Uticaj sunca na plodnost

0

Trebate izgovor da pobegnete napolje na sunce? Imamo jedan za vas! Uticaj sunca na plodnost je veliki u pozitivnom smislu.

Da li sunčanje može da poveća plodnost?

Da li ovo objašnjava što se mnogi parovi koji odu na odmor za dvoje u neke tropske krajeve vrate čekajući bebu? Po istraživanju naučnika iz Austrije, plodnost i muškarca i žene se može povećati zahvaljujući vitaminu D, “vitaminu sunčanja”, koji se proizvodi u koži pri izlaganju sunčevoj svetlosti.

U čemu se ogleda uticaj sunca na plodnost?

Naučnici su otkrili da kod žena održavanje adekvatne količine vitamina D pomaže u regulaciji ravnoteže polnih hormona i reguliše ovulaciju podižući nivoe progesterona i estrogena.

Kod muškaraca koji su imali niske nivoe vitamina D, a koji su ga zatim dobijali u većoj količini, poboljšao se broj spermatozoida, kvalitet sperme i nivo testosterona. Neka istraživanja pokazuju i da je sama pokretljivost sperme dvaput veća tokom letnjih meseci.

Povišen testosteron čini i da je libido povišen u ovom periodu.

I to nije sve! Vitamin D je veza između izloženosti suncu i povećane plodnosti zbog čega je lakše ostati u drugom stanju za vreme sunčanih letnjih meseci.

U istraživanju u kojem je učestvovalo 2300 muškaraca u zemljama severne Evrope, naučnici su uočili da nivo testosterona i vitamin D dosežu svoj pik za vreme letnjih meseci, a da su na najnižem nivou u martu, naposredno posle zime. Žene takođe manje ovuliraju tokom zimskih meseci, smanjujući tako sebi šanse za začećem.

Smatra se da umerena, a svakodnevna izloženost sunčevim zracima pomaže zdravom razvoju i samog embriona, kad se trudnoća ostvari.

Uticaj sunca na plodnost se očitava i pomoću povećanja produkcije hormona melatonina, jednog od takođe ključnih faktora za plodnost. To je jedan od razloga zašto stručnjaci savetuju da u periodu pripreme za začenje, provodimo što više vremena napolju, u šetnjama, vožnji bicikla, baštovanstvu, bilo kojoj aktivnosti koja će dati priliku da smo jedan period u toku dana izloženi sunčevim zracima.

Sunce i plodnost: Povećava uspešnost VTO tretmana

Parovi koji planiraju VTO tretman često se savetuju različiti suplementi i procedure, ne bi li uspešnost tretmana bila više.

Tako su, između ostalog, sprovođene studije o uticaju sunčevih zraka na ishod VTo tretmana.

U istraživanjima, istraživači su došli do zaključaka da izloženost suncu povećava za oko 35% uspešnost VTO tretmana, što nije zanemarljiv postotak.

Parovima koji ulaze u ovu proceduru se savetuje da više provode napolju i u aktivnostima na otvorenom najmanje mesec dana pre započinjanja ovog tretmana.

Mimo ovoga, jedna studija je pokazala da je izuzetno nizak nivo vitamina D povezan sa mogućnosti spontanog pobačaja u prvom tromesečju trudnoće, te se još jednom istaklo koliko je važan uticaj sunca na plodnost i preventivno izlazaganje suncu pre planiranja trudnoće.

Ne zaboraviti na oprez

Uticaj sunca na plodnost može da bude dobra stvar, ali istraživači podsećaju parove koji žure da isprobaju sve što mogu da bi ostvarili trudnoću, da ne zaborave da preterano izlaganje sunčevim zracima može da vodi raku kože. Stoga, imajte na umu da sprovodite adekvatnu zaštitu, kao i da se ne izlažete direktno suncu u periodima najjačeg zračenja.

Najveći izvor vitamina D za naše telo je kroz procese u našoj koži a zahvaljujući izloženosti sunčevim zdracima.

Pored ovoga, vitamin D unosimo u naše telo i putem hrane.

Stoga, uvek možete da pojačate unos hrane bogate ovim vitaminom, kao što su jaja, mleko, riba. Smatra se, pak, da kroz hranu ne unosimo dovoljne količine ovog vitamina, te o dodatnim suplementacijama porazgovarajte sa svojim doktorom i, ako je potrebno, uključite dodatke vitamina D u ishrani.

AUTOR TEKSTA

Milena Kostić

Milena Kostić iliti na internet nebu znana kao Mama iz magareće klupe je kourednica portala Demetra, preduzetnica, mama petoro dece. Veruje da ako dopremo do jednog pojedinca, možemo da menjamo sve(t).
Foto pixabay
Autor/Izvor DEMETRA
Komentara
Loading...