ima temperaturu, diareju ili povraća, moguće je da ima upalu uha. Bilo da je u pitanju ova bolest ili nešto sasvim drugo, ovi simptomi znače da je vreme za pedijatra.

ČINJENICE:

1. Stručnjaci procenjuju da će čak 80% mališna oboleti od upale uha bar jednom do treće godine života. Uzrok je najčešće viralna infekcija, kao što je prehlada. No, upale uha mogu da budu i bakterijskog porekla, ukoliko bakterije, putem vode, dospeju u uši mališana – na primer, ako mališan pliva u bazenu ili u moru, ili prilikom pranja ušiju.

2. Infekcije uha mnogo se češće javljaju kod beba i male dece nego kod draslih. To je delimično zbog nerazvijenosti imunološkog sistema, a delimično zbog toga što su ušni kanali mnogo kraći kod dece nego kod odraslih osoba – mikroorganizmi lakše dospevaju do bubne opne. U tom slučaju, javlja se upala, praćena jakim bolovima.

3. Najčešći oblik ušne infekcije je otitis media – infekcija srednjeg uha. Kada je ova oblast uha inficirana, u njoj se nagomilava tečnost, koja vrši pritisak na bubnu opnu. Zbog tog pritiska, bubna opna se povija unutra, što uzrokuje povišenu temperaturu i jak bol. Pritisak tečnosti, zbog velike količine, može da bude toliko snažan da izazova pucanje bubne opne. To se manifestuje prestankom bola i izlivanjem sekreta iz uha. Perforirana bubna opna najčešće zaceljuje bez primene bilo kakve terapije, ali je ipak neophodno da odvedete dete kod lekara ako se to desi.

4. Za ublažavanje bolova najbolje je da detetu dajete preporučenu dozu paracetamola. Primena ovog leka će takođe oboriti temperaturu. Ukoliko bolovi ne uminu nakon dan ili dva primene paracetamola, odvedite dete kod lekara, zbog adekvatanog pregleda ušiju otoskopom.

5. Mnogi lekari veruju da antibiotici nisu uvek neophodna sredstva terapije za infekcije uha kod dece. Većina simptoma povlači se vremenom, ne ostavljajući dugotrajne posledice. Iako su antibiotici ponekada neophodni i mogu nešto brže da redukuju simptome, lekari danas sve više oklevaju da odrede njihovu primenu, zbog pojave sve većeg broja mikroorganizama koji su potpuno rezistentni na dejstvo antibiotika. Ukoliko je vašem detetu određena terapija antibioticima, onda je važno da je uzme do kraja (ne smete da prestanete sa davanjem leka nakon prvog poboljšanja stanja). Antibiotici prvo uništavaju najslabije bakterije, nakon čega sledi prvo poboljšanje, ali ako tada prekinete terapiju, jače bakterije nastaviće da deluju.

6. Dobra vest je to što rizik od ušnih infekcija opada kako dete raste. Upala srednjeg uha najčešće se javlja kod mališana do pete godine života i obično je potpuno “prerastu” do poslaska u školu. Problem sa sluhom jedan je od simptoma infekcije uha, što znači da će nestati nakon izlečenja. Opasnost od trajnih oštećenja sluha izuzetno je mala, no budući da se dete oslanja na sluh, tokom razvoja govora, važno je da roditelji na vreme uoče bilo kakav problem u ovoj oblasti i da se obrate stručnjaku.

Kako da utvrdite da li se radi o infekciji uha?

- Oglasi -

Kod vaše bebe ili mališana primetićete neke od ovih simptoma:

* BOLOVI UHA, zbog čega će trljati ili povlačiti uši.

* NEPREKIDAN PLAČ, koji može da bude osnovni pokazatelj infekcije uha kod malih beba.

* BOL PRILIKOM SISANJA I GUTANJA, beba može da prestane da sisa, a onda da okrene glavicu od dojke ili flašice.

* TEŠKOĆE U SPAVANJU zbog jakih bolova uha, kao i pritiska koji nastaje u uhu zbog ležećeg položaja.

* ISCEDAK IZ UHA, koji može da signalizuje pucanje bubne opne.

BLAGO NARUŠEN SLUH, zbog čega mališan neće reagovati kada mu se indirektno obraćate

* PROLIV I/ILI POVRAĆANJE

* POVIŠENA TEMPERATURA (iznad 37,5 stepeni)

 NAJEFIKASNIJI NAČINI ZA UBLAŽAVANJA BOLA

  •  Dajte mališanu odgovarajuću dozu paracetamola (brufena) za decu, čime ćete oboriti temperaturu i ublažiti bolove.
  •  Oblačite dete u lakšu garderobu da mu ne bi bilo previše toplo. Ukoliko je temperatura visoka, brišite dete pokvašenim sunđerom, a onda pustite da voda ispari sa njegovog tela (tako ćete oboriti temperaturu).
  •  Umotajte plastičnu bocu ispunjenu toplom (ne vrućom) vodom u peškir, a onda je prislonite na obraz i uho mališana.
  •  Isprobajte homeopatske lekove. Najefikasnija sredstva za lečenje infekcije uha su kamomila, pulsatila i akon. Naravno, važno je da se konsultujete sa kvalifikovanim homeopatom, pre nego što započnete terapiju ovim medikamentima.
  •  Biljni lekovi takođe su efikasna sredstva lečenja, ali se takođe morate prvo konsultovati sa kvalifikovanim herbalistom, ili pedijatrom vašeg deteta.
  • Izbegavajte pranje kose, plivanje i kupanje u kadi kada dete boluje od infekcije uha, jer nove bakterije lako mogu da prodru u uho.

- Advertisement -

Komentara
Loading...