UVOĐENJE VISOKO ALERGOGENIH NAMIRNICA

0

Tekst smo dobili od Marije Mandić autorke Kuvarskog dnevnika bebe Marte . 

hrana

Koštunjavo voće i kikiriki se po pravilu bebi daje tek posle treće godine, ali ima preporuka koje kažu da je to moguće uraditi i posle prvog rođendana. Najbitnije je da se ove namirnice izblediraju ili sitno iseckaju kako maloj bebi ne bi zapale u grlo. Daju se pomešane sa drugim namirnicama, najčešće u okviru nekih krema, namaza, domaćih piškota, keksića…

Bobičasto voće se prema preporukama uvodi posle prvog rođendana, ali ukoliko je beba bliže godinu dana i do sada nije imala alergijsku reakciju ni na jednu namirnicu moguće je da joj se da neko bobičasto voće u manjim količinama, najbolje pomešano sa jogurtom u vidu domaćeg voćnog jogurta ( izblendiran jogurt i npr. malina ili kupina ili jagoda). Ukoliko je beba 6, 7 ali i 10 meseci savetuje se da se ipak dočeka sezona iduće godine kada će se ove zdrave namirnice moći dati sveže ( uvek bolja varijanta nego iz zamrzivača kada beba napuni godinu dana tokom zime).

Primer uvođenja citrusnog voća je naveden kasnije u Dnevniku s tim da se limun najbolje uvodi kao ceđeni sok pomešan sa medom ( limunada). Bebi se ne daje da liže koru limuna (krišku) jer se može razviti alergijska reakcija i osip od kore koja je tretirana raznim hemikalijama, a koje se pranjem ne mogu otkloniti.

Mleko se kod uvođenja jednostavno daje u čaši ili flašici, najbolje za doručak, da ima dosta vremena kako bi se ispratila bebina reakcija na isto. Zbog kontrole namirnica najbolje je za početak dati bebi kupovno mleko, a tek kasnije eventualno i domaće mleko isključivo od proverenog dobavljača bez potrebe za razređivanjem istog vodom.

- Oglasi -

Celo jaje je najbolje uvesti tako da se tvrdo kuvano jaje narenda u neko varivo koje beba voli, za početak možda pola pa celo, što svakako zavisi od bebinih kapaciteta

A sad malo nešto o dnevniku 

Knjiga „Kuvarski dnevnik bebe Marte” dr Marije Mandić, predstavlja priručnik o uvođenju nemlečne dohrane kod odojčadi, njihovom postupnom uobročavanju i ishrani bebe do godinu dana. Ovo je prvi kuvar za bebe na našim prostorima koji je, jednim svojim delom, pisan u obliku dnevnika. Prikazano je 115 dnevnih menija koje je beba Marta, inače treće dete autorke, dobijala svakodnevno do svojih devet meseci i nakon toga do svog prvog rođendana. Ovde se vidi kako se i kada koja namirnica uvodila, te kako se beba Marta, treće dete autorke, uobročavala (kad i kako je uveden koji obrok).
Pored ovoga na početku knjige nalazi se KNJIGA UTISAKA mamica koje su koristile prethodna četiri izdanja Dnevnika. Zatim sedi “Oda dojenju” i najsavremenije preporuke oko uvođenja nemlečne dohrane, te odgovori na najčešća pitanja sa kojima se majke sreću u ovom razdoblju. Skoro svaki dan postoji i mamin komentar koji prati Martinu reakciju na hranu i mamine nedoumice koje kasnije nađu svoj put kao i kod svake mame u ovoj fazi života njenog čeda. Praktični saveti iz knjige će čitateljima biti od ogromne koristi, a beba će uživati u svim zdravim i finim obrocima koji se spreme za nju.
Knjiga sadrži 160 strana, pisana je latinicom, prvo izdanje je izašlo u novembru 2013god. I do sada je otišla u 26 zemlja sveta na 4 kontinenta.. Za više informacija obratite se OVDE 

Još od Kuvarskog dnevnika bebe Marte 

- Advertisement -

Komentara
Loading...